A Beneš-dekrétumokra hivatkozva kobozna el magyar tulajdonú földeket a szlovák állam

2022. október 30. 07:16

A magyar lakosságot kollektív bűnösként beállító és a mai napig érvényben lévő Beneš-dekrétumokok alapján akar megszerezni a szlovák állam egy nagy értékű földterületet.

2022. október 30. 07:16
null

A magyar lakosságot kollektív bűnösként beállító és a mai napig érvényben lévő Beneš-dekrétumokok alapján akar megszerezni a szlovák állam egy nagy értékű földterületet – számolt be a Újszó.

A magyar tulajdonosok a mai napig küzdenek a bíróságon a földjükért. A pozsonyi kettes számú járásbíróság október 13-án elutasította a Szlovák Földalap által beadott keresetet, amelyben az alap azt állította, néhány, a fővároshoz tartozó Pozsonypüspöki közigazgatási területén lévő rendkívül értékes ingatlan az államot illeti meg azokkal a magányszemélyekkel szemben, akik azt megörökölték. 

A földalap azzal érvelt, hogy

az örökösök felmenői magyarok voltak, így a második világháború után el kellett volna kobozni a mezőgazdasági tulajdonukat.

A beszámolóból kiderül, hogy a szóban forgó földterületek ma nagyjából másfél millió eurót érnek, hiszen a Pozsonyt elkerülő D4-es autópálya alatt vannak. Az elsőfokú bírósági döntés nem jogerős, a földalap jogorvoslati kérelmet adhat be. Az alap új igazgatója, Ján Marosz azonban még nem döntött, fellebbeznek-e, szerinte az intézmény előző vezetése idején bizonyos érdekcsoportok a dekrétumokat használták hivatkozási alapnak arra, hogy az érdekeiket érvényesítsék.

Nyitókép: MTI

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. október 31. 08:54
Ja, hogy a tótok szerint ilyen a logikus érvelés? Utazzunk akkor kicsit visszább az időben! Akkor az említett magyar gazdák, családok érvelhetnek azzal, hogy a 400-600-800 éves állapotok ütik a 80 éveset, így egész Felvidéket tessenek visszaadni!
Házam Hazája
2022. október 30. 20:20
Földet kaptak, nem Hazát!
parrlev
2022. október 30. 16:41
A szlovákok 1945 előtt Hitlerhez dörgölőzve elvették a zsidók, 1945 után Sztálinhoz közeledve a magyarokat és németeket fosztották meg vagyonuktól, ma magyargyűlölő Európai Bizottság oltalmában ismét a magyarok ellen fordultak. Közben ők két pofára híznak. Címerüket ki kellene egészíteni a horog kereszttel és az ötágú vörös csillaggal..
egynick
2022. október 30. 11:32
Szerinted.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!