Kijev: a rohamrendőrség a városházát ostromolja

2013. december 11. 09:57

A jelentések szerint a rohamrendőrök könnygázt is bevetettek, hogy távozásra kényszerítsék a tüntetőket az épületből, akik viszont a városháza első emeletéről hideg vizet locsolnak rájuk. A kormányfő tagadja, hogy erőszakkal oszlatnának.

2013. december 11. 09:57

Helyszíni jelentések szerint a Berkut nevű rohamrendőri alakulat könnygázt is bevetett, hogy távozásra kényszerítse a tüntetőket az épületből, akik viszont a városháza első emeletéről hideg vizet locsolnak rájuk. Közben a Függetlenség teréről a tüntetők elindultak a városháza felé. A belügyi alakulatok tagjai egyelőre, úgy tűnik, nem hatoltak be az épületbe. Az erősítésükre érkezett, rohamrendőrökkel teli autóbuszokat a tüntetők sűrű sorfalakba állva tartóztatták fel.

A városháza épületében nyugodtnak látszik a helyzet. A bent tartózkodók az ellenzéki Haza (Batykivscsina) és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt zászlóit lengetik az ablakokban. Helyszíni beszámolók szerint a taxisok ingyen szállítják a tiltakozókat a főváros központjába. A főtérhez közeli metróállomásokat lezárták a városi hatóságok. A demonstrálók az elmúlt napokban a városháza épületének alsó szintjét vették birtokukba, ahol melegedőt, ételosztót és elsősegélynyújtó pontokat rendeztek be.

Mikola Azarov miniszterelnök kijelentette: szó sincs arról, hogy a rendvédelmi szervek erőszakkal oszlatnák szét a Kijev belvárosában zajló tüntetést. Azarov szerint „az utakat akarják járhatóvá tenni, hogy a fővárosban visszatérjen az élet a hétköznapi kerékvágásba”. Cáfolta, hogy a belügyi egységek könnygázt és egyéb kényszerítő eszközöket vetettek volna be az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőkkel szemben.

Eközben az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt egyik képviselője a Facebookon, hogy a szerdai rohamrendőri ostrom alatt őrizetbe vett aktivisták közül kilencet szabadon engedtek, a bírósági tárgyalásuk várhatóan csütörtökön lesz. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke a sajtónak nyilatkozva kijelentette: az ellenzék nem zárja ki, hogy a belügyi egységek újabb támadást intéznek a demonstrálók ellen. Megjegyezte, hogy a legutóbbi ütközetet a demonstrálók nyerték. „Idiotizmusnak” nevezte a rendőri akciót, és kiemelte, hogy a demonstrációnak mindazonáltal sikerült megőriznie békés jellegét.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trespass
2013. december 11. 10:40
" A Szabadság téri tüntetők a helyszínre indultak." Exportáljuk őket? Szegény ukránok.:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!