Jönnek a bányászok a felszínre

2010. október 13. 07:49

Szerdán egy mentési szakembert és egy orvost eresztettek le a mélyben rekedt chilei bányászok közé. Florencio Ávalos korábban távozott a kapszulával, neki kellett beszámolnia az emelkedésről a szakembereknek. A felszínen a chilei és a bolíviai elnök fogadja a megmenekülteket.

2010. október 13. 07:49
Minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a mentőkapszulában a felszínre vezető utat az első chilei bányász, akit felhoztak a menedékhelyről, ahol 69 napot töltött. Florencio Ávalos-nak kellett tájékoztatnia a hatóságokat a mintegy egy órás úton arról, hogy milyen tapasztalatok érik emelkedés közben.
 
A bányászok még az augusztus 5-én szorultak az Atacama-sivatag egy bányájában, 622 méter mélyen. A munkások kimentése másfél-két napba telhet.
 
Az első bányász felszínre hozatala két órát késett: a bányügyi miniszter szerint a kapszula kommunikációs berendezés hibásodott meg, míg a mentést vezető főmérnők elmondta, a kapszula behorpadt, így ki kellett kalapálni. Meg kellett azonban ismételni a kapszula ember nélküli leeresztését és felhozatalát is. Szerda hajnalnban leeresztették a bányászokhoz Manuel González mentési szakértőt, aki után a haditengerészet egy orvosát eresztették le, hogy megkezdjék a többi bányász felszínre hozatalát is. A felszínen Sebastian Pinera chilei és Evo Morales bolíviai elnök fogadja a kimentett bányászokat.
 
A kapszula sorra hozza fel a megmenekült bányászokat.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. október 13. 17:26
Uraim! Ezen a hiren örüljünk és ne veszekedjünk. A teremtésbrn azért kapott az ember elmét / anatómia:fejlett agy/ hogy jóra használja. A tudomány itt jó célt szolgált. Egyébként az eddigi leghiresebb mentés rövidebb lentlét után, de sokkal mélyebbről a német lengedei /vagy hasonló nevü/ bányából történt és azt is az egész világ figyelte, de akkor még nem volt ilyen fejlett a képanyagu hirtovábbitás.Minden megmentett ember győzelem, mondom ezt most, az ajkai gyalázat után.
Negue
2010. október 13. 13:41
VÉGRE VALAMI JÓ HÍR ! Istennek hála, remélem mindenki épségben túléli ezt a borzamat !
gentry
2010. október 13. 13:22
Most ezt a lent töltött időt túlórában elszámolhatják?
StG
2010. október 13. 10:35
A 2. meg nagyon nagy arc, álljon itt a neve is: Mario Sepulveda http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2010/10/13/vo.second.miner.surfaces.cnn?hpt=C2
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!