Kötelező az új Szuezi-csatornát dicsérniük az egyiptomi imámoknak

2015. augusztus 04. 15:03

Egy központban előre megírt prédikációt kell elmondaniuk pénteken az egyiptomi imámoknak az új Szuezi-csatornáról. A szöveg szerint az Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök utasítására egy év alatt elkészült csatorna „az akarat és a munka példaképe”, ami jelzi: a „katonák és vezérük közti kölcsönös szeretet” sikerhez vezet a „belső és külső ellenségek” elleni harcban.

2015. augusztus 04. 15:03

Kötelező az új Szuezi-csatornát dicsérniük az egyiptomi mecsetekben pénteken felszólaló hitszónokoknak; az egységesített prédikáció tartalmától eltérő imámoknak a hatóságok megtorlásával kell számolniuk – derül ki az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap keddi számából.

A forradalmi évek gazdasági és politikai káoszának végét szimbolizáló és a jelenlegi hatalom legitimációját biztosítani hivatott nemzeti projektet, az új Szuezi-csatornát csütörtökön nyitják meg. A muzulmán hívők által tömegesen látogatott pénteki ima prédikációjának egy napja szétküldött szövege az új meder megásását a hetedik században elterjedt iszlám első éveiben, illetve az Izrael ellen 1973-ban indított háborúban elért katonai sikerekhez hasonlítja.

Előbbi hasonlat ahhoz az iszlám történetírásban kiemelt jelentőségű 627-es csatához köthető, amely során a Mohamed próféta vezette, még kis létszámú muzulmán közösség egy árok megásásával hárította el a hatalmas túlerőben lévő, több „bálványimádó” arab és egy zsidó törzs katonai szövetségének támadását Jaszrib városa, a későbbi Medina ellen. „Az (új) Szuezi-csatorna megnyitása az akarat és a munka példaképe” című szónoklat szerint az árokcsata története is azt jelzi, hogy a hagyományoktól eltérő, innovatív út, illetve a „katonák és vezérük közti kölcsönös szeretet” sikerhez vezet a „belső és külső ellenségek” elleni harcban.

Az eredetileg három évre tervezett, de Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő utasítására mindössze egy év alatt végrehajtott munkálatok eredménye a prédikáció szerint az „Egyiptom szabotálására törekvő, és a nép képességeit meghiúsítani akaró ellenséges erőkkel szembeni kitartás” szimbóluma.

A szöveg szerint a mesterséges vízi út sikeres megásása jelentőségét tekintve az Egyiptomban diadalként ünnepelt, Izrael ellen indított 1973-as háború azon hadműveletéhez hasonlítható, amely során az egyiptomi csapatok áthatoltak a csatorna keleti partja mentén húzódó izraeli erődítményláncon, az úgynevezett Bar-Lev-vonalon. Ez utóbbi az Izrael által 1967-ben elfoglalt Sínai-félszigetre való egyiptomi behatolást hivatott megakadályozni, vagy legalábbis késleltetni. A háború után néhány évvel a félsziget újra egyiptomi fennhatóság alá került.

A most lezárult építkezés során az 1869-ben épült mesterséges vízi úttal párhuzamosan egy 35 kilométer hosszú medret ástak, valamint a régi csatornát egy 37 kilométeres szakaszon kiszélesítették. Az így lehetővé vált kétirányú közlekedésnek köszönhetően egyiptomi remények szerint a csatornán áthaladó forgalom megduplázódik, a beszedett díjakból származó bevétel pedig 2023-ra a jelenlegi 5 milliárd dollárról (közel 1400 milliárd forint) 13,5 milliárdra ugrik.

Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőséges milíciák esetleges támadásától tartva a biztonsági erők 10 ezer tagja fogja védeni a csütörtöki megnyitót. A Szuezi-csatorna térségének biztonságáért felelős tábornok, Ali el-Azázi az al-Vatan című napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy „aki meg akarja hiúsítani az ünnepélyt, annak elvágjuk a torkát”.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2015. augusztus 04. 23:29
Lehet, hogy a kerítésről is fogunk ilyesmit hallani/olvasni? Hiszen Viktor és az egyiptomi főnök jóban vannak, tanulni meg nem szégyen...
Gregorius
2015. augusztus 04. 17:27
Sziszi igazából ugyanolyan diktátor Egyiptomban, mint az elődei (Nasszer, Szadat, Mubarak etc.) Ha rendet tart, a turizmus megy és a nép nem éhezik, akkor nekem semmi bajom a hálaadó szövegekkel, különösen akkor, ha egy komoly létesítmény átadásával kapcsolatosak. Európában szokatlan lenne, ha hasonlóan ünnepelték volna a "Csatorna alagutat" de arrafelé igazából soha sem volt igazi demokrácia.
egysegelem
2015. augusztus 04. 17:24
Erdekes egy cikk, az angolnyelvu sajtoban en ilyen hirt nem talaltam, talaltam viszont, egy egy evvel ezelotti cikket, amikor kezdtek az epitest, az fo imam, mar akkor is erosen tamogatta, es azok a szovegek, amik itt a magyar cikkben vannak, erosen hasonlitanak erre a tavalyira: "Press Release, August 18, 2014 Egypt: Grand Imam Strongly Supports New Suez Canal During a visit to the project, Tayyeb said the New Suez Canal was a challenge to Egyptians that would show the strength, steadfastness and will of Egyptians." Szoval ez itt valami tevedes vagy csusztatas, vagy a tortenelem ismetli onmagat.
mákgubó
2015. augusztus 04. 15:49
Fideszmajmok! Fogadjunk egy árva imámotok sincs, csak a szar szóvivőitek csivitelnek a királyi senkit nem érdekló tévén.....:)))))))) Plakát az anyátok picsája! Imámképzés, az a valami!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!