Nincs baj a populista konzervativizmussal – Reagan és Trump tanácsadója a Mandinernek

2019. november 14. 13:45

„2016 augusztus elsejétől, amikor még a legtöbben Hillary Clinton győzelmére fogadtak, én Trumpnak kezdtem dolgozni” – mondja Edwin J. Feulner lapunknak. Ronald Reagan egykori tanácsadója első pillanattól kezdve támogatta Trumpot, szerinte ő tényleg naggyá teszi Amerikát. A Heritage Foundation alapítóját az NKE, a Hanns Seidel Alapítvány és a Danube Institute által rendezett budapesti konferencián kérdeztük arról, hogy mi a különbség Reagan és Trump karaktere, konzervativizmusa között, és hogy van-e a háttérben amerikai mély állam, deep state. A válasza: természetesen van.

2019. november 14. 13:45
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Edwin J. Feulner (1941) a washingtoni Center for Strategic and International Studies (CSIS) intézetnél elemzőként kezdte pályáját, majd a Kongresszusban tanácsadó lett. A hetvenes években alapítója és első elnöke lett a Heritage Foundation konzervatív agytrösztnek, a nyolcvanas években pedig Ronald Reagan tanácsadója, az elnök mellé rendelt közdiplomáciai tanácsadó testület elnöke volt. A kilencvenes és a kétezres években több diplomáciai és közgazdasági tanácsadó bizottságban tevékenykedett a Kongresszusban. A GQ magazin, illetve a Daily Telegraph az 50, illetve 100 legbefolyásosabb washingtoni konzervatív vezető között nevezi meg őt.

***

Hogyan látta a nyolcvanas évek közepén a Szovjetunió esélyeit? Bukás, vagy még húzza évekig?

Akkoriban Ronald Reagannek dolgoztam a Fehér Házban, és

teljesen világos volt számomra, volt közgazdászhallgató számára, hogy a szovjet gazdaság hanyatlóban van.

Sőt, már a hetvenes években is sejtettük, erről beszéltek nekünk neves közgazdász professzorok. Ronald Reagan híres mondása is ez volt: „azt gondolom az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti küzdelemről, hogy mi győzünk, ők pedig vesztenek”. Ő tudta, hogy ez a harc nem lesz könnyű, mégis, a víziója teljesen világos volt. Elnökként azt is tudta, hogy Amerika egyik legfontosabb küldetése a szabadság üzenetének terjesztése szerte a világon. Különösen azokban a térségekben, ahová addig csak a szovjet üzenetek jutottak el. Reagan meghívott a diplomáciai tanácsadói testületének élére elnöknek, és a kongresszussal együtt azon dolgoztunk, hogy pénzt kerítsünk a Fulbright ösztöndíjprogram, a Szabad Európa Rádió, a Szabadság Rádió vagy az Amerika Hangja rádió számára, hogy erőteljesebben tudjuk saját üzeneteinket kommunikálni a tengeren túl. Szóval én nagyon optimista voltam a nyolcvanas évek közepén, hogy jön a változás.

Reagan végül valóban megnyerte a hidegháborút. Ez jórészt az ő személyes politikai képességeinek, megérzéseinek volt köszönhető, vagy bármely más elnök is meg tudta volna tenni, ha akkor van hivatalban?

Sem az elődje, Jimmy Carter – akinek az idején történt az iráni túszdráma –, sem az utódja, George Bush – akit egyébként nagyot tisztelek – nem ért fel hozzá. Bush el is ismerte, hogy nem érti a víziót, neki soha nem voltak átfogó, hosszútávú tervei, ötletei. Voltak persze tanácsadók körülötte, mint Henry Kissinger vagy Jim Baker, akik értették a politikai víziókat, de ő maga nem volt egy politikai vizionárius.

Reagan tehát különleges volt, és az a korszak is történelmi volt, így hát ez a két tényező szerencsésen találkozott.

Ronald Reagan és Edwin J. Feulner az 1980-as években (forrás: The Daily Signal)

 

Donald Trump fel tud nőni Reagan politikai örökségéhez?

Ő éppen újraírja azt, hogy mi Amerika szerepe a világban. Konkrét lépések tesz sajátos körülmények között, mint Reagan, de azért nem úgy, mint egykor Reagan tette, például a nemzeti érdekérvényesítés vagy a demokrácia értékeinek népszerűsítése terén. De

abból a szempontból, hogy sikerül-e neki Amerika érdekeit, értékeit felmutatnia, e téren Trump lehet hatékony vezető.

Sok amerikai konzervatív gondolja úgy, hogy Trump 2016 óta lenyúlta a Republikánus Pártot. Ön is így érzi?

Nem, nekem ez már akkor pozitív volt. Trump rögtön az elején megkeresett engem, hogy a kormányátadási folyamat idején a stábjában fogjam össze az összes belpolitikai ügy felügyeletét. Tehát 2016 augusztus elsejétől, amikor még a legtöbben Hillary Clinton győzelmére fogadtak, én Trumpnak kezdtem dolgozni, és összefogtam a csapatot, amelynek tagjai a különböző szakterületek kormányzati programjait dolgozták ki a deregulációtól az energiatermelésig, és így tovább. Mi már akkor neki dolgoztunk, amikor még nem sokan jósoltak neki győzelmet.

A jobboldaliak egy része szerint az ő populista, új jobboldali politikája nem egyeztethető össze a hagyományos konzervatív értékekkel, stílussal. Mások pedig azt mondják, hogy éppen ez az új jobboldaliság a jelenkor igazi konzervatív mozgalma.

Ez valóban nem az a hagyományos konzervatív vonal, ahogy mondjuk Russell Kirk vagy Habsburg Ottó értette.

Ez egy újfajta konzervativizmus, amelynek van egy populista éle, amely egyébként nem baj,

hiszen szélesíti a szavazóbázist. Nem csak a konzervatív értelmiséget kell megszólítani, hanem mindenféle más embert is hogy elmagyarázzuk nekik, miért jó konzervatívnak lenni. Nem csak azért, mert Donald Trump irányítja a Fehér Házat, és olyan politikát folytat, amely tetszik az embereknek, hanem azért is, mert egy társadalom akkor működik jól, ha meg van szervezve.

Edwin J. Feulner, a Heritage Foundation alapítója és egykori elnöke

 

Az úgynevezett establishment republikánusok ellenfelek, az akadályai az új konzervatív mozgalomnak?  

Nem, ők a párt támogatói körét szélesítik, és kulcsemberek abban, hogy a párt folyamatos működése töretlen. Nem ellenfelek.

És mi van a mély állammal, a deep state-tel? Van ilyen? Van olyan erő az államapparátusban, amely akadályozza a végrehajtó hatalom működését?

Persze, természetesen van ilyen. Minden nap tapasztaljuk a működését. Három nappal ezelőtt utaztam el Washingtonból, és akkor jött ki a hír, hogy e-mailek, hivatalos üzenetváltások bizonyítják, mi ment Joe Biden fia és Ukrajna között.

Az ilyen ügyek miatt vannak a demokraták elfoglalva Trump folyamatos lejáratásával,

mintha az ukrán ügyben sáros lenne. De az igazság az, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden érintett egy ügyben, és az apja, a volt alelnök tudott a fia tevékenységéről. Emiatt történt például az, hogy John Kerry mostohafia, Chris Heinz megszakította üzleti kapcsolatait Hunter Bidennel.

El tudják kapni Trumpot az ellene készülő impeachment-eljárásban?

Nem, nem hiszem. Nagyon gyenge lábakon állnak az ellene felhozott érvek, és az amerikai emberek tudják, hogy ez egy politikai indíttatású akció, tudják, mi van mögötte. A közvélemény szerintem Trump oldalán áll.

 

A Demokrata Párt láthatóan baloldali fordulatot vett az elmúlt időszakban, talán éppen Trump erős jobboldali politikája miatt. Ez hatékony stratégia lehet? Megfelelő, hogy győzhessenek a következő elnökválasztáson?

Ezzel nem fogják megnyerni a következő választást. De én nem emiatt, hanem a következő generáció miatt aggódom. Mert a korrupció folyamatosan rombolja az intézményeink tekintélyét, a baloldal elfoglalta a médiát és a tudományos életet, dominálja a kulturális vitákat, ezért ez egy hosszú küzdelem lesz még, amíg a konzervatív oldal visszanyerheti súlyát és befolyását.

Naggyá tette már Trump Amerikát?

Megteszi, és továbbra is azt fogja tenni. Visszaadta az embereknek a döntés jogát,

Trump elnökként már nincs ráutalva Washingtonra, hogy döntéseket hozzon a nép számára.

Fontos időket élünk, nagy dolog a Trump-kormányzat közelében dolgozni, mert most lehetőség van arra, hogy az emberek ne csak saját maguk és családjaik számára, hanem az egész országért tegyenek valamit. Hogy megerősítsék az amerikai értékeket, amelyeket mi, mindannyian fontosnak tartunk. És ez azért lehet így, mert a piramis tetején a vezetés a helyén van.

 

Fotók: Ficsor Márton, The Daily Signal

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zankider
2019. november 17. 19:07
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
OberEnnsinnen
2019. november 14. 15:55
Reagan nagy valószínűséggel nem így gondolta a Mi győzünk, ők meg veszítenek! kitételét, mint amit a folytatás, a genderes, antifás, neokohnos új világ hozott ránk. A genderes, antifás, neokohnos új világ EGYETLEN ESÉLYE: A LEBUTÍTÁS, amit a fajkeveredéssel akarnak elérni. És Hollywoodal, a médiával, a pénzelt, megvett NGO-nak hazudott "civil" politikai ringyókkal, lotyókkal. "én ... a következő generáció miatt aggódom. Mert a korrupció folyamatosan rombolja az intézményeink tekintélyét, a baloldal elfoglalta a médiát és a tudományos életet, dominálja a kulturális vitákat, ezért ez egy hosszú küzdelem lesz még, amíg a konzervatív oldal visszanyerheti súlyát és befolyását." Mondhatta volna egyszerűbben: a spekuláns tőkeáttételes korrupció, ez a polgárok törvényesített kifosztása, Kohn bácsi módra ügyes, de ezt nem merte...
olajfa1
2019. november 14. 15:13
A konzervatizmussal az az egyetlen baja van az ál-liberáliséknak, hogy kipróbált, és bevált módszer! Míg a liberalisták ha hatalomra is kerültek... akkor is rövid időn belül minden esetben csődöt mondtak! (és rengeteg hullát hagytak maguk mögött!!!...)
olajfa1
2019. november 14. 15:13
A konzervatizmussal az az egyetlen baja van az ál-liberáliséknak, hogy kipróbált, és bevált módszer! Míg a liberalisták ha hatalomra is kerültek... akkor is rövid időn belül minden esetben csődöt mondtak! (és rengeteg hullát hagytak maguk mögött!!!...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!