Krónika: Csak néhány román anyanyelvű kér magyar állampolgárságot

2013. augusztus 30. 12:00

Elenyésző arányban igényelnek magyar állampolgárságot román anyanyelvű személyek a könnyített honosítási eljárás keretében, bár pontos kimutatást nem vezetnek a kérvényezők nemzetiségéről – derült ki az erdélyi Krónika című napilap pénteken közölt körképéből.

2013. augusztus 30. 12:00

Az írásban megszólaltatták a honosításhoz szükséges iratok előkészítésében segítő, úgynevezett demokráciaközpontok illetékeseit. A lap felidézi: több romániai sajtótermék is arról cikkezett, hogy román anyanyelvű személyek ezrei igényeltek már magyar állampolgárságot Erdélyben. A Krónika által megkeresett nagyváradi, kolozsvári, illetve sepsiszentgyörgyi demokráciaközpontok vezetői cáfolták ezt: tapasztalatuk szerint egyáltalán nem jellemző, hogy román nemzetiségűek folyamodjanak magyar állampolgárságért.

Rámutattak, az igénylő magyar nyelvtudását a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi. Ha a kérvény előkészítésében segítő demokráciaközpontokhoz magyarul nem tudó személyek fordulnak, nyelvtanfolyam elvégzését javasolják nekik. Míg Nagyváradon néha találkoznak ilyen esettel, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön legfeljebb vegyes családokban fordul elő, hogy a román fél nem tud magyarul, de esetükben inkább az a jellemző, hogy a román fél hozzájárul, hogy gyerekei felvegyék a magyar állampolgárságot a házastársával együtt, de ő nem kéri azt.

A Krónikának nyilatkozó Magdó János kolozsvári főkonzul szerint az iratok átvételénél komolyan veszik a nyelvtudási kritériumot. „A minimális ismeret sem elég egyébként, bizonyos társalgási szintet elvárunk. Ennek nyilván van egy szubjektív megítélése, de a tapasztalatok alapján már körvonalazódott a kritérium. A nyelvtudás hiányát a vegyes házasságban élők és a határ menti falvakba kitelepültek esetén sem nézzük el” ‒ magyarázta a diplomata.

A lap felidézte: a demokráciaközpontok működését felügyelő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közleményben mutatott rá, hogy irodáiban nem veszik jegyzékbe a kérvényezők adatait, nem tudják kinek a honosítási kérvényét hagyták jóvá a magyar hatóságok, és a magyar állampolgárságot kérelmezők nemzetiségére vonatkozóan sem vezetnek nyilvántartást. Az EMNT cáfolta, hogy a demokráciaközpontokból információk kerültek volna nyilvánosságra a magyar állampolgárságért folyamodókat illetően.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2013. augusztus 31. 13:48
Ha az a néhány jöttment román azért kéri a papírt, hogy aztán Kanadába emigráljon, akkor remélem minél nagyobb számban kapják meg, sőt, remélem mennek mind.
Akitlosz
2013. augusztus 30. 13:38
Attól még, hogy valaki román anyanyelvű, román nemzetiségű még lehet magyar származású, az ősei lehettek magyar állampolgárok. Szlovákia is tele van magyar családnevű emberekkel, akiknek az ősei magyarok voltak, de ők már szlovákul beszélnek. A(z egykori) magyarok asszimilálódnak a környező országokban.
Csigorin
2013. augusztus 30. 12:59
Haat, az a kulfoldi aki ugy megtanul magyarul hogy folyekonyan elbeszelget az elbiraloval, hiba es akcentus nelkul... no annak meg is adhatjak :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!