Ponta nyárig módosítaná az alkotmányt

2012. november 21. 12:09

Jövő júniusig olyan alkotmánymódosítást tervez a román kormányfő, amely a jelenlegi fejlesztési régiókat emelné közigazgatási rangra, illetve a 2014-es európai parlamenti választásokkal egyszerre szervezne regionális választásokat.

2012. november 21. 12:09

Victor Ponta román miniszterelnök olyan alkotmánymódosítást tervez jövő júniusig, amely a jelenlegi fejlesztési régiókat emelné közigazgatási rangra, és a 2014-es európai parlamenti választásokkal egyszerre szervezne regionális választásokat – derült ki a politikus egyik televíziós interjújából, amelyet szerdán ismertettek a román hírügynökségek. A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) a decemberi választásokon megszerezheti a parlamenti helyek több mint felét, de nem kizárt, hogy az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget is eléri. Ponta a Realitatea hírtelevízióban kifejtette: nem akarja kinyitni „Pandora szelencéjét” azáltal, hogy hozzányúl a jelenlegi hét fejlesztési régió összetételéhez, mert akkor sosem fejeződne be a közigazgatási régiók kialakítása.

Az USL társelnöke azt reméli, hogy az új parlament a tavaszi ülésszakon – 2013 júniusáig – befejezi az alkotmánymódosítást, hogy 2014-ben megrendezhessék az első regionális választást. Romániában a közigazgatás szerkezete megyékre bomlik: a régiók megalakulásához be kell emelni ezt a fogalmat az alkotmányba. A műsorvezető kérdésére válaszolva Ponta cáfolta, hogy az USL a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére külön háromszéki és partiumi régiót tervezne létrehozni, és módosítaná az alkotmány első cikkelyét, amely egységes és oszthatatlan nemzetállamként határozza meg Romániát. A miniszterelnök azonban azt ígérte, hogy bevonja mind az RMDSZ-t, mind a jobbközép Demokrata Liberális Pártot (PDL) az alkotmánymódosítás előkészítésébe.

Az RMDSZ több ízben leszögezte: nem támogat olyan regionális felosztást, amelyben mindenütt kisebbségbe kerül a magyarság, márpedig a jelenlegi fejlesztési régióknál a magyarlakta térségeket (Székelyföldet és Érmelléket is) román többségű régiókhoz sorolták. Az interjúból kiderült, hogy az USL úgy akarja módosítani az alaptörvényt, hogy a parlament kétharmados döntéssel felülbírálhassa az alkotmánybíróság határozatait. Az USL már nyáron is megpróbálta megnyirbálni az alkotmánybíróság hatáskörét, hogy megkönnyítse politikai ellenfele, a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő eltávolítását, ám próbálkozásai éles bírálatokat váltottak ki az Európai Unió részéről.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2012. november 21. 16:50
"Az RMDSZ több ízben leszögezte: nem támogat olyan regionális felosztást, amelyben mindenütt kisebbségbe kerül a magyarság, márpedig a jelenlegi fejlesztési régióknál a magyarlakta térségeket (Székelyföldet és Érmelléket is) román többségű régiókhoz sorolták." Nem támogatni vagy minden eszközzel megakadályozni között óriási a különbség (nem) tisztelt UDöMöRö!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!