A mi napkirálynőnk: magyar tudósnő előtt tiszteleg a Google!

2022. december 12. 11:35

Telkes Mária nemzetközileg elismert fizikus volt, kutatásai középpontjában a napenergia újszerű, minél hatékonyabb felhasználási módja állt. Most a Google tiszteleg munkássága előtt.

2022. december 12. 11:35
null

A Google keresőjének nyitóoldalán érdekes illusztráció jelent meg: a kattintható kép tisztelgés egy magyar tudósnő, Telkes Mária előtt.

A Mandiner hetilap Feminens rovatában korábban írtunk már róla: Telkes Mária portréját most újra elolvashatják nálunk!

*

Egy magyar feltaláló, tudós, nemzetközileg elismert fizikus,

akit Amerika egyik legsikeresebb asszonyának választottak 1934-ben – itthon mégsem ismerjük a nevét.

Egy budapesti bankárcsalád nyolc gyermeke közül legidősebbként született Telkes Mária 122 éve, 1900 decemberében. Az angolkisasszonyoknál és a Sophianum katolikus leánygimnáziumban, majd 1920-tól az ELTE jogelődjeként működő Budapesti Tudományegyetemen tanult. Először matematika–fizika szakon végzett, azután a doktori képesítést is megszerezte a fizikai kémia területén, majd 1924-ben a nagybátyja hívására az Egyesült Államokba költözött. 

A clevelandi biofizikai intézet laboratóriumában kapott állást 1925-ben, ahol agysejteket vizsgált, eredményeire pedig már ekkor felfigyeltek a szakmabeliek. 1934-ben ő volt az egyetlen tudós, aki a The New York Times, a Cleveland Press és a Detroit Free Press lapok legsikeresebb és legismertebb nőit soroló listáján helyet kapott.

Öt évvel később, 1939-ben Bostonba költözött, ahol

a Massachusetts Institute of Technology tanára, kutatója lett.

Tudományos munkájának középpontjában a napenergia újszerű, minél hatékonyabb felhasználási módja állt, erről is kapta későbbi becenevét: Napkirálynő. Az ő felfedezésének köszönhető az az eszköz, amely a tengervízből napenergia segítségével ivóvizet készített – a második világháborúban ez az amerikai légierőnél szolgáló minden katona felszerelésének része volt.

Fotó: Wikipedia

 

Telkes más találmánya is kontinenseken átívelő sikereket tudhat magáénak: napenergiával működő hússütője például Indiában terjedt el igazán, ahol a napsütéses órák magas száma miatt jó hasznát vették a háziasszonyok. Az ötvenes években több, a hőtárolással kapcsolatos ötlete hozott újításokat,

legutolsó, kilencvenéves korában benyújtott szabadalma pedig a klimatizálás jövőjét változtatta meg.

Ma húsz szabadalmát tartják számon, melyek többsége a napenergiához kötődik.Már akkor tett a környezetvédelemért,amikor a fogalmat még nem is ismerték az emberek”

Telkes már akkor tett a környezetvédelemért, amikor a fogalmat még nem is ismerték az emberek. 1948-ban az általa vezetett kutatócsoportnak köszönhetően készülhetett el a massachusettsi Doverben az első kizárólag napenergiával fűtött lakóház, ahová a kutatóval rokonságban álló Némethy família költözött. A Telkes által tervezett fűtési rendszer alapját a glaubersó felhasználásával „tárolt” napsugár energiája adta. Az első különösen hideg, kevés napfényt adó télen azonban elégtelennek bizonyult ez a szisztéma, ezért kiegészítő fűtést terveztek mellé, így a hőszükséglet négyötödét sikerült a napenergiából előállítani. 1953-ban az időközben jelentkező problémák miatt végül lecserélték a napenergián alapuló melegítőrendszert, ám a megszerzett tapasztalatokat felhasználva több új, napenergiát hasznosító otthont építettek.

A magyar kutató munkáját a kortárs sajtó és a tudomány munkatársai is jelentős fejlődésnek tekintették,

nagy elismeréssel beszéltek róla.

Telkes Mária tizenkét nemzetközi kitüntetésben részesült, s ő volt az első, aki az amerikai Női Mérnökök Társaságának életműdíját kiérdemelte az ötvenes években, majd 1977-ben az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tüntette ki. 2012-ben posztumusz beválasztották – Steve Jobsszal és Gábor Dénessel egy időben – a Feltalálók Nemzeti Dicsőségtermébe.

Kilencvennégy évesen először, ám véglegesen hazatért Magyarországra: tíz nappal születésnapja előtt, 1995. december 2-án itt hunyt el.

 

Írta: Gacsályi Sára, az Egy.hu főszerkesztője.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2022. december 14. 14:58
Dr. Telkes Béla, dr. Telkes Zoltán rokonai?
budapesti
2022. december 12. 23:04
Nocsak! Nem is ismertem!
Dr Bubo
2022. december 12. 12:20
Magyarországon miért nem ismert a neve? Megérdemelné!
Dobrevita
2022. december 12. 11:59
Gyanús ez nekem, ez valami belemagyarázás lehet, az Alphabet az áltudományok terjesztője és védelmezője egy igazi tudós előtt soha nem tisztelegne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!