Úgy tűnik, mintha a külföldön kötött melegházasságoktól féltené családideálját a kormányzat

2022. június 14. 14:34

A szabad mozgáshoz való jog gyakorlásáról szóló uniós irányelv keretében a »házastárs« fogalma nemi szempontból semleges. Interjú.

2022. június 14. 14:34
null
Dombos Tamás

„A külföldön kötött melegházasságokat sem ismerik el Magyarországon, akadályozva ezzel az érintettek esetleges Magyarországra települését. Emiatt – az európai melegszervezeteket tömörítő ILGA-Europe-al közösen – panasszal fordultak az Európai Bizottsághoz. Ez újabb kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet. Hány érintett lehet?

Ezt pontosan nem tudjuk, de az elmúlt években több tucatnyian kérdeztek meg minket, mi történne a kint kötött házasságukkal Magyarországon. Hat-hét ügyben képviseletet vagy jogi tanácsokat adtunk, ezek egy része még tart. Vannak azonos nemű párok, amelyek tagjai a világ valamely országában jogilag házasnak számítanak. Közösen élik az életüket, vagyont szereznek, aztán amikor elmennek egy másik országba, ott úgy tekint a jog rájuk, mintha semmi közük nem lenne egymáshoz. Nem tudnak egymás után örökölni, bármi problémájuk adódna, nekik vagy a gyermeküknek, nem tekintenék őket egymás hozzátartozóinak, amiből egy csomó gyakorlati nehézség adódhat. Viszonylag sok olyan, azonos nemű pár él külföldön, amelynek egyik tagja magyar.

Nem csak Magyarországon nem ismerik el a melegházasságot.

A »Coman« kontra Románia-ügy központi kérdése az volt, hogy egy Belgiumban házasságra lépett román-amerikai pár próbált Romániában letelepedni, de az amerikai férfinak nem biztosították a családtagként való beutazás és tartózkodás lehetőségét. Idehaza ez a probléma sokáig nem jelentkezett, mert a magyar jog elég liberálisan szabályozta ezt a helyzetet: az érintettek házastársként nem, de családtagként kaphattak tartózkodási engedélyt. Ám 2019-ben az Országgyűlés törvényt módosított, megnehezítve a különböző állampolgárságú párok magyarországi lakhatását és életét. A lépés nyomán az egyszerű élettársakként együtt élők elvesztették családtag státuszukat. Ez több ezer embert sújtott, s nemcsak azonos nemű párokat. Mi azóta dolgozunk azon, hogyan lehetne az érintett melegpárok helyzetét rendezni, és mostanra vált egyértelművé, hogy az általunk indított kereseteket rendre elutasítják. Emellett tavaly az Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, majd idén februárban az Igazságügyi Minisztériumhoz fordultunk, hogy megtudjuk, mit gondolnak, a magyar gyakorlat hogyan felel meg a Coman-ügyben négy évvel ezelőtt hozott ítéletnek. Az Európai Unió Bírósága ebben leszögezte, hogy a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásáról szóló uniós irányelv keretében a »házastárs« fogalma nemi szempontból semleges, így kiterjed egy uniós állampolgár azonos nemű házastársára is. A tagállamok elismerési kötelezettsége pedig fennáll függetlenül attól, hogy saját nemzeti jogukban biztosítják-e az azonos nemű személyek közötti házasságot. Kérvényünkre válaszul azonban a minisztérium kerek perec leírta, hogy a magyar hatóságok nem fogják elismerni a külföldön kötött melegházasságokat. Ez az állásfoglalás most áprilisban született meg, azt követően szinte azonnal az Európai Bizottsághoz fordultunk.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2022. június 15. 00:45
Miért jönne ide egy buzipár letelepülni? Én sem megyek olyan helyre, ahol nem a magyar a hivatalos nyelv. Vagy ha mennék, nem követelném a magyar bevezetését.
Toronyőr
2022. június 14. 23:55
Tényleg buzi a szerző? Nahát...
MZperXXL
2022. június 14. 23:33
Az EU Bíróság álláspontjából levezethető, hogy a gyermekkorúval kötött házasság és a többnejűség, többférjűség is érvényes az EU-ban, ha olyan országban kötöttek házasságot, ahol a gyermekkorúval vagy több feleséggel/férjjel kötött házasság érvényes; mivel ezeket az EU országoknak is el kell fogadni, hiszen: "... Európai Unió Bírósága ... leszögezte, hogy a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásáról szóló uniós irányelv keretében a 'házastárs' fogalma nemi szempontból semleges, így kiterjed egy uniós állampolgár azonos nemű házastársára is. A tagállamok elismerési kötelezettsége pedig fennáll függetlenül attól, hogy saját nemzeti jogukban biztosítják-e az azonos nemű személyek közötti házasságot." - ettől pedig csak egy lépés, hogy a különböző nemek miatti kötelezettség után az életkori korlátot, meg a házastársak számának korlátját is eltöröljék.
budapesti
2022. június 14. 22:41
Egy kis igaz történet a szerzőről, Dombos Tamásról. Buda Béla professzor, a magyar pszichiátria egyik jelentős alakja (aki 9 éve hunyt el, 84 évesen) élete végén tett egy olyan megnyilvánulást, amiben a homoszexualitást negatívan említette. Ezért Dombos Tamás feljelentette, etikai bizottság elé citáltatta az agg tudóst - aki ezt a tárgyalást már nem érte meg, mert szívinfarktusban elhunyt. Könnyen lehet, hogy éppen ennek az utolsó, méltatlan meghurcoltatásnak a hatására. Miből élsz, Dombos Tamás, ki fizet téged?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!