Orbán Viktorral riogat Macron EU-s kampányvideója

2018. november 04. 14:41

A francia elnök a „nacionalista lepra” ellen akar küzdeni.

2018. november 04. 14:41

Közpénzből történő pártpropagandával vádolja a francia kormányt az ellenzék a jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon való részvételre buzdító videoklipje miatt, amelyben feltűnik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Az interneten egy hete látható félperces kampányfilmben, amelyet eddig több mint egymillióan néztek meg, a francia kormány az EP-választások tétjeiként a bevándorlást, az éghajlatváltozást, a munkahelyteremtést és az európai építkezést sorolja fel. Ez utóbbi részben látható Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Európa: unió vagy megosztottság?” felirattal. A klipet záró üzenet pedig az, hogy „2019 májusában Európa meg fog változni. Ön dönt, hogy milyen irányban”.

A klipre elsők kötött reagált Matteo Salvini, aki szerint a francia kormány „madárijesztőként” használja őt az adófizetők pénzéből közzétett EP-választási klipjében. „Macron és barátai nagyon félhetnek. 2019-ben az őket kisöprő népek tavasza vár rájuk” – írta a Facebookon az olasz belügyminiszter.

Franciaországban a teljes ellenzék, bal és jobboldalon egyaránt, szintén kifogásolta, hogy a videó a kormánypárt üzeneteit közvetíti.
Laurence Sailliet, a jobbközép Köztársaságiak szóvivője a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy Emmanuel Macron „közpénzből kampányol egy propagandaklippel, amelyet olyan filmnek állít be, amely az állampolgárokat szavazásra buzdítja”. A képviselő szerint „ez nem becsületes”.
„Emmanuel Macron az Európáról szóló vitát szeretné leegyszerűsíteni a populisták és az LREM (kormánypárt) párbajára. Ismételten elrontotta a stratégiát a félelmekre játszva” – vélte Valérie Boyer, szintén a jobbközép Köztársaságiak részéről.

Luc Carvounas szocialista képviselő a Twitteren azt írta, hogy „amikor a lényegről nincs mit mondanunk, akkor a félelmekre játszunk”.

Képviselőtársa, Rachis Temal pedig a BFM hírtelevízióban bejelentette, hogy panasszal fordul a médiahatósághoz annak érdekében, hogy tiltsák le a felvételt, annak költségeit pedig a kormánypárt, a Köztársaság lendületben kampányszámlájára írják.

Benoit Hamon, a 2017-es elnökválasztás baloldali jelöltje, a szocialistákról balra álló Génération.s nevű mozgalom vezetője is a klip betiltását kezdeményezte.

„A teljesen pártos tartalom, mégpedig az a hányingerkeltő felvezetés, amely szerint a bevándorlást vagy kezelni, vagy elszenvedni kellene, nem nevezhető állampolgári ösztönzésnek” – mondta Mehdi Ouraoui, a mozgalom szóvivője, kifogásolva, hogy a film a bevándorlással ijesztgeti a franciákat.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke is „választási propagandának” tartja a klipet. Szövetségese, a Talpra Franciaország mozgalmat vezető Nicolas Dupont-Aignan pedig azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron „más államfőket sérteget” a klipben.

Stanislas Guerini kormánypárti képviselő a France2 közszolgálati televízióban viszont semmi kivetnivalót nem talált a videóban.
„Ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely lehet, hogy túl sokáig egyértelműnek tartotta Európát. Úgy gondolom, hogy ennek a választásnak történelmi tétje van. Európa ma már széteshet. Vannak nacionalista, populista erők Európán belül, amelyek a szétrobbanást akarják – mondta a kormánypárti képviselő Matteo Salvini és Orbán Viktor szerepeltetése kapcsán.

A francia államfő az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy szerinte a jövő májusi EP-választások a haladáspártiak és a nacionalisták közötti harc lesz, s ez utóbbi táborba sorolta az olasz belügyminisztert és a magyar miniszterelnököt. Egy csütörtöki lapinterjúban pedig „tisztánlátásra” és „ellenállásra” szólított fel a „nacionalista lepra” erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

(MTI)

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2018. november 05. 11:36
Tudod Macron, az európai normális emberek pedig a gyilkosok ellen lép fel, mint te és a mocskos merkelhitlered! Gyilkosok vagytok, akik ártatlan emberek, gyerekek halálát okoztátok, és beláthatatlan veszélybe sodortátok Európát! Az ilyen mocskos gyilkosoknak már rég börtönbe lenne a helye! Azért úgy halkan megjegyezném, hogy olyan nagy mellénnyel jártad Európa országait, mintha te lettél volna az atyauristen, és egy ilyen kis ország min.eln.-től fostad össze megad? Remélem a saját piszkodba fogsz belefulladni te buzi! Mocskos, gyilkos, tróger.
Biivisz
2018. november 05. 09:36
A vicces az, hogy ezzel csak fölhívja a figyelmet Orbánra meg Slavinire. Ha Macron támogatottságából indulnk ki, akkor nekik ez reklám. :-) Hiába: Orbán, vagy turbán!
NewHorizon
2018. november 05. 09:16
“ „tisztánlátásra” és „ellenállásra” szólított fel a „nacionalista lepra” erősödésével szemben “ Ha ez a rátarti barom csak fertőző betegségek segítségével tudja kellőképpen kifejezni magát, akkor biztosan méltányolná, ha a “haladáspártiak” új jelzője innentől kezdve például ‘liberális szifilisz agyrém’ lenne, főleg, hogy történelmi ‘hagyománnyal ’ is dicsekedhetne. Lásd: “A szifilisz, más néven luesz, vagy vérbaj, széles körben a XV. században terjedt el Európában, és először a mediterrán országokban, de mindenekelőtt Franciaországban okozott járványokat. (Innen ered népies elnevezése is: a francia betegség, röviden franc.)” De a ‘Gennyes púp a hátatokon’ névcsere is félreértést mellékelve kifejezné, hogy kik a libsik és mi az igazi szándékuk.
48saxon
2018. november 05. 09:13
Ja, közben a NYT is Orbánnal riogat: https://www.nytimes.com/2018/11/04/opinion/hungary-orban-republican-party-trump.htm A lényege: ha nem szavaztok a demokratákra, akkor úgy járunk, mint Magyarország. :D A cikk elején dicséri Budapest pezsgő kulturális életét, meg hogy nincs is különösebb elnyomás, de azért "ott székel a gonosz." Szánalmas, hogy ennyire futja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!