Jó az irány, de lassú a tempó

2011. július 10. 11:03

Javult a szlovák-magyar viszony légköre, és megvan az esélye, hogy javuljanak a két ország kapcsolatai.

2011. július 10. 11:03
Grigorij Mesežnikov

„Milyennek értékeli a kormány teljesítményét?

Sokkal piacorientáltabb, mint a Fico-kabinet volt, érzékenyebb az emberi jogok területén. Az előző kormány más elvek alapján tevékenykedett: az erős állam híve volt, a nemzeti kisebbségekkel szemben türelmetlenséget mutatott. A Radičová-kormánynak sikerült megváltoztatnia az ország irányultságát - ez számomra nem volt meglepetés, hiszen ismerem azokat a pártokat, amelyek a koalíciót alkotják. Pozitívan értékelem, hogy javult a szlovák-magyar viszony légköre, és megvan az esélye, hogy javuljanak a két ország kapcsolatai is. Ki kell emelni a kabinetnek az átlátható gazdálkodás terén tett lépéseit - a kötelesség, hogy a szerződéseket interneten nyilvánosságra kell hozni, forradalmi tettnek is nevezhető. A kormány hatékonyabban dolgozik elődjénél, több és jobb minőségű törvényt készített elő és fogadott el, mint Ficóék a hasonló időszakban. A kormány rendszerjellegű intézkedéseket hoz.

És a negatívumok?

Kevésbé pozitívan értékelem azt, hogy a kormány a Fico-kabinet által életre hívott deformációkat viszonylag lassan távolítja el. Például kisebbségi téren - mondjuk az államnyelvtörvény ügyében -szűkkeblűen járt el, az állampolgársági ellentörvényt pedig még el sem törölte. A kormány egyik legnagyobb hibájának azt tartom, hogy nem mutattak rá kellőképpen az előző kormány visszaéléseire, ügyeire. Nem azt mondom, hogy bíróságra kellett volna citálniuk őket, de elmagyarázhatták volna a választóknak, hogy ki miért volt felelős, mit tett. Ennek hiányában nagyon kényelmes helyzetet teremtettek az ellenzéknek. (...)

Hogyan értékeli az új pártok, az SaS és a Híd működését?

Alapvető különbség, hogy az SaS teljesen új párt - ez meg is látszik a működésében -, míg a Hídat nagy politikai tapasztalatokkal rendelkező személyek alapították. Az SaS alapvető hibája, hogy nem próbál, úgymond standard módon működni. Kétszáz valahány tagjuk van, így inkább nevezhetők választói klubnak, mint politikai pártnak. Egy pártnak a terepen is dolgoznia kell a választókkal. Szlovákia nem egy posztmaterialista társadalom, ahol semmit sem számítanak a helyi szervezetek. Ezt az SaS még nem fogta fel, nem úgy a Híd. A Híd a pártrendszer lényeges részévé vált, megtartotta támogatottságát az elmúlt egy évben, miközben specifikus helyzetben van, mivel erős parlamenten kívüli konkurense van - az MKP.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. július 11. 07:11
Másse kell mint, hogy egy orosz zsidó kavarjon Novoszláviában!
de karatna
2011. július 10. 13:17
Grigorij Mesežnikov http://en.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Mese%C5%BEnikov Egy másik, igen becsületes hitsorsos meg így nyilatkozik a tótokról. Itzhak Frey gondolata a Felvidékről http://www.youtube.com/watch?v=wtn4-4bQKsk
de karatna
2011. július 10. 13:09
Milyen természetes igény, hogy szlovák ügyben valóban szlovákok, magyar ügyben meg valóban magyarok nyilatkozzanak. Közel-Kelet ügyében sem a szlovákokra, sem pedig a magyarokra nem kíváncsiak. Miért kell mindenhol állandóan a vezérmegmondó főokosként tetszelegni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!