Csoda Medjugorjében: elfogadja a Vatikán vagy sem?

2023. január 29. 17:30

Mit mond a Vatikán a medjugorjei Mária-jelenésekről, és miért voltak fasírtban a helyi ferencesek a püspökkel? Mindennek annak kapcsán jártunk utána, hogy nemrég állítólag magyar fiataloknak is megjelent a Szűzanya a boszniai városkában.

2023. január 29. 17:30
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Magyar fiataloknak jelent meg a Szűzanya a boszniai Medjugorjében – írtuk meg a minap. De mit kell tudni Medjugorjéről?

A boszniai városkában állítólag hat gyermeknek jelent meg a Szűzanya 1981. június 24-én, s azóta is rendszeresen megjelenik nekik. A Medjugorjei Szűzanya üzeneteinek megfelelően kialakították a „béke rózsafüzérét”. A kegyhelyet gondozó ferencesek évente több mint egymillió zarándokot fogadnak, ugyanakkor folyamatosan vitában vannak az egyházmegyével. Medjugorjéba magyar zarándokok is gyakran ellátogatnak.

Joaquín Navarro-Valls szentszéki szóvivő 1996-ban úgy nyilatkozott:

nem lehet megtiltani a zarándoklást sehová, amíg a jelenések hamisnak nem bizonyulnak.

2010-ben a Vatikán felállított egy bizottságot a jelenések valódiságának tisztázására bíborosok, püspökök, teológusok és más szakértők köreműködésével, Camillo Ruini bíboros vezetése alatt. A bizottság ugyanakkor csak az első időszakot (1981. június 24-július 3. és utána) vizsgálta; miközben a jelenések a látnokok állítása szerint máig tartanak. A „Gospa” (a Szűzanya) évente jelenik meg három látnoknak, másik háromnak pedig állítólag minden nap. Kettejük havi-kéthavi jelenésről számol be. A zarándokok közül sokan azt mondják, forogni látták a Napot, valamint az égitest a színét is változtatta. Ruini-jelentés kitért a pasztorális helyzetre is.

Medjugorjéról régóta folyik a vita:

Vinko Puljićot, Vrhbosna érsekét XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta. Ratko Perić mostar-duvnoi püspök – az ő egyházmegyéjének területén található Medjugorje – pedig még 2009 év végén került összeütközésbe Christoph Schönborn bécsi érsekkel, aki nyilvános látogatást tett a kegyhelyen, habár a jelenéseket az egyház nem ismerte el hivatalosan. Az egyházmegye területén 2014-ben kilenc volt ferences élt, akiket a ferences elöljárók elbocsátottak a rendből, és a Szentszék megerősítette elbocsátásukat. Számos joghatósági kérdés is felmerült az ügy kapcsán, elsősorban egyes, a ferencesek által kezelt plébániák miatt, amelyeket az egyházmegye nem adott a ferencesek kezébe.

Igaz ugyanakkor, hogy Ratko Perićnek a délszláv háború óta más típusú sérelmei is voltak: 1995 áprilisában horvát katonák elrabolták, megverték és a ferencesek kápolnájában tartották fogva tíz órán át. Csak Mostar polgármesterének kezdeményezésére, az ENSZ segítségével szabadult ki.

Gerhard Müller érsek, a Hittani Kongregáció vezetője 2013 novemberében figyelmeztette az amerikai püspöki kart arra, hogy óvatosan kezeljék az egyik állítólagos látnok, Ivan Dragicevic amerikai előadássorozatát. Hivatalos egyházi zarándoklatot tilos medjugorjébe szervezni a Vatikán döntése alapján, ennek ellenére hívek sokasága látogat el oda, gyakran plébániai szervezésben. Ugyanakkor a magánlátogatást nem tiltotta a Vatikán. Ferenc pápa pedig egyszer kijelentette, hogy 

A Ruini-jelentés végül elismerte a jelenések természetfeletti mivoltát, és elvetette a démonikus eredetüket, ahogy a medjugorjei zarándoklatok pozitív spirituális eredményeit is elismerte.

Aztán 2017 februárjában Henryk Hoser lengyel érsek vezetésével szentszéki speciális küldöttség érkezett Medjugorjéba, a főpásztor ekkor azt nyilatkozta, hogy hivatalosan is lehetséges zarándoklatokat szervezni a kegyhelyre, sőt, csodálja az ottani ferencesek munkáját. Pár évvel később, egész pontosan 2019. május 12-én

Az első ilyen zarándoklatra 2019. augusztus 2-6 között került sor: 97 országból érkezett oda 60 ezer fiatal 14 püspökkel és hétszáz pappal.

Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. február 01. 18:51
"A Ruini-jelentés végül elismerte a jelenések természetfeletti mivoltát, és elvetette a démonikus eredetüket, ahogy a medjugorjei zarándoklatok pozitív spirituális eredményeit is elismerte." A cikk ezen mondata hiányos és félrevezető. A bizottság az állítólagos jelenések sorozatának első két hetét (1981. nyarán) külön kezelte, és csak azt nyilvánította természetfölöttinek. Az azután következő, máig tartó szakaszt (amelyet, a cikk állításával ellentétben, a jelen időszakig, több évtizedes időtartamában megvizsgált) ellentmondásosan értékelt. A bizottság tagjainak többsége nem tudott dönteni arról, hogy az azóta tartó állítólagos jelenések Istentől valók-e vagy sem. A többiek közül egy szerint Istentől valók, három szerint nem (tehát akkor emberi vagy démoni eredetűek). Ferenc pápa később utóbbiakkal értett egyet. Magam olvastam egy, még évtizedekkel ezelőtti, nagy teológiai vizsgálat jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy két állítólagos látnok, Ivan és Vicka is bizonyítottan hazudott a meghallgatások során. Még egy "érdekesség", hogy az állítólagos jelenéseket megelőzően a helyi ferencesek nem akarták az egyházmegye illetékessége alá helyezni a medjugorjei plébániát és templomot, amihez pedig nem volt joguk. Ekkor - állítólag - megjelent ott a Szűzanya, aki kinyilatkoztatta, hogy nagyon jól teszik, ha ebben nem engedelmeskednek a helyi püspöknek...
Pedro2
2023. február 01. 07:27
Milyen érdekes nagyon sokan látják Pl. Elvist, megjelenik előttük, érdekes azokat komplett hülyének nézzük, de ha valakinek a Szűz Anya jelenik meg az csak keresztény... Nagyon sok jelenés van a világban, akár Jézus, akár Elvis, akár Mohamed, akár a lochnessi szörny stb..egyszerűen így működik az agyunk amit szeretnénk látni az megjelenik, agyunk, érzelmeink vetítik ki ezeket a képeket elénk
kata56
2023. január 30. 11:42
..
Osztap Bender
2023. január 30. 09:14
Még szerencse, hogy a Szűzanya jelenik meg és nem Milosevics a magyar(?) Rákosival karöltve. Beszélni kell a zarándokokkal, hogy a legközelebbi megjelenés esetén kérjék meg Máriát, hogy vegye rá fiát egy éppen ráérő Arkangyal küldésére Kijevbe. Ott aztán az "angyal" tegyen rendet lángpallosával, hogy legyen már vége ennek az őrületnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!