Így teperték le a francia vonaton a terroristát

2015. augusztus 22. 12:03

Két amerikai katona, és egy barátjuk, valamint egy brit férfi segítségével sikerült leszerelni a marokkói terroristát a franciaországi vonaton. A Sky News-nak a terroristát semlegesítő férfiak részletesen elmondták, mi történt a vonaton, és hozzátették: hatalmas szerencséjük volt.

2015. augusztus 22. 12:03

A Sky News-nak számolt be részletesen a marokkói terrorista elfogásáról az az amerikai katona, aki az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton utazott, és társaival hatástalanította az Iszlám Állam nézeteivel szimpatizáló 26 éves férfit. A marokkói támadó már korábban is a francia hírszerzés látókörébe került. A férfit Arras-ban letartóztatták.

„Hihetetlen szerencsénk volt” – mondta el beszámolójában a 22 éves Alek Skarlatos, aki két gyerekkori jóbarátjával, a szintén katona Spencer Stone-nal és a Sacramento-i Egyetem egy diákjával, Anthony Sadler-rel utazott a vonaton, amikor lövéseket hallottak. Amikor a marokkói férfi belépett a kabinba, és újratöltötte a fegyverét, akkor a két katona hatástalanította őt.

„Spencerre néztem, és azt mondtam »Kapjuk el!«” – mondta el a Sky News-nak Skarlatos már a hotelben, Arras-ban. „A férfit először Spencer kapta el a nyakánál, én a kézifegyverét fogtam meg, elvettem tőle, és elhajítottam. Ezután elvettem tőle a lábánál lévő Kalashnyikovot, majd a fegyverrel elkezdtem a fejét ütni” – írta le az eseményeket a 22 éves amerikai katona.

Az akcióban a légerőnél szolgáló Stonet a marokkói férfi megvágta a nyaka alatt, és a hüvelykujját is majdnem levágta a terrorista, amíg sikerült az amerikaiaknak lebirkózni a támadót. Sadler, aki szintén segített a támadó hatástalanításában elmondta: „a fegyveres férfi elővett egy dobozvágó kést, és azzal Spencert többször megsebesítette. A támadás közben a férfi egy szót sem szólt” – tette hozzá Sadler.

A légierő katonájának a súlyosan sérült keze miatt sebészeti beavatkozásra volt szüksége, de a barátai szerint jól van. A támadásban további két ember sérült meg.

A három amerikainak egy Franciaországban élő brit férfi, Chris Norman segített megkötözni a támadót, aki az események után videót is készített az incidens után. Miután sikerült hatástalanítani a támadót, Alek Skarlatos elkezdte a támadó fegyvereit hatástalanítani. A nemrég egy afganisztáni kiküldetésből visszatérő férfi ekkor látta, hogy a Kalashnyikov beragadt.

„Nagy szerencse, hogy a támadó nem tudta, hogyan kell sorozatlövőre beállítani a fegyvert. Ha a férfi AK-47-ese megfelelően működik, elképzelni sem akarom, mi történt volna. Hihetetlen szerencsések voltunk” – mondta el Skarlatos.

Skarlatos és Sadler azt is elmondta, hogy a barátjuk egy igazi hős, hiszen miközben ő maga is bőven vérzett a támadó által ejtett sebek miatt, megmentette egy férfi életét, akinek a nyakán ejtett sebet a támadó. Stone eltömítette a sebet, hogy a férfi ne vérezzen el. „Örülök, hogy a barátomnak nevezhetem” – mondta el Sadler, aki hozzátette: „ha Alek nem kiáltja el magát, hogy »Menj«, és Spencer nem reagál azonnal, akkor ki tudja hány embert ért volna lövés.” 

Skarlatos hozzátette: „Mi csak azt tettük, amit tennünk kellett. Vagy elfutsz, vagy harcolsz. Mi a harcot választottuk, és szerencsénk volt, és senki nem halt meg.”

A férfiak bátorságát a francia belügyminiszter, és az amerikai elnök is méltatta. Bernard Cazeneuve elmondta: Ha nem lettek volna képesek, ebben a helyzetben is nyugodtan cselekedni, akkor egy nagyon szörnyű drámáról beszélhetnénk most. Barack Obama az amerikaiak gyors gondolkodását és bátorságát emelte ki. „Bár a nyomozás még a korai szakaszában van, az biztos,hogy a hősi akcióval egy tragédiát sikerült megakadályozni” – jelentették ki a Fehér Házban.

A férfiakat egy Arras-ban lévő étteremben kitüntették a hősiességük miatt.

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2015. augusztus 23. 08:59
"Nem terrortámadás, hanem színjáték volt a vonaton!" http://nemzetiarcvonal.net/2015/08/22/nem-terrortamadas-hanem-szinjatek-volt-a-vonaton/ Így akarják elfogadtatni, és nélkülözhetetlennek láttatni ezeket az idegen zsoldosokat. Szebb Jövőt!
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 23. 00:08
Az amerikai barát. Ok.
Strassnoff Ignác
2015. augusztus 22. 22:40
1/ "Kalashnyikovot" Kalasnyikov. H nélkül. Még sose találkoztál a fegyver nevével firkász? Mert olyan ritka, igaz? 2/ Négyen legyűrtek egy faszit. Ühümm... Gondolom a szűk vonatfolyosó miatt. Ha nagyobb a hely 19-en gyűrik le. Van bátorság bőven.. 3/ "„Nagy szerencse, hogy a támadó nem tudta, hogyan kell sorozatlövőre beállítani a fegyvert" Döntsük már el, hogy mifasz volt a probléma! Az előző mondat szerint a fegyver beragadt. Itt meg nem tudta sorozatra állítani az ürge. Közbevetőleg, te hol a tökömben voltál katona firkász barátom? Az Üdvhadseregnél? Vagy korod, esetleg szellemi-fizikai állapotod okán megúsztad a hadsereget? Mert különben nem hiszem, hogy ilyen baromságot leírsz.. Aki el tud sütni egy AK-t, az sorozatra is tudja állítani. 100%. 2 szellemi fogyatékos újságíró, halmozottan sérült gyermekének is megtanítom úgy 1 perc alatt, hogy miképp kell, egy felnőtt terroristának meg nem megy? Nem mondod komolyan? Persze ha még életedben nem láttál AK-t, akkor te talán beveszel ekkora baromságot. Nincs ezzel baj, de ne add tovább a saját neved alatt, ha nem akarod, hogy kiröhögjenek! Persze ha van marha munkáltatód, aki ezért is fizet... "aki az események után videót is készített az incidens után." Fogalmazás egyes. "Miután sikerült hatástalanítani a támadót, Alek Skarlatos elkezdte a támadó fegyvereit hatástalanítani." Fogalmazás egyes. „Mi csak azt tettük, amit tennünk kellett. Vagy elfutsz, vagy harcolsz. Mi a harcot választottuk, és szerencsénk volt, és senki nem halt meg.” Amerikán kívüli újságíró nem szokott okádni az ilyen filmekből kiszopott nyálas, szar dumáktól? Mert az olvasók biztosan. Szóval a cikk egy halom szar. Gratulálok!
packó_
2015. augusztus 22. 21:07
Az Iszlám Állam fegyveresei augusztus 22-én a szíriai Homsz közelében romba döntötték a Mar Elian-i katolikus kolostort, amely a Kr. u. 5. században épült – tájékoztat a Vatikáni Rádió. A terrorszervezet tette közzé a videót, amelyben buldózerek dolgoznak a szíriai sivatagban, Qaryqatayn településen található történelmi épületegyüttes romjai között. A fotósorozatból álló videóban látható a templom megszentségtelenítése és Szent Elián maradványainak exhumálása, akit Kr. u. 285-ben öltek meg a rómaiak, és akiről a kolostort elnevezték. A kolostor tekinthető az egyik legfontosabb szíriai katolikus központnak, az évszázadok során több alkalommal újjáépítették. Minden év szeptember 9-én, a szent emléknapján zarándokok ezreit fogadta az épület. A kolostor vezetőjét, Jacques Mouraud atyát májusban rabolták el, feltehetőleg szintén az Iszlám Állam fegyveresei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!