Most kerül a legtöbb balesetes gyerek kórházba

2016. október 11. 22:30

Az őszi hónapokban, az iskolakezdést követően ugrásszerűen megnő a balesetet szenvedő gyermekek száma. Mit tegyünk, ha baj van?

2016. október 11. 22:30

Az őszi hónapokban sokkal több gyermeket ér baleset mind a testnevelés órákon, mind az utakon. Az InfoRádiónak nyilatkozó Molitorisz Dániel, a Péterffy Sándor utcai Kórház adjunktusa, ortopéd és traumatológus szakorvosa hangsúlyozta: általános szabály, hogy elsősegély nyújtásakor ne vegyük le a gyermek ruházatát.

Mivel a gyermekek sokkal gyorsabban kihűlnek, mint a felnőttek, ezért ne vegyük le a gyermekről a ruháját, hacsak nem feltétlenül szükséges. Csak azt a ruhadarabot távolítsuk el, amely akadályozza őt a légzésben.

Elsősegély nyújtásakor a legelső lépés a légutak szabaddá tétele, újraélesztés esetén öt befúvással. Ezután kezdjük meg a mellkas lenyomásával a szív ingerlését. Igyekezzünk segítőt találni, aki stabilan tartja az esetleg sérült fejet, nyakat, gerincet arra az időre, míg mi az újraélesztéssel foglalatoskodunk.

A traumatológus elmondta, hogy a gyermekeknél a legnagyobb probléma az oxigénhiány. Vagyis elsődleges a befúvás, még akkor is, ha a légutakat nem sikerült teljesen megtisztítani, ezután jöhet csak minden más sérülés ellátása. A haladéktalanul megkezdett újraélesztés a legtöbbször sikeres.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!