Az EU-t okolja a válságért Berlusconi

2013. január 11. 07:56

Európát és Mario Montit okolta az olasz válságért, és a dél-európai államoknak az euróból való kilépését jósolta meg Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltje egy csütörtök éjjeli baloldali politikai vitaműsorban.

2013. január 11. 07:56
Több mint három órán keresztül Berlusconi volt az egyedüli főszereplője a Michele Santoro vezette, Servizio Pubblico (Közszolgálat) című, több olasz tévécsatornán és interneten sugárzott baloldali politikai talk-shownak. Santorót tíz éve Berlusconi tiltotta ki a közszolgálati televízióból. 
 
A politikussal közismerten nem rokonszenvező újságírók támadásainak kereszttüzében Berlusconi egyszer sem veszítette el türelmét, és csalatkozniuk kellett azoknak, akik arra tettek a brit fogadóirodákban, hogy Berlusconi elhagyja a televízió stúdióját.
 
„Azért jöttem, hogy végre főműsoridőben szerepelhessek” – nyilatkozta Berlusconi. Az olasz sajtó szerint azonban a „ravasz kommunikációs zseni” Berlusconi „szimpátiaakciót” hajtott végre. A műsorvezetővel való heves viták is a „szavazatgyűjtést” szolgálták. 
 
Kijelentéseiben Berlusconi elutasította, hogy ő lenne felelős a 2011-ben kialakult olasz csődhelyzetért. Hangoztatta, hogy Olaszországot Monti szakértői kormánya vezette szakadékba.  
 
Az Európai Unióról kijelentette, hogy ha népszavazást rendeznének, az emberek többsége a mostani EU ellen szavazna. „Az euróból való kilépés katasztrófa lenne, de ha az Európai Központi Bank nem segít, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország erre lesz kényszerítve” – hangoztatta.    
 
Ami az Északi Ligával való választási szövetséget illeti, Berlusconi szerint a Liga támogatottsága olyan alacsony, hogy nem adhat miniszterelnököt. 
 
A tévéműsort megelőzően Berlusconi a szigorú európai pénzügyi politikát nevezte meg az olasz válság okozójának.
 
Erre reagálva Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az olasz válságért a volt kormányok által felhalmozott államadósság a felelős. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is azt mondta, hogy az olasz válságot a Monti-kabinet előtti kormány okozta. 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MikkaMakka
2013. január 11. 10:49
magyar kollégáknak lenne még mit tanulniuk B. papától vastagbőr tekintetében:)
Sándor
2013. január 11. 10:33
A balliberális ortodoxnál, ortodoxabb Brüsszel, mindvégig arra próbálta rászorítani az Orbán-kormányt, hogy a medgyessy–gyurcsányi–bajnai-kormányok által alkalmazott -mint az kiderült a napokban- az igen csak hibás ortodox „szakértői” receptet folytatva, a költségvetési hiány csökkentése során a terheket kizárólag - a lakosságra hárítsa, - ne pedig a bankokra és a multinacionális vállalatokra is. Ezt végül nem sikerült elérniük és mostanra a bizottság is elismeri, hogy 2013-ban 3% alatt lesz a költségvetési hiány, ráadásul az is kiderült, már 2012-ben is bőven 3% alatt volt.
Sándor
2013. január 11. 10:28
- Vajon fejenként hány 100 millióért tévedtek ezek a "közgazdászok" ... és vajon hány százezer milliárdjába került ez a „szakértelem” az országok tucatjainak, lakosainak?? - az Európai Unióban egy év alatt kétmillióval emelkedett a munkanélküliek száma, legalább - húsz éve nem volt ilyen rossz helyzetben a kontinens. - A legkilátástalanabb pedig éppen azoknak a tagállamoknak a jövője, ahol a valutaalap elvárásain alapuló, az ORTODOXnál is ortodoxabb gazdaságpolitikát folytatnak a pénzügyi elit helytartói (szolgalelkű kiszolgálói). A Cohn-Benditek Európájának nincs jövője
Sándor
2013. január 11. 10:27
Miért vált teljesen hiteltelenné az IMF, az Európai Unió, az EKB?? Miért kerülnek azaz EU, az EKB, az IMF ortodox tanácsára egyre nagyobb bajba, és mért jutnak egyre nagyobb nyomorba a lakosság, és országok tucatjai???? Eközben - miért és hogyan adhatott az IMF olyan tanácsot az eurózónának, -az EU „szakértői” miért engedték - ami hosszú elnyújtott stagnálást, a dél-európai országokban pedig egyre jobban mélyülő recessziót okoz? Az Európai Unió az IMF ORTODOX „szakértők” által javasolt megszorítások miatt bekövetkezett az eurózóna szétesésének az azonnali veszélye, - az Európai Unió - az IMF „szakértők” által javasolt megszorítások miatt elvesztette gazdasági lendületét!! Az európai vállalatok elesnek 543 milliárd euró bevételtől, ami 2009 és 2020 között folyt volna be… http://pszo.postr.hu/ezt-alaposan-benezte-az-imf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!