Marosvásárhelyi utcanévtáblák: nem jár fájdalomdíj a rendőrségi fenyegetésért

2015. december 10. 16:29

Nem jár fájdalomdíj azoknak a marosvásárhelyi lakosoknak a bíróság szerint, akiket a reklámtörvény alapján bírsággal fenyeget a román rendőrség arra az esetre, ha nem veszik le a kétnyelvű, román-magyar utcanévtáblákat házaik faláról.

2015. december 10. 16:29

A Maros megyei törvényszék csütörtöki ítélete szerint nem jár fájdalomdíj azoknak a marosvásárhelyi lakosoknak, akiknek tetemes bírságot helyezett kilátásba a helyi rendőrség arra az esetre, ha nem veszik le házaikról a kétnyelvű utcanévtáblákat – közölte honlapján a törvényszék.

A bírák 12 marosvásárhelyi lakos polgári perében mondták ki az alapfokú elutasító ítéletet. A panaszosok a számukra kilátásba helyezett bírsággal egyenértékű fájdalomdíjat kértek a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrségtől. A helyi rendőrök április végén 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyeztek kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat. 

A reklámtörvényre hivatkoznak

A rendőrség a reklámtörvény alapján járt el, és a törvénytelen reklámozásra vonatkozó büntetési tételeket helyezte kilátásba. Ugyancsak a reklámtörvény alapján büntette meg azokat az önkénteseket is, akiket márciusban ért tetten a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése közben. A számukra kirótt bírságokat érvénytelenítette a bíróság, mely az ítéletében azt is kimondta, hogy nem tekinthető reklámtáblának a kétnyelvű utcanévtábla, ezért nem vonatkoztatható rá a reklámtörvény. 

A bírsággal fenyegetett 12 lakos korábban büntető feljelentést is tett a helyi rendőrség ellen, az ügyészség azonban nem indított bűnvádi eljárást a fenyegetés ügyében, és ezt a döntését a bíróság is indokoltnak tartotta. 

Törvényszerű volna

Románia a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának a 2008-as ratifikálásával vállalta, hogy a kisebbségek nyelvén is feltünteti a helyneveket. A charta szakértői a legutóbbi, 2012-ben készített Románia-jelentésükben kitértek arra, hogy a helynevekbe az utcanevek is beletartoznak. 

A román közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot. A törvény azonban nem rendelkezik külön az utcanevekről is. Marosvásárhelyen a kivándorlási hullámot kiváltó 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város magyar lakossága 2001 óta küzd sikertelenül a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséért.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2015. december 10. 23:10
A francia nyelvű táblát csak úgy próbaképpen?
Gombóc XVI. Artúr
2015. december 10. 17:05
Vajon mit szólna Románia vagy a magasságos EU, ha ugyanezt csinálnák Magyarországon a román nyelvű utcanév táblákkal??
Ellensúly
2015. december 10. 16:50
A valódi agresszív nacionalizmus érdekes módon nem szúrja a „művelt” Nyugat szemét.
packó_
2015. december 10. 16:41
Pontosan ugyanezt kell visszaadni a románoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!