Az iraki miniszterelnök aggódik Orbán állítólagos kijelentései miatt

2015. május 13. 07:38

Haidar Al-Abadi iraki miniszterelnök szerint Orbán beavatkozása Irak belügyeibe elfogadhatatlan. Kovács Zoltán szóvivő szerint azonban el sem hangzott az a Kurdisztán függetlenségét támogató mondat Orbán Viktor és Maszúd Barzani közös sajtótájékoztatóján, mely kapcsán az iraki miniszterelnök irodája és az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács nevű síita párt is aggodalmát fejezte ki.

2015. május 13. 07:38

Aggodalommal követtük Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédét, melyben támogatólag lépett fel Kurdisztán függetlenségét illetően” – írta nyilatkozatában a Rudaw.net szerint az Iraki Iszlám Legfelsőbb Tanács nevű síita párt, mely 29 hellyel rendelkezik az iraki parlamentben. Az iraki miniszterelnök, Haidar Al-Abadi irodája is kiadott egy nyilatkozatot. „Követeljük minden országtól, hogy tiszteljék Irak szuverenitását és területi integritását, valamint hogy kerüljenek el minden beavatkozást az állam belügyeibe” – írták, miután Maszúd Barzani, az iraki kurd régió elnöke látogatást tett Budapesten.

Kérdés azonban, hogy Orbán mely kijelentéseire reagáltak az iraki politikusok. A cikkek szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy a „A Kurd Régió rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, hogy kikiáltsa függetlenségét és sikeres ország legyen” – ez az idézet eredetileg talán a Rudaw tudósításában, vagy az Ekurd.net tudósításában tűnt fel. Az MTI általunk is közölt tudósítása, illetve a hvg.hu saját anyaga nem említ ilyen markáns kijelentést a magyar miniszterelnöktől.

Az egyetlen ehhez hasonló kijelentés szerint Orbán a kurd tévé riporterének elmondta, hogy Magyarország hasonló gyötrelmes története miatt barátsággal figyeli a kurdokat, és hogy a mai világban nem tudni, mennyire kell megreformálni az államokat, ez egy nyitott kérdés. Kurdisztán előnyt kovácsolhat abból, hogy nincs olyan történelmi állam, amely nehezítené a gyors és hatékony szervezet kialakítását – mondta az MTI szerint a miniszterelnök.

Az ügyről Twitteren kérdeztünk Kovács Zoltán miniszterelnöki szóvivőt, illetve megkeressük a miniszterelnök hivatalát is.

Frissítés

Kovács Zoltán reagált megkeresésünkre a Twitteren, idézzük: „Nem volt ilyen - ott volt a világsajtó is... Köszönöm az észrevételt, mar intézzük is...

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. május 13. 14:36
Kellett ez nekünk, de nagyon. :(
Akitlosz
2015. május 13. 14:14
Kellett ám ebbe Magyarországnak belefolynia! A magyar nemzet ügyeiért meg nem mernek kiállni. A kurdokért roppant bátor a fidesz hatalom, de koránt sem a Szlovákiával, Ukrajnával, Romániával fennálló vitás kérdésekben.
választópolgár
2015. május 13. 12:45
Egy miniszterelnök összes megszólalásában legfontosabb szándéka, hogy mi Magyarország érdeke. Ezt Orbánná felülírta az egó, hogy nagyhatalomként viselkedve ebbe is bele mer szólni.
Tintamin
2015. május 13. 12:23
Ez a rezsim kulpolitikajaban is egy böszme barom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!