A járvány ellenére is megérkezik a cserkészekhez a Betlehemi Békeláng

2020. december 10. 18:31

A hegyeshalmi határátkelőnél adják át vasárnap a Magyar Cserkészszövetség képviselőinek a Betlehemi Békelángot az osztrák cserkészek.

2020. december 10. 18:31
null

A hegyeshalmi határátkelőnél adják át vasárnap a Magyar Cserkészszövetség képviselőinek a Betlehemi Békelángot az osztrák cserkészek. Idén a hagyományos nemzetközi átadó, a járványhelyzetre való tekintettel, elmarad, de a cserkészek ismert leleményessége miatt kreatív módon idén is eljuthat mindenkihez a Láng; a nyugati határon átvett „staféta” továbbadása Erdély irányába történik meg.

Az ezt követő fővárosi eseményt online közvetíti az MCSSZ Facebook-oldalán. Beszédet mond Bedekovics Péter református lelkész, az MCSSZ országos elnöke és Kispál György, a Csepel II. Jézus Szíve Plébánia plébánosa.

Az eredetileg „Betlehemi Békeláng” (Friedenslicht aus Betlehem) akció kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult. Azóta minden évben, advent kezdetén Betlehemben, a Születés Barlangjában ünnepélyesen meggyújtanak egy gyertyát, amelyet azután az osztrák televízió és légitársaság segítségével Bécsbe visznek, ahol az Osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) által szervezett ökumenikus istentiszteleten veszik át más országok cserkészei.

Magyarországon minden évben Budapest egyik templomában (szintén ökumenikus istentisztelet keretében) fogadják a Betlehemi Békelángot, évenként fölváltva egy katolikus vagy protestáns templomban. A Láng onnan a magyar cserkészek révén jut el az ország minden részébe. A Láng elsősorban arra emlékeztet a cserkészek közleménye szerint, hogy Isten egykor emberré lett, és ma is közel van hozzánk, szeret minket. Ugyanakkor a Láng a béke hírnöke is: továbbadása az embertársainkhoz fordulás jele; áll a közleményben.

Fénykép: Magyar Cserkészszövetség

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2020. december 11. 00:27
Végre egy jó hír.
turáni sólyom
2020. december 10. 22:21
A betlehemi láng a szeretet és összetartozás érzését adja. Emlékezve egyúttal Jézus születésére, a kisded megérkezésére. A cserkészek híven őrzik ezt a szép hagyományt! Jó munkát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!