A jemeni lázadókat bombázta a Szaúd-Arábia vezette szövetség

2015. március 26. 18:37

Jemeni katonai célpontokat bombázott Szaúd-Arábia az ország síita lázadói ellen felállt nemzetközi koalíció élén. Az jemeni lázadók helyzetét repülőtéri sztrájk nehezíti, egyiptomi források szerint pedig folytatódik a beavatkozás, amelyet Irán ellenez.

2015. március 26. 18:37

Jemeni katonai célpontokat bombázott Szaúd-Arábia az ország síita lázadói ellen felállt nemzetközi koalíció élén – írja az Associated Press hírügynökség. 

Jemenben nemrégen távolították el az elnököt, Abed Rabbo Mansour Hadit a hatalomból a lázadó síiták. Az ország a síita országok vezető erejének tartott Irán és a szunnita Szaúd-Arábia közti, újabb fronttá válhat.  Az AP-nek azt mondták egyiptomi katonai források, hogy  az intervenció folytatódik. Az intervenciós koalíció Szaúd-Arábia és Egyiptom mellett Kuvaitról, Katarból, Bahreinből, Jordániából, Marokkóból, Szudánból és az Egyesült Arab Emirátusokból áll.
 
Az országban a repülőtéri sztrájkok is megnehezítették a lázadó síita hutik és szövetségeseik, a  2012-ig az elnöki tisztet betöltő, harminc éven át autoritárius módon kormányzó Ali Abdullah Szálehhez hű katonai vezetők helyzetét.
 
John Kerry amerikai külügyminiszter támogatásáról biztosította a lázadók elleni koalíciót, sőt megosztotta vele Washington információit a jemeni lázadókkal kapcsolatban. 
 
A hagyományosan síita Irán elítélte a külföldi beavatkozást. Az Egyesült Államok egyébként hallgatólagosan együtt küzd Iránnal Irakban, a síita kormány pártján. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!