Niall Ferguson: Nem kizárt, hogy Donald Trump jövőre nyer, az pedig feltehetőleg a NATO végét jelentené

2023. január 20. 07:02

A történész szerint Németország kénytelen lesz az USA oldalára állni, ha tovább romlik a kínai-amerikai viszony.

2023. január 20. 07:02
null

Niall Ferguson, skót-amerikai gazdaságtörténész szerint Angela Merkel hosszú kormányzása a tartós stabilitás hamis illúziójába ringatta a németeket, az innovatív fiatalok inkább Kaliforniába mennek, mert odahaza nem boldogulnak, és Németország ott tart, ahol a XIX. század elején – olvasható a Die Welten.

Niall Ferguson a davosi Világgazdasági Fórum alkalmából adott interjút, és arról beszélt, hogy éppen a merkeli örökség folytán az utód, Olaf Scholz kancellár nem alakítójja, hanem elszenvedője a történéseknek. Egyértelműen látszik szerinte, hogy az érdemi döntéseket Washingtonban, Moszkvában és Pekingben hozzák meg. A háború megmutatta, hogy a német gazdasági modell az orosz gáz, a Kínába irányuló kivitel és az amerikai biztonsági garanciák függvénye. Viszont a jelenlegi helyzetéből nem tud kitörni az ország, annál is kevésbé, mert

kénytelen lesz az USA oldalára állni, ha tovább romlik a kínai-amerikai viszony.

Ferguson szerint az sem kizárt, hogy Donald Trump jövőre nyer, az pedig feltehetőleg a NATO végét jelentené. Úgy véli, hogy Európa szemszögéből Joe Biden elnöksége sem jelent sokkal jobb forgatókönyvet, hiszen minden egyeztetés nélkül vonult ki Afganisztánból, ugyanakkor az invázió előtt nem igazán próbálta elrettenteni a kalandtól Vlagyimir Putyint. 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. január 21. 11:49
Igazán? Egy dologban nem értek egyet: miért kellene Európának az USA vagy bárki oldalára állnia? Az Északi Áramlat jenkik általi felrobbantása után? Ugyan kérem, ez a kényszerítés tipikus esete. Sem Kína, sem az USA pártját nem kell fognunk! Ha háborúzni akarnak, rajta! Tegyék a saját területükön, nekünk elég az orosz-ukrán proxiháború, amit a jenkik gerjesztettek, meg a koszovói konfliktus, amit szintén a jenkik Langley+Soros Gyurka rakott össze a Balkánon! EURÓPAI POLITIKÁT AKAROK! 1. SZUVERÉN NÉMETORSZÁGOT, AZAZ HÚZZANAK KI A JENKIK EURÓPÁBÓL. 2. NEM KELL NATO, mert csak kavarják a szart Európában. Jens Stoltenberg úgy viselkedik mint egy politikus, nem mint egy védelmi szövetség első embere! 3. SZABAD KERESKEDELEM, SZABAD ENERGIAPOLITIKA, SZABAD KONTINENS! ITT AZ IDEJE, HOGY LERÁZZUK A VÉRSZÍVÓT MAGUNKRÓL! Nincs szükségünk PARAZITÁKRA, A MÉLYÁLLAM EURÓPAI KIHELYEZETT TAGOZATÁRA!
Thorin
2023. január 20. 12:05
hja, vége lenne a nátonak, hiszen trump azon elnökök nagyon rövid listájához tartozott, aki nem kezdett háborút. így a támadó háborúkat kiszolgáló nátora nem volna szükség...
dezilluzionista
2023. január 20. 11:46
Trump=Putyinhasznoshülyéje
LancelotDuLac
2023. január 20. 11:14
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Ekkora barmot! a NATO megszüntetése esetén, Európa már lángokban állna, mert akkor Ukrajnát már régen lerohanta volna az orosz és nem állt volna meg a határoknál. Seggfej eza faszi. Az meg nem működik, hogy ezek a taknyok örökösen az atommal fenyegessenek és mindenkit leigázzanak. aztán Kína biztos megtámadná az oroszt, hogy átvegye a hatalmat. örökös háború Európa területén. Lehetne menekülni Afrikába migránsként. Az USA-nak nem lehet érdeke a NATO felbomlása. akármilyen hülye is Trump Politikai nonszen. XDDDDD Trump is segítette Ukrajnát nem is kicsit, mi a faszt nyűglődtök, jól látható a grafikonon seggfejek?! https://datawrapper.dwcdn.net/Bm8op/2/#embed?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202211 Trump soha nem értett egyet ebben Putyinnal! AZ USA a Krím visszaadását követeli 2017.03.17. Origo Február közepén Donald Trump amerikai elnök is követelte a Krím visszaadását Ukrajnának. Az Egyesült Államok csütörtökön ismét azt követelte Oroszországtól, hogy szolgáltassa vissza Ukrajnának a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége is bírálja Moszkva intervencióját. A Krím Ukrajna része. Az Egyesült Államok elítéli a Krím orosz megszállását, és felszólít ennek haladéktalan befejezésére" - mondta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Csütörtökön volt három éve annak, hogy a Moszkva által lefolytatott krími népszavazás értelmében a félszigetet Ukrajnától Oroszországhoz csatolták. " "Megérkeztek Ukrajnába a régóta várt Javelin típusú amerikai páncéltörő rakétarendszerek az Egyesült Államokból - erősítette meg a sajtóban keringő híreket Petro Porosenko ukrán elnök a Facebook-oldalán és külön megköszönte Trump-nak. A korszerű, szakértők által a világ leghatékonyabb páncéltörő fegyverének nevezett Javelin rakétarendszer nagy mértékben megnövelte Ukrajna harci képességét és elrettentő erejét, ami nemcsak Ukrajna, de az euroatlanti térség biztonsága szempontjából is jelentős előrelépés - idézi az államfőt az MTI." https://www.origo.hu/nagyvilag/20170317-amerika-az-takarja-hogy-oroszorszag-mondjon-le-a-krim-felszigetrol.html És még: Trump kiakadt Németországra az oroszok miatt 2018.07.11 "A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt. Donald Trump amerikai elnök a földgázvezetékkel kapcsolatban azt mondta, hogy Németországot teljes mértékben Oroszország irányítja, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Az amerikai elnök rendkívül helytelennek nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal és dollármilliárdokat fizet évente. Egy erős NATO jó Európának és jó az Egyesült Államoknak is" https://www.vg.hu/kozelet/2018/07/trump-kiakadt-nemetorszagra-az-oroszok-miatt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!