Jezsuiták üldöztetése XIV. Kelementől Ferenc pápáig

2019. március 02. 14:32

Nem szándékozom Gazdag Istvánnal vitába szállni. Sajnálatos, hogy a Demokrata helyet ad ilyen minősíthetetlen írásoknak.

2019. március 02. 14:32
Szabó Ferenc SJ

„A jezsuita rend »titkairól és hatalmáról«, első századának „hódításairól«, majd a rend elleni támadásokról, a Bourbon-királyok, szabadkőművesek, Pascal és a janzenisták vádaskodásairól, valamint a Jézus Társasága feloszlatásáról számtalan többé-kevésbé hiteles munka jelent meg. Most majd ismét megvilágítom e jelentős egyháztörténeti eseménysorozatot – hiteles forrásművek alapján – azok számára, akiknek nincs módjuk tanulmányozni az egyháztörténetet.[1]

Teszem ezt abból az alkalomból, hogy a hetekben megjelent a Demokrata című lapban Gazdag István pamfletje Bergoglio, az ellenpápa? címmel. Így kezdődik: »A jezsuiták társaságának fennmaradása esetén majdnem lehetetlen, hogy az egyház valódi és tartós békét élvezzen. Amikor 1773-ban XIV. Kelemen pápa ezzel az indoklással feloszlatta a jezsuita rendet (melyet VII. Pius 1814-ben majd visszaállít), nyilván nem sejthette, hogy a távoli jövőben egyszer majd egy jezsuita követi a trónon, akinek tevékenysége utólag is igazolni fogja intézkedését. Ennyire megosztó személyiség ugyanis még nem volt a katolikus egyház modern történetében, mint az I. Ferenc néven regnáló jezsuita Bergoglio. Talán már unalmas is, hogy időről időre közzéteszem az európai katolicizmus leépítését célzó ámokfutásának legaktuálisabb epizódjait…« – így a pamflet nyitánya.

Nem szándékozom Gazdag Istvánnal vitába szállni. Sajnálatos, hogy a Demokrata helyet ad ilyen minősíthetetlen írásoknak. A pamflet stílusából világosnak tűnik, hogy hasztalan kísérlet lenne párbeszédet kezdenem a magabiztos »apologétával« aki oly nagy buzgalommal védi(!) az »európai katolicizmust« Ferenc pápa »ámokfutásától«. Vajon kinek a nevében beszél? Talán isteni sugallatra kapta küldetését?”

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. március 04. 16:35
Jezsuita bankárok VS zsidó bankárok. A jezsuiták hol állnak amikor a szabadkőművességről van szó ? A P2 páholynak hány jezsuita tagja van ? A jezsuitáknak mi a véleményük a sátánistákról és közülük hányan tagjai a Fekete Nap sátánista csoportnak. Nem véletlen volt, hogy a jezsuitákat kiközösítette a pápa anno. De a pénz. Az arany. A hatalom.
syphax
2019. március 04. 13:28
1.) Én tisztelem, sőt nagyrabecsülöm a Jezsuita Rendet, a jezsuita atyákat--személy szerint külön Dr.Szabó Ferenc atyát, akit épp most töntettek ki a HIT PAJZSA kitüntetéssel. Mert--azt itt így vagy úgy megszólalókkal szöges ELLENTÉTBEN(!)--TUDOM, KIK ŐK! Akik itt bármit mondanak a jezsuitákról--HÓTT TÁJÉKOZATLANOK. ÉN EZT BIZTOSAN LÁTOM, MÁS NEM ÉRDEKEL! 2.) De! Nem itélkezem sem Ferenc pápa, sem Szabó Ferenc SJ. atya, sem Gazdag István, sem a Demokrata és annak szerkesztői fölött sem. Meghagyom mindezt az Úrnak. 3.) Véleményem persze itélkezés nélkül is VAN!
syphax
2019. március 04. 13:09
Én "ezek" vagyok. NEM "RAJONGOK" senkiért. Katolikusként sem meg emberként sem. Viszont! Tisztelem azt, aki--szerintem legalábbis--TISZTELETREMÉLTÓ. Pl. Dr.Orbán Viktor Miniszterelnök Urat.Tisztelem. Rajongás nélkül...tisztelem.
syphax
2019. március 04. 13:05
Dr.Kövér is református.Pápai református!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!