Kompenzálja az EU az uborkatermesztőket

2011. június 21. 14:23

Az uniós zöldségtermesztők a májusi kólijárvány miatt járó kompenzációs támogatást július 11-ig igényelhetik, s az összeget legkésőbb október 15-ig kézhez kapják - tette közzé az az Európai Unió hivatalos lapja.

2011. június 21. 14:23

A Németországban májusban kitört, hasmenést okozó és halálos áldozatokat követelő kólijárvány miatt keletkezett károk enyhítését kérhetik az EU-tagállamok uborka-, cukkini-, paradicsom, édes paprika-, és endíviatermesztői. Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból összesen 210 millió eurót fizetnek ki erre a célra, legkésőbb ez év október 15-ig. A most megjelent rendelet szerint a gyümölcs- és zöldségágazatot ért veszteségeket május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozóan kompenzálják. A közlemény szerint a támogatást azok a gazdák is igényelhetik, akik nem tagjai elismert termelői szervezetnek. A kérelmeket július 11-ig lehet benyújtani a tagállamok illetékes hatóságainál, amelyeket az országok június 30-ig jelölnek ki.

A támogatás magyar végrehajtási szabályait a vidékfejlesztési miniszter a legújabb Magyar Közlönyben tette közzé. Ennek melléklete tartalmazza a be nem takarított zöldség hektáronkénti támogatását, illetve azt, hogy a piacról június 30-ig lehet kivonni az árut, amely ingyenesen szétosztható, megsemmisíthető, a talajba bedolgozható, illetve komposztálható. Azok a termelők, akik nem tagjai valamely termelői szervezetnek, csak az ellenőrzés után tehetik ezt meg.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mr.Marcang
2011. június 21. 16:41
Ja. A németek hülyeségeket beszélnek, nem akarnak a csalánba nyúlkálni, az EU meg fizet mint a katonatiszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!