Lóvá tett ország – Chacco Blue II története

2019. szeptember 27. 18:00

Kincsem, a nagyszabású kosztümös filmben is megénekelt csodaló alkalmas volt rá, hogy egy közösséget erősítsen meg identitásában, hitet és reményt adjon. Ilyen szimbólummá válhatott volna napjainkban Chacco Blue II, a kalandos úton hazánkba kerülő versenyló, hacsak közbe nem szól egy érthetetlen döntés.

2019. szeptember 27. 18:00
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A Németországban nevelkedő Chacco Blue II csikó korában egy baleset következtében fél szemére megvakult, így „leselejtezték”, és Magyarországra, egész pontosan Szarvasra került. Az egyébként kiváló fizikai adottságokkal rendelkező ló látássérülése azonban nem jelentett akadályt kiképzésében és a versenyekre való felkészítésében. Kezdetben egy amatőr lovas versenyzett vele, karrierje csak 2015-ben indult el igazán, amikor Krucsó Szabolcs kezei közé került. (Bár jogilag továbbra is az őt Magyarországra hozó Kórusz Attila tulajdonában maradt).

Krucsó a magyar lovasvilág egyik legeredményesebb szereplőjének számít, több alkalommal nyert világkupát, számos nemzetközi nagydíj győztese és helyezettje, többször állt fel a dobogóra a magyar bajnokságban is. Chacco Blue II-vel hamar megértették egymást, vele tudta életében először elhódítani a magyar bajnoki címet is két éve. Chacco Blue II a „legjobb magyar ló” címet is elnyerte, és számos nemzetközi versenyen szerepelt kiválóan.

Ló és lovasa már a tokiói olimpiára készülhetett, ami

sporttörténelmi pillanat lehetett volna a magyarság számára,

hiszen magyar díjugrató igen régen szerepelhetett olimpián. Az álomszerű pályafutást azonban nem várt esemény törte meg. Chacco Blue II-t eladták, az új, egyébként szintén magyar tulajdonos pedig az amerikai tryoni Világjátékok után elszállíttatta az állatot. Amihez kétségkívül joga volt, ám a lépés óriási csapást jelentett a magyar lovassportra.

Ahogy Krucsó Szabolcs nyilatkozta lapunknak: „Ha itt maradt volna Chacco, ahogy a szövetség és minden lovassport-rajongó szerette volna, a magyar csapat nagy valószínűséggel minősült volna a budapesti kvalifikációs versenyen a tokiói olimpiára. Hogy érthető legyen ennek jelentősége:

Az új tulajdonos azonban megbontotta azt az együttműködést, amivel hazánk legeredményesebb ugrópárosa lehettünk, és odaadta a lovat egy portugál lovasnak. Így Chacco Blue II ezek után nem magyar színekben versenyzik majd.

A történet teljességéhez tartozik, hogy a Magyar Lovassport Szövetség állami támogatással többször is kísérletet tett az állat megvásárlására, ám az egyezség nem jött létre. A ló új tulajdonosa, egy magyar nagyvállalkozó pedig portugál lovasnak juttatta Chacco Blue II-t. Így szertefoszlottak azok a remények is, hogy a Kincsem után újra magyar ló kovácsolhassa egybe a nemzetet, és újra magyar lovasnak szurkolhassunk az olimpián.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dennis
2019. szeptember 30. 19:53
Ad 1. Te kezdtél el törvénysértésről és magántulajdonról írni, ezért felvilágosítottalak arról, hogy pontosan tudd, mi törvénysértés és mi nem. (u.i: az autós példa előfordulhat egy bérautóval is, akkor nem a magántulajdonod használtad). De ingyen nem adok további jogi tanácsokat, ne haragudj meg ezért. Ad 2. Minden sportágban van egy sportoló és egy szponzor. A sportoló műveli a sportot, a szponzor pedig biztosítja a pénzt és a feltételeket ahhoz, hogy eredményeket érjen el, így a szponzor is a sportoló is és az ország is jól jár, dicsőség mindenkinek. Namost, ha egy magyar válogatott csapat CSAK AZÉRT nem jut ki az olimpiára, azaz világversenyre, mert a MAGYAR tulajdonos (az az a szponzor) úgy dönt, - mielőtt belekezdenél: JOGSZERŰEN, nem törvénysértő módon, hanem a MAGÁNTULAJDONÁVAL SZABADON rendelkezve, - hogy inkább PORTUGÁL versenyzőt szponzorál, A MAGYAROK HELYETT, annak van "némi" hazaárulás szaga. Ennyi a lényeg. Üdv.
Dennis
2019. szeptember 30. 10:05
* bocs kimaradt egy “nem”, tehat helyesen: a díjugratásban nem a tulajdonos nemzetisége számít.
Dennis
2019. szeptember 29. 21:05
Amugy meg mit pörögsz meg mindig a tulajdonjogon?! Senki sem vitatta.. Szö-veg-ér-tel-me-zés. Ízlelgesd a szót. Vagy üssön el az az autó. Egy hülyével kevesebb.
Dennis
2019. szeptember 29. 20:53
Ha valaki törvényt sért, akkor sincs közöd hozzá, ha az nem köztörvényes. A jogfilozófiát hagyjuk szerintem. Erkölcsi kérdések nem összekeverendők a joggal. Ha elüt egy autó leszakad a veséd, esetleg a fejed, vagy ott döglesz meg, ha baleset tehát senki sem vétkes - akkor sem történik törvénysértés. Az igaz, hogy a faszt se erdekelne, hogy megdöglöttél. Ha innen nézzük talán igazad van, te nyomorult hülye. Így közlekedj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!