Így jelezték előre az állatok a földrengéseket

2023. február 17. 13:45

Videófelvételek is készültek a madarak furcsa viselkedéséről a természeti katasztrófa előtt. Az állatok belső iránytűjének jelzése azonban már későn jött.

2023. február 17. 13:45
null

Zavart viselkedést figyeltek meg a madaraknál közvetlenül a Törökországban és Szíriában történt hatalmas földrengés előtt. A hátborzongató jelenségről videófelvétel is készült, amit készítője a Twitteren hozott nyilvánosságra. A felvételen az látható, hogy a fa tetején csoportosulnak és össze-vissza visító hangot hallatva repkednek a nyugtalan szárnyasok.

Mint ismert, a madarak a Föld mágneses mezejét használják a navigációhoz és a helymeghatározáshoz: a madarak tehát előre érezték a bajt, de sajnos csak nem sokkal a borzasztó természeti katasztrófa előtt, így már túl késő volt a jelzés. 

Mi a kapcsolat a földrengés és az állatok között? 

Nem ritka az állatok hasonló viselkedése természeti katasztrófa előtt, legutóbb február 13-án figyeltek meg hasonlót Romániában egy baromfiudvaron, Bălești közelében. A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengést követően került nyilvánosságra egy videófelvétel, amelyen azt látni, ahogy a tyúkok halálra rémülve kezdenek el szaladni, miután megremegett a föld.

Mekkora erősségű földrengések fordulhatnak elő itthon?

A közelmúltban több földrengés is történt Magyarország szomszédságában: Romániában 5,2-es, Horvátországban 4,2-es erősségű. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire lehet hazánk érintett ilyen természeti jelenségben, ennek kapcsán megkerestük Tóth László szeizmológust. Kérdésünkre elmondta,

Magyarország területén nem volt példa 7-, 8-as erősségű földrengésekre; de 6-6,5-ös erősségű mozgások ugyanakkor megtörténhetnek.

Rámutatott, hogy itthon havonta körülbelül száz, százhúsz földrengést érzékelnek a szakértők; ezek, persze rendkívül kis erősségű mozgások, 99 százalékban nem is érezhetők, csak az érzékeny mérőhálózat detektálja őket. Rendkívüli kicsi, mondhatni: nincs is valószínűsége a szeizmológus szerint, hogy olyan rengések alakuljanak ki Magyarországon, mint amilyenek minap Törökországban és Szíriában történtek, és amelyek halálos áldozatainak száma együttesen átlépte a 30 ezret, mivel idehaza teljesen más a tektonikai környezet. Ebben a szakértők, a geofizikusok, geológusok, szeizmológusok között egyébként egyetértés van.

Nyitókép: Képernyőkép, video

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
100000 nácitlanított orosz katona
2023. március 25. 18:03
Ezek szerint M.o.-on folyamatosan reng a föld XD
Rocktoberi
2023. február 18. 10:37
"Így jelezték előre az állatok a földrengéseket. " A moslékkoalíció politikusai is érezték.
Tisztán és helyesen látó
2023. február 17. 18:38
Valóban láttunk már varjakat így viselkedni, de azután nem volt földrengés, vagy nem tudtunk róla. Azért érdemes lenne megfigyelni, több ilyen állati viselkedést, és összevetni más helyen és időben történtekkel... Ha valóban van összefüggés, az megérne egy külön szakterületet.... A sok felesleges, bomlasztó vagy züllött témák helyett.... Ez még életeket is menthetne. Ha működik.
Akitlosz
2023. február 17. 15:16
Nem csak belső iránytű az, hanem fül. Az állatoknak általában sokkal jobb a fülük, mint az embereknek. Sokkal többet hallanak, és így sokkal előbb. Az infrahangok sok-sok kilométerre elterjednek, földön, hegyen át is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!