Ötven éve nem volt ilyen kemény tél Spanyolországban

2021. január 19. 17:12

A spanyol kormány katasztrófa sújtotta területté nyilvánít nyolc tartományt a rendkívüli havazás miatt.

2021. január 19. 17:12
null

A másfél héttel ezelőtti rendkívüli havazás miatt nyolc tartomány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánításáról döntött a spanyol kormány keddi ülésén. María Jesús Montero kormányszóvivő elmondta: az intézkedés Madrid, Kasztília-La Mancha, Aragón, Navarra, Andalúzia, Asztúria, Kasztília és León, valamint La Rioja tartományokat érinti.    

Indoklása szerint a rendelkezésnek köszönhetően a károsultak, legyen szó önkormányzatokról, cégekről vagy magánszemélyekről, gyorsabban és közvetlenül juthatnak segítséghez.    

– tette hozzá.    

Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter szavai szerint Madridban az elmúlt száz évben nem volt akkora havazás mint január 8-án és 9-én, ezen kívül 1963 óta nem mértek olyan hideget mint január 12-én éjjel.    

A főváros vezetése 1,4 milliárd euróra becsülte az időjárás okozta károkat, kiemelve, hogy a nagy mennyiségű hó és a fagy miatt a fák 44 százaléka megsérült. Sok helyen szakadtak ágak a parkoló autókra. Madridban egyelőre még nem végeztek a havazás utáni takarítással, továbbra is vannak járhatatlan utcák, az autóbusz-közlekedés kedden kezdett ismét 100 százalékosan működni. A jelenléti oktatás szerdán veszi kezdetét újra a tartományban.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marula
2021. január 20. 14:00
Itt meg? 10 fok van. Tegnapelött minuszok voltak.
Derek Zoolander
2021. január 20. 09:02
Azt olvastam valahol, hogy régebben inkább kelet-nyugati irányban mentek a légtömegek, most meg észak-déli. Ezért van görögöknél kánikula, spanyoloknál meg havazás.
Zsoel
2021. január 19. 18:33
Ha 1963 óta, akkor az már inkább hatvan év, mint ötven.
Akitlosz
2021. január 19. 18:22
Kemény tél??? Már január közepe is elmúlt és még csak nemrég esett le az első hó. Kemény tél akkor lenne, ha már másfél hónapja tombolnának a mínuszok és azóta lenne állandó hó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!