Csak nemzeti konzervativizmus létezik: Scruton öröksége

2020. február 02. 22:59

Mit köszönhetünk Roger Scrutonnak mi, magyarok?

2020. február 02. 22:59

Január közepén elhunyt Sir Roger Scruton (1944–2020), a kortárs konzervatív gondolkodás legnagyobb alakja. Sokan régi vágású angol hazafinak, tipikus angolszász konzervatívnak látták, hatása azonban Nagy-Britannián kívül is érezhető, Európában és az Egyesült Államokban is odafigyeltek gondolataira. A legtöbb filozófussal ellentétben aktív közéleti szerepet vállalt – bátran küzdött eszméiért.

A XXI. Század Intézet csütörtöki, élő videóelemzésében Lovas Miklós, a XXI. Század Intézet munkatársa Békés Mártonnal, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójával, a Kommentár főszerkesztőjével és Czopf Áronnal, a lap állandó munkatársával beszélgetett arról, hogy mit köszönhetünk Roger Scrutonnak, mit érdemes nekünk, magyaroknak filozófiájából megfogadni.

A beszélgetés résztvevői megállapították: Scruton ízig-vérig angol volt, s legjobban azt tanulhatjuk el tőle, hogy mi legyünk ízig-vérig magyarok, képviseljük a saját hagyományunkat. A konzervativizmus valójában mindig nemzeti.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2020. február 03. 15:02
Bernays "az 1930-as években reklámozta a cigarettákat, mint amelyek a torokra nyugtatóak, a fittséget elősegítik. De otthon Bernays megpróbálta rábeszélni feleségét a szokás megszüntetésére. Amikor cigarettacsomagot talált az otthonukban, mindegyiket a WC-be dobja. Miközben a cigarettákat nyugtató és karcsúsítóként reklámozta, a jelek szerint Bernays tudatában volt a korai tanulmányoknak, amelyek a dohányzást a rákkal összekapcsolják."
Emmanuel Goldstein
2020. február 03. 11:53
"Mindannyiunknak túl kell lépnünk a politika szociáldarwinista felfogásán, amely az egymással rivalizáló kultúrák és hatalmak magabiztosságának elképzelésén alapul. A nacionalizmus a 19. századból örökölt nyomorult terhünk, amely blokkolja a lakosság fantáziáját, és megbénítja a politikusok alkotóerejét. Csak a fejünkben forog a politika továbbra is a félelem és az erőszak körül, mintha valami tét nélküli játék lenne. Egy érdekek által vezérelt, mégis szabályozott rendszer viszont mindenkinek a hasznára válna." (Jürgen Habermas)
ráadás-éve
2020. február 03. 00:03
Csak nemzeti konzervativizmus létezik: Scruton öröksége Mától britek vagyunk! How do you do sir? Mm very good! Awite mate!
ráadás-éve
2020. február 02. 23:44
Rádzser Szkrúton - honnan a fenéből jön ez a kiejtés? Amerikából? Helyesen: Rodzser Szkruton
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!