A fejedelem – Napi Maxima

2017. szeptember 29. 11:00

A fejedelemnek kegyesnek, hűségesnek, emberségesnek, őszintének, vallásosnak kell látszani, és annak lenni.

2017. szeptember 29. 11:00
Niccoló Machiavelli

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A fejedelemnek kegyesnek, hűségesnek, emberségesnek, őszintének, vallásosnak kell látszani, és annak lenni; de lélekben mindig elkészülni az ellenkezőjére, hogy ha a szükség úgy kívánja, aszerint tudjon cselekedni.”

Niccoló Machiavelli: A fejedelem

 

Niccoló Machiavelli (1469–1527) olasz író, filozófus és politikus. Korának legnagyobb hatású gondolkodója. A Firenzei Köztársaság legfontosabb döntéshozó testületének a Tízek tanácsának titkára volt. A fejedelem című művében a kormányzás eszköztárának kibővítése mellet érvelt, figyelmeztetett a politikai célok és az ahhoz szükséges eszköztár elválasztására. A vezető erkölcsössége politikai céljaiból ismerhető meg, nem az általa használt eszközökből.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. szeptember 30. 18:25
"A vezető erkölcsössége politikai céljaiból ismerhető meg, nem az általa használt eszközökből." Csakhogy a politikai céljai nem ismerhetőek meg egykönnyen. Amit mond arra nem szabad adni, amit tesz még az sem mindig egyértelmű.
még fokozza
2017. szeptember 29. 17:33
Tehát legyen emberséges, őszinte, de legbelül geci.
annamanna
2017. szeptember 29. 15:27
"Kik alkotják a Sötét Triádot? Azok, akik elvárják a csodálatot és a különleges bánásmódot (más néven a 1. narcisztikusak), azok, akik abszolút érzéketlenek és kegyetlenek másokkal szemben (más néven a 2. pszichopaták), és azok, akik aktívan manipulálnak másokat, akár szükség lenne rá, akár nem (más néven a 3. machiavellisták). Mi lappang a felszín alatt azokban az emberekben, akik másokat kizárólag a saját hasznuk szerint ítélnek meg és ekként manipulálják is őket? A Sötét Triád / Sötét Hármas jellemvonásai egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a személyiségpszichológiában. A kutatók szerint a Sötét Triád társadalmilag nem kívánatos viselkedésekkel terhes. Méghozzá halmozottan: beleéretve az agresszivitást, a szexuális megalkuvást és az első benyomás alapján való cselekvést, az impulzivitást. (....) A Sötét Triád tudományos definíciója Jonason és Webster tanulmánya szerint meglehetősen riasztó: rövid távú, aktívan agresszív, kizsákmányoló stratégia jellemzi. Mindez köznapi értelemben azt jelenti, hogy akik ezen tulajdonságokkal bírnak, mindig és mindent megtesznek azért, hogy élethelyzeteikben és kapcsolataikban a saját érdekeiket érvényesítsék. Mások érdekeire és/vagy kárára egy csipetnyire sincsenek tekintettel. A Sötét Triád minden egyes jellemvonása megnehezíti és megkeseríti azok életét, akikkel kapcsolatba kerülnek. A veszélyes tulajdonságok kombinációja pedig nemcsak káros lehet mások mentális egészségére, de akár életveszélyes is. A Sötét Triád esszenciálisan magába sűríti a világ legriasztóbb viselkedésmintáit. Ők azok, akik halmozzák a szexuális partnereiket, és ha érdekeik úgy kívánják, szexuálisan megalkuvók, szexuális szívességet tesznek…(leginkább a narcisztikusok). Ha valaki útjukat keresztezi, agresszíven és manipulatívan reagálnak, amíg el nem takarodik, be nem hódol a másik, vagyis el nem érik azt, amit akarnak…(leginkább a machiavellisták). Egy konfliktushelyzetben pedig tetteik következményeit egyáltalán nem mérlegelik, mert nem is képesek előre látni, hisz az azonnali érdekérvényesítés ösztöne hajtja őket…(leginkább a pszichopaták). Egyes vizsgálatok szerint, bár a Sötét Triád önbecsülése nem magasabb és nem is alacsonyabb, mint a többieké, ám az önértékelésük és önbizalmuk korántsem stabil. Statisztikailag pedig úgy tűnik, a férfiak közül sokkal többen tagjai ennek a kétes értékű triádnak, mint a nők." http://fittpercek.hu/cikk/a-piszkos-tizenketto
OberEnnsinnen
2017. szeptember 29. 13:56
Ez a lényeg: 1. "de lélekben mindig elkészülni az ellenkezőjére, hogy ha a szükség úgy kívánja, aszerint tudjon cselekedni.”" (Időnyerés) De még jobban ez: 2. "A vezető erkölcsössége politikai céljaiból ismerhető meg, nem az általa használt eszközökből." (A cél szentesíti az eszközt) De az eszköznek legalább 1%-kal több erkölcsösséget kell képviselnie, mint erkölcstelent. Pl.: a Mészáros Lőrinc sikersorozata nyilvánvalóan nem 100%-ban erkölcsös, nem fair. Azonban! Egy olyan világban, amely alapjaiban a társadalomirányítás torz/ellopott, kizsarolt erőfölénye alapján lett felépítve, mégis lényegesen több a pozitívuma Mészáros Lőrinc magyar állampolgár gazdasági tevékenységének, mint az esetleges negatív. Olyan ostoba idióta - hülye! - csak a magyar baloldal, liberálisok lehetnek, hogy a tulajdonolt kertjeink művelésére azt mondják: hadd művelje csak a külföldi, holott mi magunk is megtehetnénk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!