Porosenko: Moszkva térjen vissza a nemzetközi jog mezejére

2014. augusztus 22. 17:46

Az orosz segélykonvoj több mint száz teherautója ukrán ellenőrzés és a vöröskereszt kísérete nélkül lépett be Ukrajna területére – mondta pénteken Petro Porosenko ukrán elnök, s ezzel kapcsolatban azt javasolta Moszkvának, hogy „térjen vissza a nemzetközi jog mezejére”.

2014. augusztus 22. 17:46

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök ukrán televízióknak adott interjújában nem zárta ki, hogy Moszkva provokációra készül a segélyszállítmánnyal. „Most azt várják, hogy a konvoj néhány autóját szétbombázzák ukrán területen, mellesleg maguk az oroszok, majd Kijevet teszik felelőssé a támadásért” – jelentette ki a kormányfő. Megjegyezte, hogy az átvizsgáláskor több teherautóban mindössze 8 tonnányi rakományt találtak, miközben ezek a Kamazok 25 tonnát képesek szállítani.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által kiadott közlemény szerint Porosenko elnök fogadta Kijevben Linas Linkevicius litván külügyminisztert, akit arról tájékoztatott, hogy Pavlo Klimkin, a külügyi tárca és Borisz Lozskin, az elnöki hivatal vezetője kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, kifejezték Kijev aggodalmát, és javasolták a helyzet „visszaterelését a nemzetközi jog mezejére”. Porosenko hangsúlyozta: Kijev mindent megtesz azért, hogy az incidensnek ne legyenek súlyosabb következményei.

Az ukrán elnök a közlemény szerint azt mondta litván vendégének, hogy több mint 100 orosz teherautó hajtott be Ukrajna területére határ- és vámkezelés, illetve a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek kísérete nélkül, ami az államfő szavai szerint a „nemzetközi jog kirívó megsértése”. Rámutatott arra, hogy az ukrán határőrök és vámosok azzal az utasítással mentek át az orosz határ túloldalára, Donyeck átkelőhelyhez, hogy beengedjék Ukrajnába a „vöröskereszt égisze és kísérete alatti” orosz segélykonvojt. „Pénteken az orosz fél felrúgta a megállapodásokat, és úgy döntött, hogy lemond a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőinek a segélyakcióban való részvételéről” – áll a közleményben.

Az elnök kiemelte, hogy Kijev minden vállalt kötelezettségét teljesítette. Szavai szerint 35 orosz teherautó határátlépési engedélye elkészült. Kifejtette: az egyetlen, ami a vöröskereszt képviselőit akadályozta humanitárius küldetésük végrehajtásában az az, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok tűz alá vették azt az utat, amelyen a tervek szerint a segélykonvoj haladt volna Luhanszkba. „Nem garantálták a szakadárok a vöröskeresztnek a tűzszünetet” – mondta Porosenko.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte: Kijev kezdeményezte, hogy vezérkari szinten tárgyaljanak az orosz segélykonvoj ügyéről, erre azonban az orosz fél nem volt hajlandó.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2014. augusztus 23. 08:42
Az USA haladéktalanúl térjen vissza a nemzetközi jog mezejére! Te meg mondjál le, te népírtó szemét aljadék! És készülj a nemzetközi bíróságok általi letartóztatásokra, aminek hamarosan alanya leszel nyugati bűntársaiddal egyetemben!
kamasuka
2014. augusztus 22. 20:19
"Kifejtette: az egyetlen, ami a vöröskereszt képviselőit akadályozta humanitárius küldetésük végrehajtásában az az, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok tűz alá vették azt az utat, amelyen a tervek szerint a segélykonvoj haladt volna Luhanszkba. „Nem garantálták a szakadárok a vöröskeresztnek a tűzszünetet” – mondta Porosenko." Nem garantálták, de az oroszok még így is pity-puty odaértek? Kik terveznek az ukránoknál? Szigetvári és Kecskebaszó unokatestvérei? Vagy Csiga úr?
kuwiq
2014. augusztus 22. 18:57
ez valami hülye vicc??? már több mint egy hete át van vizsgálva az egész szállítmány, és ácsorog a határon ez lenne a nagy jogsértés, hogy még mielőtt az egészet ki lehetne hajítani az ablakon, mégis megpróbálják ejuttatni a válságrégióba???
csuka
2014. augusztus 22. 18:52
http://alfahir.hu/putyin_csapast_mert_a_cionista_mozgalomra_video
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!