Magyar EU-biztos: Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszát garantálni kell

2022. október 12. 13:41

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos ismertette az Európai Parlament külügyi bizottságában a 2022-es bővítési jelentését. Helyszíni tudósításunk!

2022. október 12. 13:41
null
Pócza István
Pócza István

Várhelyi Olivér beszédében kiemelte: az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg az EU biztonsági környezetét. Emiatt az amúgy is fontos bővítési politika szinte a legfontosabb területekké lépett elő, hiszen az EU biztonsága és ezen keresztül geopolitikai, geostratégiai érdekei a szomszédos országok, régiók tekintetében kiemelt jelentőségűvé váltak.

A nyár folyamán Ukrajna, Moldova és Georgia elkötelezte magát az EU-s csatlakozás mellett. Míg előbbi két ország esetében már a tagjelöltté válás is megtörtént, az előkészítő tárgyalások Georgia esetében is haladnak.

Várhelyi jelentős áttörésnek nevezte a EU és Albánia, illetve Észak-Macedónia közötti júliusi kormányközi csúcstalálkozót.

Ahogyan korábban megírtuk, a mostani jelentés még nem érinti Ukrajna, Moldova és Georgia helyzetét. Ezek a jövő évtől szerepelnek majd az éves jelentésben. Ezzel pedig már 10 országról készül jelentés.

Várhelyi Olivér Brüsszelben (Fotó: Földházi Árpád)

 

A magyar biztos beszélt a kibontakozó energiaválságról is.Szerinte ez ugyanúgy kihívás nyugat-balkáni országok vagy Törökország számára, ahogyan kihívás az EU számára. Várhelyi kiemelte: az EU meghívta a nyugat-balkáni országokat, hogy közös platformot hozzanak létre a gázbeszerzéseket, elsősorban a cseppfolyós gázt illetően. Szerbia és Észak-Macedónia már csatlakozott is az összefogáshoz.

A biztos szerint Bosznia-Hercegovina készen áll a tagjelöltté válásra.

Az Európai Bizottság ezért a Tanácsnál kezdeményezi az ország tagjelöltté válását.

Várhelyi szerint Bosznia-Hercegovina jelentős eredményeket ért el, de megerősítette az EU további elvárásait is: előrelépések az alkotmányos, illetve a választási reform terén, az igazságszolgáltatás megerősítése, a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának garantálása.

A végső döntést a kérdésben az Európai Tanácsnak kell majd meghoznia – várhatóan decemberben.

 

Fotó: Mandiner archív

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. október 12. 15:07
Mondta a Totya is, Erzsikének bosznia kell.
2022. október 12. 14:26
Csatlakozása esetén remélem Szarajevóba látogat von der Leyen. Jó tudom Gavrilo Princip nem él, de talán valaki más...
fado
2022. október 12. 14:24
USA megint bombázni fogja a Balkánt
Gyzoltan
2022. október 12. 14:01
Mi magunk is mocsárlakók lettünk! Dagonyázunk a globalista cionista EU feneketlen mocsarában... Ki, kik voltak azok az őrültek, kik bekényszerítettek e tébolydába..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!