Lomizással értékmentés: kincsekre talált Sain Gábor

2021. március 07. 12:01

Sain Gábor igazi értékmentő: a könyvesbolti eladó hosszú évek óta a budapesti lomtalanításokat járja, az utcára hajított kupacok között keres és talál értékes, olykor dedikált könyveket.

2021. március 07. 12:01
null
Sal Endre
Sal Endre

Kiskorától izgatták a könyvek, 13 évesen már az antikváriumokat járta. Ahogy Sain Gábor fogalmaz, akkor még mindenféle könyvet megvett, nem tudatosan vásárolt. Aztán 25 éves korára elkezdte „letisztázni” a gyűjteményét és kialakult a gyűjtői köre is. Mivel részben a kortárs irodalom lett a mindene, azokból pedig az antikváriumokban kevés könyvet talált, elkezdett lomtalanításokra járni.

„Egy kedves antikváriumos javasolta még a kétezres évek elején, hogy nézzem meg a lomtalanításokat, főleg, hogy a Mozgó Világ című lap 1983 előtti számai is érdekeltek. Igaza lett, azzal szembesültem ugyanis, hogy a lomtalanításokon csodákat lehet találni” – mondja Gábor.

Ma már ötezer darabos könyvtára van, a könyvek között pedig számtalan jött elő a lomiból, köztük nem egy izgalmas dedikációval. A nagy kedvence amúgy nem egy kortárs, hanem a Nyugat-nemzedékéhez tartozó író, Szomory Dezső. Arra törekszik, hogy Szomory összes megjelent különböző kötete a birtokába kerüljön, nem csupán az első kiadások. Szomoryt még nem talált lomtalanításon, öt évvel ezelőtt az V. kerületben, a József Attila utcában viszont

amely számtalan színházi előadást megélt.

Az írás a tragikusan korán elhunyt színész, Soós Imre életét dolgozza fel, akit paraszt származású fiatalként emelt ki a Rákosi-rendszer, amelyből a rövid élete során számtalan konfliktusa származott. Hubay egyébként az 1956-os forradalom idején a Szabad Magyar Rádió irodalmi adásait vezette az Országházból, amiért a levert szabadságharc után meghurcolták, hosszú ideig nem publikálhatott, később aztán a Magyar Írószövetség elnöke lett, és végül 93 évesen, 2011-ben hunyt el.

„Mikor megtaláltam a kéziratot, lázba jöttem, hiszen ismertem a darabot, így boldogan vittem haza a kéziratot, amit végül így sikerült megmentenem az enyészettől, hiszen hajnalban egy kukásautóban végezte volna.”

Ugyancsak

egy lomtalanításon bukkant a neves filozófus és költő, Ancsel Éva hagyatékára.

Egy VI. kerületi lomtalanításon hevertek szanaszét az értékes kéziratok. „Amikor megláttam a ház falán, hogy ebben a házban élt és dolgozott Ancsel Éva, szinte megéreztem, hogy találhatok valamit. Ott hevert a kidobott kacatok között a csodás hagyaték, harminc kilónyi kézirat. Természetesen magammal vittem, s csak utóbb derült ki, hogy ez csak a fele volt a hagyatéknak, valaki előttem elvitte a másik felét és beadta egy árverésekkel foglalkozó cégnek.”

Sain Gábor számtalan értékes könyvet talált már lomtalanításon. Például a neves költő, Kormos István dedikált könyvét, róla tudni kell, hogy ő álmodta meg a gyerekeknek Vackort, a pisze kölyökmackót. Általában a lomisokat nem érdeklik a könyvek, papírrégiségekre „nem ülnek rá”, de ha mégis, akkor is olcsón meg lehet venni tőlük. Így vett például kétszáz forintért egy Szőcs Géza-kötetet, amelyet a költő az író Nemeskürty Istvánnak dedikált.

A lomtalanítás számára amúgy a vadászmezőt jelenti, a kutatást, s az a legszebb benne, hogy

tényleg nem lehet tudni, hogy melyik szemétkupacból kerül elő valami különlegesség.

„Természetesen vannak jobb kerületek. A belvárosi rész egészen a XIII. kerületig sok izgalmat tartogathat, és Budán is érdemes a kupacok alá nézni. A lakótelepeken ellenben ritkán rejtenek kincseket a lomhalmok.”

Ha valahol lomtalanítás van, szinte egész nap a kerület utcáit járja és éjszaka is kimegy zseblámpával. Érdemes, mert addigra magukra hagyják a lomokat, de még van néhány óra, mire hajnalban megjelennek a kukásautók. „Sajnos a könyveknek nincs jó sora a lomtalanításokon, ugyanis a lomisokat a papír érdekli, azt viszik a MÉH-be, így sokszor látni, hogy csak a gerincét hagyják ott a könyveknek. Ilyenkor sír a szívem, hiszen lehet, hogy egy különleges, pótolhatatlan dedikált kötet lett az enyészeté.”

Fotók: Mátrai Dávid

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alexis de Tocqueville
2021. március 08. 08:46
Konrád György és Kertész Imre kötetekkel a háta mögött. Ez most provokáció akart lenni?
kaltran
2021. március 07. 17:25
Nagynéném 1993-ban halt meg Érsekújvárott. Holmijai közül pár dolgot áthoztunk vasúton, akkor még határőrizeti vizsgálattal kishatárforgalomban Párkányon át. Egy hatalmas szőnyeget hoztunk és egy irdatlan nagy bőröndöt. Úgy gondoltam, a szőnyeggel gondok lesznek. Az officér meglátta a nagy bőröndöt, s minimum egy feldarabolt hullát sejtett benne. Kinyittatta nagy somolygások közepette. Tele volt könyvvel. Úgy megdöbbent, hogy a szőnyeg simán átcsúszott. Mert ki az a barom, aki könyveket fuvaroz határon át, gigantikus bőröndben? Volt köztük az 1800-as években nyomtatott könyv is, nagyapám holmijai közül.
annamanna
2021. március 07. 15:15
Szép hosszú a copfja. A sztorijáról ez jutott eszembe: "- Jó napot! - mondta a kis herceg. - Jó napot! - mondta a kereskedő. Ez a kereskedő szomjúságoltó labdacsokat árult. Aki hetente egyet bevesz, az többé nem is kíván inni. - Hát ezt meg minek árulod? - kérdezte a kis herceg. - Rengeteg időt lehet megtakarítani vele - felelte a kereskedő. - A tudósok kiszámították: heti ötvenhárom percet! - És mit csinál az ember azzal az ötvenhárom perccel? - Amit akar... "Én - gondolta a kis herceg -, ha nekem ötvenhárom fölösleges percem volna, szépen elindulnék egy forrás felé..."" Szóval hogy azt az időt, amit könyvgyűjtésre szán, én a helyében olvasással tölteném, de a "vadászat" biztosan izgalmasabb (Ezt csak férfiak érthetik meg, nyilván). Sajnos zebrák híján (bár zebrák pont annak Pesten, de elég uncsik) be kell érni a kikukázott könyvekkel és a lomis cigókkal való közelharccal is, de legalább iccaka, ami külön plusz romantikus. Hát hajrá, sok sikert, remek trófeákkal lehet dicsekedni. Harminc kiló Ancsel Éva, az már kapitális.
Akitlosz
2021. március 07. 13:35
Na és mekkora palotája van? Mert nagy könyvtárszoba nélkül könyveket gyűjteni ... nem valami praktikus, kitúrják akkor a könyvek az embert a lakásából. A mai lakások tervezésénél és építésénél legfeljebb jelképes mértékben szempont, hogy 2-3 könyv azért elférjen. De semmiképpen nem 2000-3000 könyv. Ráadásul, ha költözni kell ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!