Képzés indul az erdélyi magyarság jövőbeni vezetőinek

2020. szeptember 14. 17:52

Hogy lehet összefogni a politika iránt érdeklődő erdélyi fiatalokat? Miképp kapcsolhatóak be a határon túli magyarok a Kárpát-medence szellemi-közéleti vérkeringésébe? Jáki Luca, a Mathias Corvinus Collegium szervezésében megvalósuló Erdélyi Politikai Iskola vezetője mesélt lapunknak.

2020. szeptember 14. 17:52
null
Nagy Csomor András

Októberben már negyedik alkalommal indul el az Erdélyi Politikai Iskola képzési programja, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervez meg, és amelyre szeptember 16-ig lehet jelentkezni. 

A programra olyan fiatalokat várnak, akik az erdélyi magyarság vezetőivé, véleményvezéreivé kívánnak válni. Ennek megfelelően a képzés a hagyományos eszmetörténeti vagy politikatudományi oktatáson túlmutatva a politikai intézmények, pártok működésébe és működtetésébe is betekintést enged. Az eddigi évek tapasztalatai alapján mindezt olyan előadókkal teszi, mint Frank Füredi, Gulyás Gergely, Tony Hockley vagy éppen Varga Judit. 

A program ingyenes, kiscsoportos csoportmunkára épül, nyelve magyar és angol. A képzés a következő négy elemen alapul, négy képzési hétvégére elosztva:

  • Politikai menedzsment: Pártok működtetése, kommunikációs rendszerek és kampányok, a közvélemény-kutatás módszertana, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések.
  • Készségfejlesztő tréningek: Tárgyalástechnika, retorika, prezentációs és beszédírási képességek.
  • Háttérbeszélgetések: Hazai és külföldi gyakorló politikusok, közszereplők, politikai szakértők mesélnek tapasztalataikról.
  • E-learning: Releváns előadások hang- és videóanyagait és e-learning–tananyagokat bocsátanak a résztvevők rendelkezésére, többek között az alábbi témákban: politikai filozófia, politikai elemzés, közgazdasági ismeretek.

Kérdéseinkre Jáki Luca, a képzés vezetője válaszol. 

Nem új probléma, hogy a többségi nemzet, valamint az anyaország is nagy elszívóerővel bír a határon túli magyarság körében. Kifejezett célja a programnak, hogy Erdély megtartóerejét növelje?

Mindenképpen az a célunk, hogy olyan jelentkezőket válasszunk ki az Erdélyi Politikai Iskola résztvevői közé,

akik saját közösségükben, Erdélyben szeretnének maradni

hosszú távon, és ott kívánnak saját közösségük véleményformálói, alakítói lenni, vagy ott vállalni politikai, közéleti szerepet.  

Az Erdélyi Politikai Iskola miben különbözik a hagyományos tréningektől? 

A program egy minőségi politikai képzést kíván nyújtani a résztvevőknek, amelyet a hagyományos képzési keretek nem feltétlenül biztosítanak. Ezt a tudást pedig hazai és és külföldi előadók előadásai, tréningjei által kaphatják meg a hallgatók, illetve az e-learning-anyagok segítségével mélyíthetik el tudásukat.

Mik az eddigi tapasztalatok?

Igény van erre a képzésre, és a visszajelzések alapján hiánypótlónak mondható. A végzett hallgatók köre most már egy hatvanfős alumniközösséget jelent. Fontosnak tartjuk, hogy a körülbelül nyolc hónapos képzés után is kapcsolatban maradjanak, szívesen találkozzanak egymással, mondják el véleményüket, tapasztalataikat, amit a képzést követő közéleti szerepvállalás során is megtapasztaltak. Tehát kifejezett

célunk egy erős, összetartó erdélyi közösség építése.

Milyen visszajelzések érkeznek a hallgatók részéről? Valóban az események alakítóivá, véleményformálókká válnak azok, akik az Erdélyi Politikai Iskolában végeztek?

Igen. Számos példát említhetnék. Legutóbb az egyik volt hallgatónk, aki egyébként mérnök, tehát a versenyszférában dolgozik, lett Tusnádfürdő tanácsosjelöltje. 

Mit kínál az idei képzési program? Milyen előadókra lehet számítani?

Az októberben induló képzés négy hétvégét tartalmaz, amit más-más helyszíneken szervezünk meg. Itt előadásokra, háttérbeszélgetésekre, pódiumbeszélgetésekre lehet számítani, illetve különböző készségfejlesztő tréningekre, ilyen például a tárgyalástechnika, prezentációs módszertan, vitakészség-fejlesztés vagy éppen a retorika. A képzési hétvégék között pedig e-learning-anyagokat kapnak a résztvevők, beadandó feladatokat kell készíteniük, ez által folyamatosan kapcsolatban maradnak a képzéssel a hétvégék között is. Különböző intézménylátogatásokra lesz még lehetőségük Budapesten és Bukarestben. A tavalyi idényben több minisztériumot, a Cotroceni-palotát, az Országházat, illetve a román parlamentet látogattuk meg. Bukarest egyébként olyan szempontból érdekes volt, hogy a hallgatók nagy része korábban nem is járt a román fővárosban. 

A koronavírus okozta utazási nehézségek áthidalása miként várható?

Sajnos elképzelhető, hogy a járvány miatt az utazások egy része elmarad, de ezt igyekszünk online eszközökkel pótolni, illetve ahogy lehetőségünk nyílik rá, személyes találkozás keretében kompenzálni. A személyes kapcsolatot mindenképpen fontosnak tartjuk, hiszen a képzés egyik küldetése a közösségformálás, csapatépítés.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. szeptember 15. 14:42
ezt rábíztuk az rmdszre? ez rosszabb mint pénzkidobás.
flesh ripper
2020. szeptember 15. 09:52
NAGYSZERŰ ERDÉLYI FIATALOK! FÖL, FÖL A CSÚCSOKRA!
Nagy Magdolna
2020. szeptember 15. 07:30
Ebből csak RMDSZ-es pártkatonák születhetnek,az meg kikerül amúgy is a holdudvarból.
Secnir
2020. szeptember 15. 07:16
csak azt nem értem, hogy a fideszes utánpótlásképzést miért nem nem erdélyben oldják meg, miért idehaza állami pénzen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!