Európa nemcsak a válságtól izzad: hőhullámok és erdőtüzek pusztítanak

2022. július 18. 21:00

Az előrejelzések szerint a napokban meg fog dőlni a hőségrekord Nagy-Britanniában: a szigetország történetében először a bűvös határ, 40 Celsius-fok fölé kúszik majd a hőmérő higanyszála, Walesben pedig ma állt be az országos csúcs. Európa déli régióiban viszont már tizedik napja 40 fok fölötti hőmérsékletet mérnek, az erdőtüzek szezonja újra megérkezett, nagy pusztítással.

2022. július 18. 21:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A brit kormány a következő két napra, kedd estig hőségriadót rendelt el, és nemcsak a déli partoknál, hanem egészen Közép-Angliáig, Manchester és York városáig, azzal, hogy a hőhullám még északabban, egészen a skót határnál is éreztetni fogja hatásait.

Először rendeltek el vörös riasztást a szigetország történetében

– a kormány arra kérte a briteket, hogy lehetőleg napközben maradjanak otthonaikban, húzódjanak árnyékba és fogyasszanak sok vizet. A vasútvonalakon, a londoni metrón járatritkításokat vezettek be, az oktatási intézmények korábban zárnak, az egészségügyi intézményekben pedig készültséget rendeltek el a hőséggel kapcsolatos rosszullétek, egészségügyi problémák kezelésére.

Az eddigi brit hőmérséklet-rekord 38,7 Celsius-fok volt, 2019-ben Cambridge-ben mérték, az elmúlt három évben bekövetkező másfél-két százalékos emelkedést aggasztónak tartják a szakemberek.

Összehasonlításképpen: száz évvel ezelőtt, 1922. július 18-án 19,9 fokot mértek a brit fővárosban,

50 évvel ezelőtt 24,5 fokot, míg 1997-ben csupán 20,1 fokot. Az eddig mért 10 legmelegebb év mindegyike 2002 után volt, a 10 legforróbb nap közül kilenc pedig 1990 után – brit meteorológusok ebben a tendenciában az elmúlt évtizedekben felgyorsuló globális felmelegedés, a drasztikus klímaváltás egyértelmű bizonyítékát látják.

 

Szolgálatban levő brit palotaőrt itat egy rendőr a londoni Buckingham-palota kapujában július 18-án

 

A hagyományosan esős Nagy-Britanniában a megváltozott éghajlati körülmények miatt elkezdődött a vita arról, hogy

elérte Észak-Európát is az aszály-válság,

az esők elmaradásával, a földek kiszáradásával a terményhozam visszaesését, az élelmiszeripar visszaesését, bizonyos élelmiszerek hiányát vizionálják.

 

Lángol az erdő Dél-Európában

A hőhullám – ez a második ezen a nyáron a kontinensen – még súlyosabban érinti Dél-Európát és Észak-Afrikát, ahol az elmúlt napokban folyamatosan 45 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek. Erdőtüzek pusztítanak Görögország, Franciaországban, Spanyolországban, a Földközi-tenger túloldalán pedig Marokkóban.

Az elmúlt egy héten mintegy ezer ember vesztette életét a hőmérséklet-emelkedéssel kapcsolatos egészségügyi komplikációk miatt Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában.

Franciaország déli-délnyugati részén

a szárazság, a hőség és a szeles időjárás veszélyes elegye tovább táplálja az erdőtüzeket.

További településekről kell kitelepíteni a lakosokat, eddig 16 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, jelenleg 3500-an vannak közvetlen veszélyben a tüzek terjedésének útjában. Kilenc tűzoltó repülő és közel kétezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat Gironde régióban. A hatalmas területen lángoló erdők felett szálló pernyefelhők miatt újabb és újabb száraz növényzet gyullad be, a jelenséget eddig nem sikerült megfékezni – eddig 14 ezer hektár területet perzselt fel.

 

Helikopterről oltják egy lakóházak közelében égő erdőtűz lángjait a spanyolországi Málaga tartományban július 16-án

 

Spanyolországban az elmúlt napokban 30 erdőtüzet azonosítottak, 220 négyzetkilométer területet pusztítottak el a lángok, és több ezer helyi lakost kellett eddig lakhelyéről elszállítani a terjedő tüzek elől. Galícia, Kasztília és León, Katalónia, Extremadura és Andalúzia tartományok a legveszélyeztetettebbek. A spanyol ökológiai ügyekért felelős miniszter, Teresa Ribera szerint válságos a helyzet, az előrejelzések szerint kedden ugyan enyhülés várható az időjárásban,

szerdán azonban megint hőséget prognosztizál a meteorológia.  

Portugáliában az átmeneti enyhülés lehetőséges adott a bozóttüzek lokalizálására, négy ilyen gócot már sikeresen eloltottak. Részsiker, hiszen eddig már 40 ezer hektár erdő égett le. Jelenleg 1400 tűzoltó 44 tűzfészek eloltását dolgozik. A ország területének egyharmada az extrém szárazság miatt továbbra is veszélyeztetett marad.

A következő napokban Belgiumot és Németországot éri majd el a második nagy európai hőhullám,

és Olaszország egyes déli területein is folyamatosan 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet fog mutatni a hőmérő.

--

Nyitókép: Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat a délnyugat-franciaországi Landira település közelében július 17-én.

fotó: MTI

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2022. július 18. 21:39
Nemrégen tudtam meg, hogy Chemtrails nem létezik, a korrekt elnevezés ugyanis Geoengineering. https://www.youtube.com/watch?v=OyN6iSopMPU S az van, állítólag azért mérgeznek minket, hogy ne legyen olyan meleg. Nem sok sikerrel. Egyébként, a Geoengineering minden országban a katonasághoz tartozik, ez is az egyik magyarázata, hogy miért olyan keveset írnak, mondanak róla. Másnak is feltűnt? Az utóbbi időkben a nyugati lapok kerülik az összeesküvési elmélet kifejezést, ehelyett a teória, és a feltevés szerepel, nincs nagy különbség, de mégis érdekes. De elkanyarodtam, azt akartam írni, hogy a Geoengineering a szakértők szerint komoly szerepet játszik az erdő tűzek gyors terjedésénél. Ugyanis a tengerekre, óceánokra hulló aluminium megakadályozza a víz párolgását, és az ezzel járó természetes körforgást. Ezért kevesebb az esőzés, pont ott, ahol erre szükség lenne. Másrészt ki tudja, hogy miként manipulálják az időjárást, azt nehéz ellenőrizni.
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. július 18. 21:31
Minden azért van, mert eldobjuk a műanyag fülpucolót.
Lenyeg Telen
2022. július 18. 21:30
Ááá... ezért most éppen nem menő aggódni a legújabb trendek szerint....
Lombi
2022. július 18. 21:29
Na de rutte kiírtja a szarvasmarhákat, elöntjuk a világot lítiummal, a gyártástól a tömeges akkumulátor hulladékkezelés terve nélkül és minden rendbejön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!