Navracsics Tibor: Minden eszközzel támogatjuk a tűzben károsodott templom helyreállítását

2022. február 06. 13:54

Vasárnap reggel a helyszínen találkozott a plébánossal és a közösség képviselőivel, majd telefonon egyeztetett Udvardy György érsekkel Navracsics Tibor. A körzet országgyűlési képviselőjelöltje a Mandinernek hangsúlyozta: minden támogatást szeretne megadni a szombat éjjel tűzkárt szenvedett tósokberéndi templom számára.

2022. február 06. 13:54
null
Vágvölgyi Gergely

Mint arról lapunk szombaton késő este elsők között beszámolt, kigyulladt egy templom Ajkán. A tósokberéndi Szent István király katolikus templom haranglábjában keletkezett tüzet ajkai és veszprémi tűzoltók, valamint a katasztrófavédelem helyszínre vezényelt munkatársai fékezték meg az éjszaka folyamán. 

A közösségi média felületein több fénykép és videó is elterjedt, amely a templomtorony ablakaiból kicsapó lángokat és a mentési munkálatokat ábrázolták. Az éjszaka során több adomány és felajánlás is érkezett a bajba jutott egyházközség javára. 

 

Navracsics Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje is közösségi oldalán számolt be róla, hogy vasárnap reggel a helyszínen találkozott a kigyulladt templom plébánosával és az egyházközségi képviselőtestület tagjaival. 

A Mandiner megkeresésére a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért és az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a tűz keletkezésének pontos okát egyelőre nem tudják, a szakértők talán hétfőre végeznek a vizsgálatokkal. Mint mondta, a templom harangjának környékén zajlottak karbantartási munkálatok, illetve előkészítés alatt állt a több mint kétszáz éves templom tornyának felújítási munkája is. 

Tájékoztatása szerint a tűz keletkezési pontja környékén a villamosvezeték-hálózat már elavult volt,

a gyanú szerint elektromos zárlat következett be és ez okozhatta a lángokat.  

„Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a templomhajót nem érte el a tűz, valamint az is, hogy sikerült megállítani az átterjedését a templom faszerkezetű padlásterére, ami gyakorlatilag felrobbantotta volna az épületet, teljes pusztítást okozva” – mondta Navracsics Tibor. 

Hozzátette: a közösség most természetesen szomorúan éli meg a helyzetet, a vasárnapi szentmisét a helyzetre tekintettel a templommal szemben lévő ifjúsági házban kénytelenek megtartani.  

A kormánybiztos elmondta azt is, Udvardy György veszprémi érsek (akinek egyházmegyéjéhez a templom tartozik) már éjszaka, az oltás idején a helyszínre sietett és támogatásáról biztosította a közösséget. „Ma reggel egyeztettünk érsek úrral a segítségnyújtás lehetőségeiről,

minden eszközt megragadunk, hogy támogassuk a templom felújítását”

– fogalmazott Navracsics Tibor. 

Hozzátette: az alapkárral kapcsolatos javítási munkák egy jelentős részét valószínűleg fedezi a templom biztosítása. Ugyanakkor nagyon bízik benne, hogy a kormány is kész segítséget nyújtani az tósokberéndi egyházközségnek a további felújítási és állagmegóvási munkálatokhoz. „A holnapi nap folyamán egyeztetek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár úrral, kérni fogom a kormány hathatós segítségét a felújítási munkákban” – hangsúlyozta a Mandinernek Navracsics Tibor.

 

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2022. február 16. 19:06
Navracsics Veszprémi amit képviselni fog Veszprém Tapolca Sümeg és Ajka ha jól tudom
Ildikó99
2022. február 16. 19:06
Navracsics Veszprémi amit képviselni fog Veszprém Tapolca Sümeg és Ajka ha jól tudom
Ani40
2022. február 08. 18:49
Navracsics a terület országgyűlési képviselő jelöltje? Pujjj!
Akitlosz
2022. február 06. 18:57
Minden eszközt megragad, hogy támogassa saját maga országgyűlési képviselővé választását olyan körzetben, ami neki nem az élőhelye. Fenyvesi mitől lett kegyvesztett? Vagy csak egyszerűen kell a hely és a fizetés közpénzből a levitézlett brüsszelitának bárki eltávolítása árán is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!