Az amerikai hírszerzés szerint folytatódik Oroszország kampánya az USA ellen

2018. augusztus 02. 22:07

Oroszország célja meggyöngíteni és megosztani az Egyesült Államokat – mondta Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője .

2018. augusztus 02. 22:07

Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője szerint folytatódik Oroszország kiterjedt kampánya az Egyesült Államok ellen. 

A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a Fehér Házban – Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő sajtóértekezlete előtt – tartott tájékoztatót, amelyen jelen volt Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, Paul Nakasone, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is.

Dan Coats hangsúlyozta: Oroszország célja meggyöngíteni és megosztani az Egyesült Államokat. Az orosz beavatkozási erőfeszítések kevésbé erőteljesek, mint a 2016-os elnökválasztási kampány idején tapasztaltak, és ezúttal nem irányulnak kifejezetten egyik párt ellen sem – mondta. Hozzátette: nem Oroszország az egyedüli, amely megpróbál beavatkozni az amerikai választásokba, de nem közölt részleteket, és egyetlen ország nevét sem említette.

Dan Coats hangsúlyozta, hogy Oroszország megpróbálja aláásni a demokratikus értékrendet, de nemcsak az Egyesült Államokban, hanem más országokban is. Az egyik újságírói kérdésre válaszolva, amely azt firtatta, vajon a Kreml, vagy csak egyes magánszemélyek akcióiról van-e szó, Coats azt válaszolta: mindkettőről. Kifejtette, hogy hackerek próbálkoznak hozzájutni jelöltek és kormányzati tisztségviselők adataihoz, és a közösségi médiát is igénybe veszik, hogy befolyásolják a választókat. „Azért vagyunk itt, hogy közöljük az amerikaiakkal, tisztában vagyunk a fenyegetéssel, amely valós” – fogalmazott Coats. 

A hírszerzési csúcsvezető elmondta, hogy az ügynökségek munkatársai hetente tartanak megbeszéléseket, amelyeken a választások biztonságosságának megóvásáról egyeztetnek. 

„A demokráciánk van a célkeresztben” – ezt már Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter mondta. Leszögezte, hogy a szabad és tisztességes választások jelentik az amerikai demokrácia sarokkövét, ezért – mint mondta – „egyértelmű, hogy ez vált ellenségeink céltáblájává”. Az NSA igazgatója, Paul Nakasone közölte: a Nemzetbiztonsági Ügynökség és az Egyesült Államok kiberbiztonsági parancsoksága „felkészült a választások aláásására törekvő szereplők elleni műveletekre”. 

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a tájékoztatón felolvasta azt a levelet, amelyet a szenátus demokrata párti politikusaihoz címzett csütörtökön, és amelyben arról biztosította a szenátorokat, hogy az amerikai elnök széles körű, az egész kormányzatot átfogó erőfeszítéseket tett a választási módszerek és folyamatok védelmére.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. augusztus 03. 07:36
"Oroszország célja meggyöngíteni és megosztani az Egyesült Államokat" Ezzel szemben az USA megállás nélkül erősíteni, és egységesíteni akarja Oroszországot. (Rút hálátlanság Putyin részéről!)
figyelő4322
2018. augusztus 03. 05:13
Roppant érdekes, Barack Hussein Obama, a volt elnök, nem sokkal a 16-os választás előtt szenvedélyesen kikelt magából egy riporter kérdésére. Azt állította, hogy abszolut kizárt dolog, hogy bármely ország be tudna törni a választási számítógépekbe, vagy bármely más módon tudná befolyásolni a választást. Ez ugyanaz az Obama, aki most hangosan panaszkodik, hogy O.o. Trump csapatával konspirált, hogy megváltoztassa a választás eredményét. Trump és csapata ellen két évi nyomozás alatt egy fikarcnyi bizonyítékot sem találtak. Én úgy vélem, hogy Hussein O. elszámította magát, együtt szinte minden Demokrata politikussal. Mikor a fenti kijelentést tette, O. még azt hitte, hogy Klingonné fog nyerni. Elejét akarta venni, hogy a választás után megvádolják a boszorkányt, hogy külföldi hatalom segítette.
cutcopy
2018. augusztus 02. 23:33
Érdekes hogy eddig állítólag Clintonné ellen kampányoltak most meg már az egész USA ellen, akkor mire volt jó az oroszoknak Trump győzelme..? Eléggé kusza ez a kamuzás..
Világpanoráma
2018. augusztus 02. 22:58
A rendőrség letartóztat egy terrorista gyanúsítottat Baden-Württembergben: https://vilagpanorama.hu/2018/08/02/a-rendorseg-letartoztat-egy-terrorista-gyanusitottat-calw-ban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!