Az Európai Bizottságon múlik Ukrajna uniós tagsága

2013. december 27. 16:23

Mikola Azarov, ukrán miniszterelnök szerint az Európai Bizottságon múlik az ukrán EU-társulási tárgyalások sikere. Szerinte háromoldalú tárgyalásokra lenne szükség Oroszország bevonásával.

2013. december 27. 16:23

Az ukrán kormányfő, Mikola Azarov szerint az Európai Bizottságtól függ Ukrajna EU–társulása. Azarov ezt egy tévéinterjúban jelentette ki, ahol emlékeztetett arra, hogy Kijev háromoldalú konzultációkat javasolt Ukrajna társulásával kapcsolatosan. Az egyeztetéseken az Európai Unió és Ukrajna mellett, Oroszország venne részt. Moszkva támogatja ezt az elképzelést, az unió részéről azonban többször elhangzott, hogy az ukrán társulás kérdéseit nem kívánják Oroszországgal megvitatni. Azarov szerint „alapvető probléma, hogy Ukrajna fő partnere, Oroszország gazdasági veszélyeket lát ebben önmaga és a vámszövetség számára”, ezért lenne szükség a háromoldalú egyeztetésekre.

A kormányfő szerint azonban nem csak ez az egy feltétele annak, hogy sikeresek legyenek a tárgyalások. Azarov úgy gondolja, hogy az uniónak kompenzálnia kellene Ukrajna társulással járókezdeti veszteségeit. Szavai szerint Európa nem hajlandó megvenni az Ukrajnában gyártott vagonokat, csővezetékeket, repülőgépeket és édesipari termékeket. „Európában senki sem fogja megvenni a mi Rochen csokoládénkat” – szögezte le, majd hozzátette, hogy jelenleg az Európai Unióval való külkereskedelmi forgalomban 10 milliárd dollár deficitje van Ukrajnának.

A Kijevnek nyújtott december 17-én aláírt 15 milliárd dolláros orosz hitelről a kormányfő cáfolta, hogy rövid távú pénzügyi segítségről lenne szó. Leszögezte, hogy ilyesmi nincs rögzítve abban a megállapodásban, amelyet a két államfő, Viktor Janukovics ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök írt alá. A hitel első, három milliárd dollár értékű részletét Ukrajna már meg is kapta, a többit várhatóan jövő év elején folyósítja Moszkva. A hitelmegállapodásról Azarov további részleteket azonban nem árult el.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. december 29. 13:21
Ukrajna gazdaságilag ezer szállal kötődik a volt szovjet tagállamokhoz és nem sokat te(he)ttek az elmúlt két évtizedben ezek feloldására. Az EU-ba lépést nagyon is szorgalmazó szélsőséges ukrán nacionalisták nem nagyon különböznek szlovák és román cimboráiktól. Az EU nem Rozgonyiné és Ukrajna nem Muci paripa, hogy csemegével kelljen csalogatni. (Bocs A.J.)
kjkj945
2013. december 27. 22:02
Na majd merkel http://www.erotika-hirek.eu/celeb-villantasok/angela-merkel-anyaszult-meztelenul/
predator
2013. december 27. 21:24
Az EU-nak nem az a célja,hogy bárki is megvegye a ti Roshen(nem pedig Rochen) csokitokat. Az EU-nak az a célja,hogy valamelyik nyugati gyártó lenyelje az ukrán édesipari vállalatokat,és bezárassa/ kapacitáscsökkentést végezzen rajtuk. Majd a megüresedett helyre,pedig bevigye az ő saját szarukat,az ukrán termékek helyett. Lásd magyar édesipar. Külön kiemelném a danone/győri keksz példát. A Roshen úgy tud könnyen terjeszkedni nyugaton,ahogy eddig. Vagyis felvásárol gyárakat Ukrajnától nyugatra. Mint ahogyan például ők vették meg a Bombonettit is,a Tibi csoki gyártóját. Nem véletlenül díszeleg csupa aranyszínű nagybetűvel a Tibi csokik és a Bombonetti szaloncukrok csomagolásának hátlapján a ROSHEN felirat. Viszont ez az ukrán cég legalább meghagyta a termelést Magyarországon,és nem külföldön készülnek a Bombonetti termékei. Szemben mondjuk a Boci csokival(Csehország) vagy a Győri Keksz termékeivel(Lengyelország és Csehország).
Vakkhangya
2013. december 27. 21:23
A jövő gazdasági versenyét az fogja megnyerni aki a gazdaságát át tudja állítani a szénhidrogén alapú energiáról egy teljesen más energiára. És ebben a kérdésben az oroszok eléggé le vannak maradva. Ők addig lesznek gazdasági hatalom amíg jön fel a földből a gáz és az olaj. Utána senkik lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!