Montenegró meghívást kapott a NATO-ba

2015. december 02. 12:56

A NATO külügyminiszterei hivatalosan is meghívták Montenegrót, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Oroszország ezzel párhuzamosan bejelentette: leállítják a Montenegróval folytatott együttműködési programokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán történelmi jelentőségűnek nevezte a csatlakozási tárgyalások megindítását Brüsszelben.

2015. december 02. 12:56

Montenegrót hivatalosan is meghívták a NATO a külügyminiszterei, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Az ország a katonai szövetség huszonkilencedik tagja lesz. 

Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán,a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének második napján.

A miniszter elsőként kapott szót a témában. Véleménye szerint ez annak elismerése, hogy Magyarország a podgoricai követség révén nagyban hozzájárult Montenegró csatlakozásához. Szijjártó Péter hozzátette:  Magyarországnak nincs kétsége afelől, hogy Montenegró már most készen áll a teljes jogú NATO-tagságra, ezért arra kérte az illetékeseket, hogy gyorsítsák fel a csatlakozási folyamatot. Montenegró meghívása Európa stabilitása szempontjából is történelmi jelentőségű – hangsúlyozta a miniszter.

Oroszország haragszik

Oroszország leállítja együttműködési programjait, köztük a katonai együttműködési programjait is Montenegróval mivel az ország NATO-tag lesz – jelentette be Viktor Ozerov, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács védelmi és biztonsági bizottságának elnöke – írja az Index

A felsőház külügyi bizottságának elnöke, Konsztantyin Koszacsov visszalépésnek nevezte Európa biztonságának szempontjából a balkáni ország felvételét a NATO-ba. 

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben úgy határozott, újra összehívja a NATO-orosz tanácsot.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. december 02. 22:43
Terjeszkedik az agresszor szervezet.
=nessuno=
2015. december 02. 21:56
Bolond lett volna a NATO, ha hagyja az oroszokat Olaszország közvetlen szomszédságában terjeszkedni a stratégiai jelentőségű Kotori-öbölben, meg a Földközi-tengeren.
Bácskai Bicska
2015. december 02. 15:31
Nem baj, hadd vigye a NATO! Szerbia is bevetette a titkos fegyvert: jön Belgrádba Steven Seagal és akkor jaj lesz annak, aki nem lép egyszerre! Komolyra fordítva a szót. Az USA addig izélteti Moszkvát (a Közel-Keleti helyzettel, a török légvédelemmel, stb.), mígnem Szerjózsáék tényleg begorombulnak és akkor nemhogy rétes nem lesz estére, de béke se: jó sokáig. Gondolom, pont ezt szeretnék elérni.
3M..
2015. december 02. 13:33
Szíjjártó szégyenlheti magát. Korrupt atlantista. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!