Halálos gyümölcsíz: folyamatos harc az Elf Barral

2022. július 19. 18:00

Ízesített dohánytermék, és van olyan kiszerelése, ami a törvényes határérték fölötti nikotinmennyiséget tartalmaz, ezért itthon az Elf Bar illegális. Biró Marcellal, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnökével beszélgettünk a „manórúd” káros hatásairól és arról, hogyan lépnek fel a forgalmazók és árusítók ellen.

2022. július 19. 18:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Két nagyon lényeges szempont miatt illegális, és nem is lehetne legális az Elf Bar Magyarországon: egyrészt azért, mert ízesített dohánytermék, másrészt pedig van olyan kiszerelése, ami a törvényes határérték fölötti nikotinmennyiséget tartalmaz – mondja a Mandinernek Biró Marcell. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke emlékeztet, itthon 2020 májusa óta nem lehet ízesített dohányterméket forgalomba hozni, és a dohányboltokban sem hozzáférhető az ilyen termék.

Ezzel a döntéssel Magyarország beelőzte az összes többi országot, az Egyesült Államok idén júniusban lépett csupán ez ügyben, az Európai Bizottság pedig még csak fontolgatja a döntést – legalábbis ez derül ki egy minap kiadott közleményükből.

Az ízesített termékek forgalmazásának betiltása a hatóság elnöke szerint azért nagyon fontos, mert az ízesítés azok számára teszi vonzóvá a dohányzást, akik még nem kezdtek el dohánytermékeket használni.

– emeli ki Biró Marcell.

Elf Bar: törvényes határérték fölötti nikotintartalom

A nikotintartalom kapcsán Biró elmondja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) folyamatosan bevizsgáltatnak lefoglalt szállítmányokat: rendre kiderül, hogy az Elf Bar dobozán feltüntetett mértékhez képest is sokkal magasabb a termék nikotintartalma, sőt számtalan esetben a törvényes határérték fölötti nikotinmennyiséget tartalmazott. A használó egészségére nemcsak a nikotin, hanem a termék egyéb összetevői is, úgy mint a propilén-glikol, a növényi glicerin és a hevítéshez szükséges fémtartalmú folyadék is rendkívüli módon ártalmas. „Nem tudjuk, hogy ezek a vivőanyagok a hevítés során milyen hatással vannak a tüdőre és a szervezetre, főleg hosszú távon” – hangsúlyozza Biró Marcell.

Az Elf Bar kapcsán a médiának nyilatkozó egészségügyi szakértők rendre sürgetik a termék vizsgálatát, hogy tisztább képet kaphassanak arról, pontosan milyen hatással van az eszköz a szervezetre. Ilyenkor azt hangsúlyozzák, hogy ez a dohánytermék semmilyen vizsgálaton nem esett át Magyarországon. Ennek kapcsán a hatóság elnöke kiemeli, lefoglalt termékeket már vizsgáltak, és folyamatosan küldik az OGYÉI-nek a további mintákat is, de mivel teljesen kontrollálhatatlan az Elf Bar terjedése, egyáltalán nem kizárt, hogy a következő szállítmányban teljesen más összetételt és határértékeket fog kimutatni a vizsgálat. A helyzetet tovább nehezíti, hogy

a dohányterméket hamisítják, méghozzá úgy, hogy a már eldobott eszközt újratöltik az árusok.

„Ilyenkor aztán végképp kizárt, hogy a hamisítók figyelemmel legyenek az egészségügyi határértékekre. Az Elf Bart senkinek sem ajánlanám. Még egy több éve dohányzó számára sem, pláne a kiskamaszoknak, akiket egyébként ezzel a termékkel megcéloznak” – hangsúlyozza Biró Marcell. Egyébként a dohánytermék játékszerre hajazó kinézete is ezt támasztja alá: a gyerekek számára kifejezetten hívogató, ráadásul a dobozon az ízesítést jelölő gyümölcs azt a benyomást kelti, mintha valami egészséges dologról lenne szó.

A büntetőjog eszközével kell fellépni

A termék legalizálását Biró Marcell semmiképpen nem javasolja a jogalkotónak; úgy véli, továbbra is a büntetőjog eszközével kell lecsapni a forgalmazókra és árusítókra. Ez a munka azonban nem egyszerű, hiszen elképesztő iramban terjed ez a termék a világban. „Nagy-Britanniában például

a University College London viselkedéstudományi és egészségügyi tanszéke által tavaly, majd idén végzett vizsgálata szerint” – mutat rá Biró. „A szigetországban, ahol könnyen hozzáférhető bárki számára az eszköz ráadásul már kórházi eset is történt, az Egyesült Államokban pedig egy 15 éves texasi lány életét vesztette az Elf Bar miatt”.

Mint mondja, az SZTFH még februárban hívta fel a NAV figyelmét az úgynevezett manórúd terjedésének problémájára, azóta pedig minden rendelkezésére álló eszközzel küzdenek az illegális termék ellen: eddig az SZTFH dohányügyi felügyeleti munkatársai 190 millió forint értékben szabtak ki bírságot. Csak a NAV mostanáig 30 ezer darab illegális eszközt foglalt le.

Továbbá

a hatóság elindította a 1828-as, ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot,

ahol akár névtelenül is bejelentést tehet, aki illegális termékértékesítésről szerez tudomást. Biró elmondta, több tucat bejelentés érkezik naponta, és ez a szám érezhetően növekszik.

Mindemellett a hatóság elnöke levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület-felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt az Elf Bar árusítás felszámolásában. A szabálysértési törvény alapján nekik is van lehetőségük fellépni, hiszen közterületen engedély nélkül kereskedelmi tevékenységet senki nem végezhet, márpedig a termékhez nemcsak a csomagküldő szolgálatokon keresztül lehet hozzájutni, hanem az utcán is. A közterület-felügyelet értesítheti a hatóságot, akik már jogosultak bírság kiszabására. Az SZTFH kapcsolatban van a NAV-val is, akik pedig már a büntetőjog eszközével is képesek eljárni az illegális termék forgalmazóival és árusítóival szemben.

A hatóság a közösségimédia-szolgáltatókat is megkereste

A hivatal felkérte továbbá a Facebook és a Google közösségimédia-szolgáltatókat, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában. „A futárcégek nagy része vissza is jelzett és vállalta, hogy ilyen tevékenységben nem vesz részt” – árulja el a hatóság első embere. A közösségimédia-szolgáltatók még nem reagáltak a hatósági megkeresésre, mindenesetre Biró tapasztalata szerint kevesebb Elf Bar-hirdetés jelenik meg.

– emeli ki Biró Marcell. Ezért több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül, mindezek mellett az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnék felhívni az Elf Bar jelentette veszélyekre. A szeptemberi iskolakezdést követően pedig több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében figyelmeztetnek majd az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának kockázataira. Ezekre a kampányokra nagy szükség is van, hiszen óriási az információs aszimmetria: a tapasztalatok szerint sok szülő később értesül arról, mi is az Elf Bar, mint a tizenéves gyermeke.

– mutat rá a hatóság elnöke. Ennek érdekében augusztusban a tinédzserek által előszeretettel használt TikTokon és Instagramon is szeretnék kampány segítségével felhívni a kiskamaszok, fiatalok figyelmét az Elf Barral kapcsolatos problémákra.

Nyitókép: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága/Biró Marcell, a hatóság elnöke

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. augusztus 12. 08:44
Ukrajnából csempészet adózatlan olcsó cigaretta rákkeltő mérgező füvek keveréke.
AyaHunasca
2022. július 20. 08:11
Ne legyenek illúzióink, ha nem lenne Elf-bar szívnák az iqost, a vape-et, vagy a cigarettát. Én is cigarettáztam tinédzser koromban, aztán megjött az eszem és leszoktam.
Bell & Sebastian
2022. július 19. 20:56
Valamiért az abszint (Zöld Tündér) történetére emlékeztet engem ez a hisztéria. Egyre csavarosabb indoklással, mondhatni tűzzel-vassal kergetnék ki a piacról, mert mindent visz, és ezért bevételcsökkenéssel kell számolni ismert erdei körökben. Ha az amerikaiak és angolog megoldották, pedig ezek a kevésbé rokonszenves népségek halmazát gyarapítják, akkor vajon Hunniában mi lehet a gond azzal, hogy mások fejlesztenek, mert a magyar dohányipart hagyták megfojtani az amerikai és angol öltönyös geciknek.
Andilla
2022. július 19. 20:42
Az 5. kerületi közteresek MAGASRÓL TOJNAK RÁ, amikor mutatom nekik, hogy öt méterre pontosan kik árulják ezt a cuccot. Oda se néznek. "Az nem a mi dolgunk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!