Ítélet a marosvásárhelyi utcanévtáblák ügyében: nem fenyegetett a rendőrfőnök

2015. október 01. 12:46

Nem fenyegetett azzal a marosvásárhelyi rendőrparancsnok a bíróság szerint, hogy tetemes bírságot helyezett kilátásba azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem távolítják el az épületeikről az a magyar-román kétnyelvű utcanévtáblákat.

2015. október 01. 12:46

A marosvásárhelyi bíróság jogerős ítéletben állapította meg, hogy Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsnok nem fenyegetett azzal, hogy tetemes bírságot helyezett kilátásba azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem távolítják el az épületeikről az önkéntesek által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat.

A múlt pénteken hozott ítéletről Kincses Előd ügyvéd tájékoztatta csütörtökön az MTI-t. Amint az ügyvéd felidézte, 12, büntetéssel fenyegetett háztulajdonos nevében tett feljelentést az ügyészségen a fenyegető hatóság ellen. A vádhatóság azonban az ügyet érdemben ki sem vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy nem rendel el nyomozást. Ezt az ügyészségi határozatot támadták meg az érintett háztulajdonosok a bíróságon, és ebben a perben született a panaszosok számára kedvezőtlen ítélet. 

Büntettek a magyar utcanévtáblák miatt

A marosvásárhelyi rendőrség április végén 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat. A rendőrség ezeket reklámtábláknak minősítette, és a reklámtörvényre hivatkozva helyezte kilátásba a bírságot. A fenyegetés hatására sokan eltávolították a kétnyelvű utcanévtáblákat. A Cemo azt követően látott neki az utcanevek kétnyelvűsítésének, hogy a polgármesteri hivatal elmulasztotta ezt megtenni. 

A helyi rendőrség két, márciusban tetten ért önkéntest is megbüntetett a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséért, az egyikük nevére kiállított bírságolási jegyzőkönyvet azonban a bíróság szeptemberben érvénytelenítette.

Kincses Előd az MTI-nek elmondta, hogy a 12 háztulajdonos nevében polgári pert is indított a rendőrfőnök ellen, amelyben a kilátásba helyezett bírsággal egyenértékű fájdalomdíjat kér. Hozzátette: segítette volna annak a pernek a kedvező kimenetelét, ha bűnvádi eljárás is indul a rendőrparancsnok ellen. 

Kötelező volna kitenni a táblákat?

Románia a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának a 2008-as ratifikálásával vállalta, hogy a kisebbségek nyelvén is feltünteti a helyneveket. A charta szakértői a legutóbbi, 2012-ben készített Románia-jelentésükben kitértek arra, hogy a helynevekbe az utcanevek is beletartoznak. 

A román közigazgatási törvény azokon a településeken írja elő a kétnyelvű feliratozást, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot. A törvény azonban nem rendelkezik külön az utcanevekről is. Marosvásárhelyen a kivándorlási hullámot kiváltó 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, mely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2015. október 01. 17:11
De jó, hogy most már nálatok körmölnek az oláj balaványok, így legalább egy idóta oláh hülyével kevesebb terrorizál minket az itteni funkcionális analfabéta oláhok uralta hivatalokban.
asszem
2015. október 01. 16:44
Integrálódni magyarnak az oláhok közé, ez olyan, mint amikor az ember megpróbál ismét visszamászni a fára a majmok közé!
asszem
2015. október 01. 16:39
Idióta vagy madarasi, az erdélyi oláhok máris kezdik tömegesen visszakeresni egykori magyar elődeiket, hogy újra mielőbb jobb magyarok legyenek a töketlen seggbe baszott dögledező fajtádnál!Mert bizony a buzi hülye magyarok-Jóisten által is elrendelten- nagyon keveset élnek!
asszem
2015. október 01. 16:35
A városi rendőrséget az rmdsz egyöntetű jóváhagyásával helyezték anno hivatalba. Kezdetben három kiszolgált SRI-s (a volt szeku ú megfelelője) volt az illető kóbor rendőri hivatal élén. Az egyiket közülük aztán egy Viorel Filip nevűt el is ítélték egy év felfüggesztett börtönbüntetésre egy Florea polgármester által elkövetett köztörvényes ügy miatt,amelyet Filip végül magára vállalt, hogy oláh polgármestere maradhasson Vásárhelynek. Maga Bretfelean 2000. Nagybányán volt az ottani SRI vezetője, mígnem egy kocsmai összetűzéskor elő nem rántotta tökrészegen a szolgálati fegyverét. Ekkor helyezték át Marosvásárhelyre Florea polgármester mellé, hogy azt titkosszolgálati eszközökkel támogassa mindenkor az időközben eddig rendre sorra került soros helyhatósági választások alkalmával. A különböző tőlünk külföldre költőzött személyek identitása alatt leszavazó láncszavazó osztagok fabrikálnak polgármestert Florea-ból oly körülmények között, hogy a helyi oláhok is rühellik már azt a sok közpénzlopást, amelyben városunknak része van városi polgármesterszék bitorló főtolvajunk jóvoltából
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!