Nép és az igazság – Napi Maxima

2017. szeptember 07. 14:22

A népnek látványos és nem fogalmi igazságokra van szüksége.

2017. szeptember 07. 14:22
Antoine de Rivarol

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A népnek látványos és nem fogalmi igazságokra van szüksége.”

In: Rivarol. Frankfurt a. M.: Fischer, 1962, p. 62.

 

Antoine de Rivarol (1753-1801) egykor Európa szerte híres irodalmár, moralista gondolkodó. A francia forradalmat megvalósító felvilágosult elit legnagyobb kritikusa, a párizsi szalonok egykor rettegett debattőre. Edmund Burke a „francia forradalom Tacitusát” ünnepelte személyében, Voltaire pedig „a valódi franciát” látta benne.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. szeptember 08. 02:59
Isten nem látható. Tehát Istenre a népnek nincs szüksége. Jézus azt állította magáról, hogy Ő maga az Igazság. Azt mondta: megismeritek az igazságot (vagyis Őt magát); és az igazság (vagyis a Messiás Jézus) megszabadít titeket. Erre a népnek nincs szüksége. Nahát, akkor nézzük: milyen látható igazságot lehet ezzel szembeállítani, amire a népnek szüksége van? Például legyen egy látványos igazság, hogy Marie-nak nagy a csöcse. Ezt Joseph látja, és úgy érzi, hogy szüksége is van rá. Antoine de Rivarol nyilván biztosítani is képes, hogy a nép hozzájusson az általa szükségesnek vélt, és elég látványos igazsághoz! Hiszen, ha a népnek erre van szüksége, akkor az jár is neki!
pemete jakab
2017. szeptember 07. 23:14
„A népnek látványos és nem fogalmi igazságokra van szüksége.” Mivel a fogalmi, absztrakt gondolkodásra többség úgyis alkalmatlan. Őket hívják ma választóknak.
pemete jakab
2017. szeptember 07. 23:13
"Nép és az igazság – Napi Maxima" Politikusi mini-maxima: Hozd ki a választókból az értelmi minimumot, és akkor maximális győzelmet érhetsz el.
Einar
2017. szeptember 07. 17:17
A francia idézet szöveghű fordítása: „A népnek látványos és nem fogalmi lefejezésekre van szüksége.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!