93 olasz párt készül az EP-be

2014. április 14. 11:13

Az európai parlamenti választásokra összesen 93 olasz politikai erő és civil mozgalom jelentkezett, huszonkettővel több, mint a négy évvel ezelőtt. Az Elég az Euróból!, a Férfi esélyegyenlőség és a Beszélő tücskök pártja is benyújtotta jelöltlistáját.

2014. április 14. 11:13

Belpolitikai tesztnek számítanak Olaszországban a májusi európai parlamenti választások, amelyeken csaknem száz olasz politikai erő verseng egymással. A pártok a hét végén indították be kampányukat. Az európai parlamenti választásokra összesen 93 olasz politikai erő és civil mozgalom jelentkezett, huszonkettővel több, mint a négy évvel ezelőtt. Az Elég az Euróból!, a Szeretlek, Olaszország! a Férfi esélyegyenlőség és a Beszélő tücskök pártja is benyújtotta jelöltlistáját a római belügyminisztériumba. A kormánypártok és az ellenzék elsősorban saját belpolitikai támogatottsága fokmérőjének tekinti a megméretést annak fényében, hogy a 2013-as olaszországi parlamenti választásnak nem volt a győztese és idén februárban a törvényhozás jóváhagyásával alakult meg az új kormány, miután az addigi minisztelnök lemondott.

 
A Matteo Renzi jelenlegi miniszterelnök vezette balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) a hét végén Torinóban indította el kampányát. A PD listáit kivétel nélkül nők vezetik. Újdonságot jelent az is, hogy a párt logójára nem Matteo Renzi főtitkár, hanem az Európai Szocialisták Pártja neve került fel, amelynek a PD márciusban lett a tagja. Az előrejelzések 30 százalék fölé jósolják a PD vezette balközép szereplését, ami a májusban éppen három hónapos Renzi-kormány elismerését is jelentené a választók részéről. Nem sokkal a júliusban kezdődő soros olasz EU-elnökség előtt. A koalíció nélküli pártok között a legtöbb szavazatot a Beppe Grillo vezérelte ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) szerezheti, amely a római parlamentbe való 2013-as bejutás után az európai parlament meghódítására készül. Az M5S gyakorlata szerint a mozgalom   jelöltjei házilag készített videókkal mutatkoztak be és a mozgalom tagjai az interneten választották ki őket.
 
A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) kampányát az adócsalásért elítélt pártvezérre kiszabott közhasznú munkavégzés árnyékolja be. A felmérések szerint Berlusconi nélkül a FI-t összeomlás fenyegeti. Paolo Bonaiuti FI-politikus, Silvio Berlusconi volt szóvivője bejelentette, hogy elhagyja a pártot és az Új Jobbközéphez (NCD) csatlakozik. Az európai parlamenti választás a leszámolás pillanata lesz az olasz jobbközépben a tavaly novemberben újjászületett FI és a szintén akkor alakult NCD között, amelyet Angelino Alfano jelenlegi belügyminiszter vezet. „Ha az euro-szkeptikus pártok is lesznek többségben az új európai parlamentben, Európa szilárd, és nem fog visszafele haladni” – fogalmazott Giorgio Napolitano olasz államfő az olasz közszolgálati televíziónak az európai parlamenti választásokról vasárnap este adott interjúban.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!