Karácsony egy Facebook-huszár, aki a való életben mindig elvérzik – a tragikus „állatvédelem” miatt akadt ki a fideszes képviselő

2022. december 14. 09:18

A főpolgármester előbb lesöpörte saját állatvédelmi javaslatait az asztalról, most meg kipaterolná a szerencsétlen kóbor állatokat a főváros gyepmesteri telepéről – mondja lapunknak Dódity Gabriella.

2022. december 14. 09:18
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Hiába kampányolt állatvédelmi ügyekkel is Karácsony Gergely, amikor még főpolgármesternek készült, az elmúlt bő három évben e területen sem sikerült áttörést elérni a fővárosnak, a gyakorta emlegetett Budapesti Állatvédelmi Charta ellenére sem.

Némi spéttel ugyan (2020 szeptemberében), de párbeszédes párttársa, Szabó Rebeka személyében lett egy állatvédelemért felelős megbízottja Budapestnek (a korábbi ígéreteihez híven), ám, ahogy beütött az ellenzéki előválasztás, idén tavasszal lezajlott az országgyűlési voksolás, Szabó már a Tisztelt Házban találta magát, az állatvédelem ügye így háttérbe szorult. Utódja nincs.

2020 szeptembere és 2022 decembere között tehát tényleg csupán Facebook-poszt(okra), imázsinterjúkra tellett az új városvezetéstől.

Előbbire emlékezetes példa, amikor Szabó (még állatvédelmi megbízottként) Karácsonnyal egyetemben ellátogatott a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) Illatos úti telephelyére, ahol többek között megállapították: „mindketten gazdik vagyunk, személyesen is fontos számunkra az állatok jólléte, ezért is dolgozunk azért, hogy nagyobb és zöldebb helyszínre költözhessen a telephely”. Nem így történt. (Hogy a FÖRI irányítását Gyurcsány Ferenc egykori testőrére, Handl Tamásra, hogy az önkormányzati állatvédelmi őrszolgálatot pedig egy korábbi kormányrőrre, Ősz Andrásra bízták, tegyük most félre).

Ki akarják tenni Karácsonyék a gazdátlan állatokat

Hiszen nemhogy nem lett „nagyobb”, „zöldebb” gyepmesteri telepe Budapestnek, hanem egy a napokban kiszivárgott levél alapján

Karácsonyék a kerületi önkormányzatokra hárítanák a gazdátlan állatok tartását

a befogadásukat követő, tizenhatodik naptól kezdve. (A Mandiner.hu által megkérdezett szakértők szerint a jogszabályok ezt nem tiltják; ugyanakkor nem várt lépés a főváros részéről, hogy nem viseli gondját a telep állatainak, megoldhatatlan feladat elé állítják Karácsonyék a kerületi önkormányzatokat.)

A főváros – a Kontra.hu cikke szerint – takarékoskodást emleget, ezért „ruháznák át” a gyepmesteri feladatokat; az új gyakorlatot egyébiránt január 1-től vezetnének be Karácsonyék. Ez azonban a portálunkhoz eljutott információk szerint több (ellenzéki vezetésű) kerületnél is kiverte a biztosítékot. Ezáltal minden bizonnyal újfent téma lesz a szerdai (december 14-i) Közgyűlésben.

Saját javaslatait söpörte le Karácsony az asztalról

Dódity Gabriella, lelkes állatvédő, a Fidesz-KDNP frakciótagja például írásbeli interpellációt intézett a főpolgármesterhez, amelyben említésre került az az előterjesztés is, amit az előző Közgyűlésen (november 30.) sem vett napirendre a baloldali városvezetés – vagyis saját javaslatait söpörte le Karácsony –, és amely mások mellett azt is szorgalmazta,

  • hogy költöztessék el az Illatos úti telepet egy alkalmasabb helyszínre (mert az állatok hosszú távú tartására a mostani létesítmény és a szűk kennelek is alkalmatlanok),
  • hogy különítsenek el forrásokat az állatvédő szervezeteknek,
  • s hogy az egyre terjedő kóbor macskapopuláció ivartalanítására ugyancsak hozzanak létre pályázati lehetőségeket.

A főpolgármester csak egy Facebook-huszár

Dódity megkeresésünkre azt mondja, Karácsony egy igazi Facebook-huszár, aki a való életben mindig elvérzik. Állatbarát Budapestet ígért a választási kampányban, „a hírt magát »cukiskodva«, sajtótájékoztatón jelentette be, ahová egy kutyát is odaállított”, de ennek már három éve.

„Előbb lesöpri a saját állatvédelmi javaslatait az asztalról, majd most kipaterolja a szerencsétlen, gazdátlan budapesti kóbor állatokat a saját gyepmesteri telepéről, hogy azoknak a sorsát oldják meg a kerületek. A helyi önkormányzatok az amúgy is totálisan túlterhelt menhelyektől remélik a megoldást, ez az irány teljes zsákutca, szakmaiatlan és embertelen is” – hívja fel a figyelmet.

Mint fogalmaz, „akit valaha is érdekelt vagy megérintett egy gazdátlan állat sorsa, képtelen lenne ilyet tenni. Érző lényekről van szó, nem plüssállatokról, akik emberi felelőtlenségből kerültek rácsok mögé, és akiknek a sorsa, vagy akár a léte is most teljesen bizonytalanná válik.

– szólítja fel a városvezetőt a képviselő.

Nyitókép: Facebook

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. december 14. 14:11
Kalácsony azért támogatja az állatvédelmet hogy majd legyen aki befogadja!
ChatBot
2022. december 14. 11:41
Karácsony újraválasztása egyértelmű.
FreeEurope
2022. december 14. 10:17
Karácsony egy teszetosza pipogya alak, ami egy sunyi, kétszínű, alakoskodó jellemmel párosul. Igazi balliberális.
Kristály
2022. december 14. 09:40
A RinyaGeryt oda kell kötni az egyik ketrechez kb. 48 órára legyen együtt érző a kutyusokkal . A -6 fok egy kicsit kellemetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!