Szlovéniában több ezer migráns vár az ausztriai átlépésre

2015. november 03. 12:14

Szlovéniában hétfő éjszaka több ezer migráns várt a setilji határátkelőnél, a senki földjén, hogy átléphessen Ausztriába. Az egész terület füstfelhőbe burkolózott, az emberek, hogy felmelegedjenek, több száz tüzet raktak, s voltak, akik megpróbálták áttörni a kordont.

2015. november 03. 12:14

Szlovéniában hétfő éjszaka több ezer migráns várt a setilji határátkelőnél, a senki földjén, hogy átléphessen Ausztriába, majd a hideg idő miatt kénytelenek voltak visszahúzódni a szlovén tábor fűtött sátraiba – közölte a horvát közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója kedden.

Késő este még több ezer migráns torlódott fel a kordonok mentén a Sentilj-Spielfeld határátkelő között. A tudósítások szerint volt, aki már 13 órája várt a sorban az átlépésre, víz és élelem nélkül. A migránsok meg is próbálták áttörni a kordont, hogy bejussanak Ausztriába. Az egész terület füstfelhőbe burkolózott, az emberek, hogy felmelegedjenek, több száz tüzet raktak, és mindent a lángokra dobtak, ami a kezük ügyébe került. Az osztrák hatóságok azonban csak szakaszosan, kisebb csoportokban fogadták a migránsokat, így azok kénytelenek voltak a hideg elől visszahúzódni a sentilji tábor fűtött sátraiba, ezért néhány órára teljesen kiürült a terület. Reggel újra elkezdtek gyülekezni a két határátkelő között. 

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 134 984 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8.568, keddre virradóra újabb 2178 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. A szlovén hatóságok folyamatosan egyeztetnek Horvátországgal és Ausztriával. 

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára hétfőn újságíróknak elmondta: a nyomás növekedése miatt lehetséges, hogy a migránsok egy részét ismét az osztrák határ melletti Gornja Radgonához irányítják, így tehermentesítve a szintén osztrák határnál lévő sentilji tábort, amely kétezer fő befogadására alkalmas és amelyben folyamatosan kétszer annyian tartózkodnak. 

Reggel hat órakor közel ötezer illegális bevándorló tartózkodott Szlovénia különböző befogadóállomásain, közülük a legtöbben, mintegy háromezren az osztrák határ menti sentilji tranzitközpontban.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 313 ezer migránst vettek nyilvántartásba, többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében lépett horvát területre. Hétfőn 21 óráig 8442 migráns érkezett Horvátországba, hétfő késő este a kelet-szlavóniai befogadóállomáson 3900-an tartózkodtak. Keddtől a Közel-Keletről érkező bevándorlókat az opatovaci sátortáborból vonattal közvetlenül Bródba (Slavonski Brod), a téliesített tranzitközpontba szállítják a horvát hatóságok, majd rövid időn belül Szlovéniába viszik tovább őket.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
red label
2015. november 03. 16:41
Mondja meg nekik már nekik valaki, hogy betelt a pohár. Ezt nekik meglehet mutatni egy üres, és egy teli pohárral, hogy megértsék. Nemsokára már csak egy fa alatt lesz hely, valamelyik erdőben.
kulakman
2015. november 03. 16:39
Várnak-várnak majd megunják ,hazamennek, ,vagy nem!! Hogy is mondta a galamblelkű dékás majom anno, kérem !!!
hartnesz
2015. november 03. 15:05
A németekből egy gyáva nép lett Hagyják hogy egy liberális banya pöffeszkedjen rajtuk. Ismét romlásba taszítják Európát!
smarton
2015. november 03. 13:01
"Merkel újabban a Balkán békéje védelmére hivatkozva folytatja Európa iszlamizálását Angela Merkel német kancellár szerint "katonai konfliktus alakulhat ki" a Nyugat-Balkánon, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a "menekült"hullámot. A Nyugat-Balkánon már megint vannak helyenként feszültségek, amilyenek miatt október végén kezdeményezte a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén "ismét katonai összetűzések"' történjenek - közölte a kancellár hétfő este pártja, a konzervatív CDU darmstadti fórumán. Angela Merkel nem akarja az ördögöt a falra festeni, de gyorsabban megtörténhet, mint bárki gondolná, hogy a régióban a viták tettlegességé fajulnak, és beindítanak folyamatokat, amelyeket senki nem kíván. A magyar határ lezárása kerítéssel csupán azt eredményezte, hogy a "menekültek" Horvátországon, Szlovénián vagy Románián keresztül mentek tovább, Németországnak pedig nagy uniós tagállamként egy ettől eltérő, "szolidáris megoldásért" kell fellépnie. Ez a megoldás azonban csak fokozatosan, lépésről lépésre valósítható meg, de "egész biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog" - idézték német hírportálok kedden az elborult elméjű kancellárt."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!