Háromszáznál is több halott a chilei földrengésben

2010. február 28. 09:55

A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földmozgás több mint kétmillió ember életére van hatással. Sokfelé nincs víz, áram, telefon. Obama már felajánlotta segítségét. Magyar áldozatokról egyelőre nincs hír.

2010. február 28. 09:55
Meghaladja a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma. Chile hat térségét katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Michelle Bachelet chilei elnök. A valaha mért leghevesebb földrengések közé tartozó, a Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földmozgás szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Több mint negyven utórengést észleltek, köztük egy erős, 6,9-es fokozatút is. A dél-amerkai országot ötven éve nem sújtotta ehhez mérhető erejű földrengés. A hatóságok szerint valószínűtlen, hogy drámai mértékben emelkedne az áldozatok száma.

„Mégegyszer próbára tették képességünket, hogy szembeszálljunk a viszontagságokkal, és újra talpra álljunk. Minden lehetséges módon igyekszünk visszaállítani az alapvető szolgáltatásokat, de még sok tennivalónk van”
- mondta Bachelet. Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de a chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a károk rendezéséhez. A hazánk chilei képviseletét ellátó Buenos Aires-i konzuli hivatalnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata a természeti katasztrófának.

A földrengés cunamihullámot is indított: ez Chile partjaim és a Robinson Crusoe-szigeten okozott nem túl jelentős károkat. A cunamiriadó miatt részben kitelepítették a Chiléhez tartozó Húsvét-szigetet. Francia Polinézia szigeteinél 2-4 méteres hullámok is voltak, de nem okoztak komolyabb kárt. Az árhullám elérte Hawaiit és Japánt is, ám itt jobbára ártlamatlan volt, Japánban a víz elöntött egy kikötőt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!