Földhöz vágta a kutyakölyköt, börtönbe kell vonulnia

2023. május 03. 16:10

Az ütődés következtében a kutya koponyacsontja betört, így az állat a helyszínen elpusztult.

2023. május 03. 16:10
null

Az Ózdi Járási Ügyészség vádat emelt egy 19 éves férfi ellen állatkínzás vétsége miatt. Az ügyészség tájékoztatása szerint az elkövető szóváltásba került a szomszédos ingatlanon lakó édesanyjával a náluk tartott keverék kutyák miatt, amitől olyan indulatos lett, hogy az udvarról felvett egy 6 hetes kutyakölyköt, és azt nagy erővel földhöz vágta. Az eset idén március végén történt. 

A vádlott éppen apjával beszélgetett, amikor szóváltásba került az édesanyjával, aki felrótta, hogy az udvarba kóbor kutyákat hozott, és azokat neki kell etetnie.

A vita hevében a vádlott annyira indulatos állapotba került, hogy az udvarról felvett egy 6 hetes pitbull fajta jellegű fekete színű kölyökkutyát, és azt szándékosan nagy erővel földhöz vágta.

Az ütődés következtében a kutya koponyacsontja betört, így az állat a helyszínen elpusztult. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottat bíróság elé állította. Az Ózdi Járásbíróság bűnösnek mondta ki állatkínzás vétségében, és mint visszaesőt, az ügyészi indítvánnyal egyezően 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet jogerős.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mike Linnane/Getty Images

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fejedlm
2023. május 04. 13:33
"Akkor menj el egy vágóhídra... De ha vidéken élsz biztos vágtok csirkét, disznót. Ha ti nem, a szomszédjaitok. " Te az állatok megöléséről beszéltél és én magam (talán joggal) feltételeztem, hogy valóban a megölésről beszélsz, ami egy állat öncélú, akár élvezettel történő megölését jelenti nálam. Amit most említesz az nem a megölés, erre van külön szavunk a magyar nyelvben, amit te is használtál, az állatot többnyire élelmezési céllal levágják. (disznóvágás, csirkét vágnak hétvégén stb.) Az állatot valóban ekkor megölik, mégis más szavunk, kifejezésünk van rá. Egy gazda sosem mondja azt, hogy gyere Jóska holnap reggel négyre, megöljük a disznót. Innen a félreértés, számomra amit te írtál teljesen mást jelent. Mindettől függetlenül egy csirke vagy disznó levágása teljesen más, mint egy kölyökkutya (de akár kölyök disznó) földhöz csapása, baltával agyon verése stb. A gazda, amelyik levágja a disznót, a disznó egész életében tisztelettel, gondossággal bánik vele, eteti, vigyáz rá. A végén persze megeszi, de egy EMBER amíg az a jószág él, nem hagyja szenvedni azt. Ez az idióta, aki ezt tette egyszerűen nem ember. Most azt meg sem említem, hogy a kutya felé az ember felelősséggel tartozik (pl. Antoine de Saint-Exupéry) ugyanis a kutya nem kérte, hogy háziasítsák és elérjen az ember nála egy olyan tulajdonságot, mely egyetlen más állatnak sem jellemzője, tudniillik a saját fajtatársai elé helyez egy más fajú élőlényt, minket. A kutya egyetlen célja, hogy a gazdájával lehessen, ennek ellenére emberek láncra verve tartják stb. Ugyanezért tilos nyugati civilizációban kutya illetve macska hús fogyasztása. Az ember nem eszi meg a barátait. A kutyát disznóhoz vagy csirkéhez hasonlítani (most nem rád gondolok, de sokan így tesznek) szerintem teljesen téves és tudatlan megfogalmazás.
Obsitos Technikus
2023. május 03. 23:13
Kezdünk átesni a lófasz túloldalára..
Szabó A. Imre
2023. május 03. 21:52
„– A kutya – (...) –, a kutya meggondolatlanná tesz. Ahelyett hogy a társadalommal törődnének az emberek, paprikajancsit játszanak az állatoknak. Mellesleg ember és állat számára az anyagcsere az igazi öröm. Némelyiknek a hátsó lábára kell ülnie s az első praclijával kell koldulni eledelért. Ha bélférgük lesz, és csúszkálnak a szőnyegen, verést kapnak. Volt nekünk már egy nagy emberünk, aki farkaskutyáján gyakorolta az idomítás művészetét, aztán az egész népet ugráltatta. Kutyabábuk, kutyalelkek, kutyafiak...” (Schnell, Robert Wolfgang: Agglegények karácsonya (ford.: Bittei Lajos) In: King Kong gyermekei. Mai német elbeszélők (szerk.: Belohorszky Pál) Szépirodalmi Kk., Bp., 1983., 55.-56. p.) https://magyarido.blog.hu/2021/01/28/allati_jogok_emberi_meltosag_982
bunko_jobbos
2023. május 03. 20:34
Szégyen ez az egész kibaszott európai kultúra. Ha megeszed a tyúkot és elvágod a torkát, az OK. Ha hozzávágod a földhöz, 10 hónap börtön. Ha a magzatodat megölöd: semmi. Hülyék vagyunk. Régen, a kommunizmusban szabadságot szerettünk volna, hogy demokrácia legyen, és mindenki azt csinálhasson, amit akar. De azt nem gondoltuk, hogy majd egymás seggébe akarják dugni a farkukat, át akarják majd műttetni magukat és kiskutyák jogait akarják az emberek fölé helyezni. Szégyenlem ezt a kultúrát. Nem tudom, hogy a Fidesz jobb-e, mint a többi párt. Azért még lehet, hogy igen, de a népesedést ő sem tudja megoldani, mert azt lehetetlen. A kutyuskákat meg Viktornak is simogatni kell, ha nyerni akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!