Elemzők: Ragadós lehet a ciprusi példa

2013. március 27. 18:52

Londoni szakértők szerint Ciprus esete után nem lenne meglepetés, ha a következőkben Szlovéniában, Szlovákiában vagy Máltán eszkalálódnának az euróválság tünetei.

2013. március 27. 18:52

Ciprus megmutatta, hogy még a legkisebb eurógazdaságok is képesek megingatni az egész valutauniót, és nem lenne meglepő, ha több más kis euróövezeti tagország, például Szlovénia, Szlovákia vagy Málta is „sorra kerülne” – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a legnagyobb valószínűséggel Szlovénia lesz következő olyan eurógazdaság, amelyik külső pénzügyi segítségre szorul, de Málta és Luxemburg is sebezhető a helyi bankrendszerek mérete miatt. Szlovénia esetében máris egyértelmű jelei vannak a piaci stresszhelyzetnek: a szlovén állampapírhozamok két hét alatt 4,5 százalékról 6,5 százalékra emelkedtek - hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.
 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. március 28. 09:10
Barosso császár birodalma bomlani kezd!
OmegaMale
2013. március 28. 08:57
"például Szlovénia, Szlovákia vagy Málta is „sorra kerülne” – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők." Hol jön SZLOVÁKIA a képbe? Nem éppen egy offshore-paradicsom... ??? Vagy csak összekevertek két országot?
sellafield1957
2013. március 28. 08:28
a bankok mögött álló retkeséknek ezzel lehetősége van üzletfeleik korlátlan szabad fosztogatására, bizonytalanságot okoznak aztán majd jönnek hogy de bankunióval megoldható
nyugalmazott tanár
2013. március 28. 06:26
Ragadós lehet a ciprusi példa? A ciprusi események egy kényszer következményei. Bajnaiék már 3 évvel ezelőtt ezt a sorsot szánták nekünk, csak akkor sikerült elzavarni őket. Ha maradtak volna, akkor már 2011-ben teljes államcsődbe vitték volna Magyarországot, és azóta már el is árverezték volna tokkal-vonóval. Tegnap jól lehetett látni, hogy kik és milyen körülmények között, milyen kíméletlen kegyetlenséggel csapnak le a szerencsétlen áldozatokra. Pontosan ez fog követlezni, ha a trükkjeik beválnának, és megint magukhoz ragadnák a hatalmat. Nagy a tét, mindent, bármit elkövetnek. Semmitől nem fognak visszariadni, ezért a biztonságpolitikai szigorítás nagyon fontos lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!