Az erdélyi magyar fiatalok többsége szülőföldjén képzeli el jövőjét

2016. május 26. 16:43

Szívesen tanul és dolgozik egy darabig külföldön az erdélyi magyar fiatalok többsége, de jövőjét hosszú távon szülőföldjén képzeli el – derül ki a Magyar Ifjúsági Értekezlet konzultációjának eredményeiből. Ehhez viszont kiszámítható jövőkép kell, például megfelelő lakhatási körülményekkel.

2016. május 26. 16:43

Az erdélyi magyar fiatalok többsége szeretne ugyan külföldre menni tanulni vagy dolgozni, de a jövőjét szülőföldjén képzeli el – ismertették csütörtökön egy konzultáció eredményeit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) vezetői.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) partnerségben működő ifjúsági szervezeteket tömörítő Miért április eleje óta 30 erdélyi településen konzultációk sorozatát tartotta, amelyek során egy táblagépes interaktív lekérdezési módszerrel közel kétezer fiatal véleményét gyűjtötte össze az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről. 

Kiszámítható jövőkép

Az RMDSZ-szel, valamint a Magyar Középiskolások Országos Szövetségével (MAKOSZ) közösen szervezett, Rólad szól! elnevezésű konzultáció eredményeit a politikai döntéshozók rendelkezésére kívánják bocsátani. 

A felmérés eddig feldolgozott részleges eredményeit összefoglaló csütörtöki sajtótájékoztatón Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke elmondta: a fiatalok számottevő többsége a szülőföldjén szeretne boldogulni.

„Ehhez viszont szükségük van egy kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre. A mi feladatunk, hogy ezeket a feltételeket megteremtsük nekik” – idézte a Miért közleménye a politikust. 

Javítani kell a lakhatási körülményeket

Antal Lóránt, a Miért elnöke arról beszélt, hogy az önkormányzatok szintjén is megoldásokat kell találni a fiatalok támogatására. Ezek között a lakhatási körülmények javítását említette. Úgy vélte, kedvezményes telekvásárlási vagy lakásbérlési lehetőségek biztosításával lehetne ösztönözni arra a fiatalokat, hogy a külföldi munkavállalás vagy tanulmányok után hazatérjenek. 

A Miért elnöke elmondta, hogy a szervezetnek 750 képviselője száll versenybe az RMDSZ jelöltjeként a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon. Az ifjúság igényeinek a felmérése elsősorban az Miért-jelöltek tájékoztatását szolgálta.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. május 27. 11:06
Nagyon helyesen: ebbe a mocsokba, ami nálunk van, már ők sem vágynak, főleg úgy, hogy Románia korrupcióellenességben bőven megelőzött minket, és már gazdaságilag sincs olyan messze, még pár év NER, és kullogunk majd utánuk...
Szívemből magyar
2016. május 26. 18:53
Majd a románok tesznek róla, hogy a jövőjük ne a szülőföldjükön legyen.
misfits
2016. május 26. 17:53
Erdélyi magyar fiatalként elmondhatom, hogy mindenki vagy Magyarországon képzeli el a jövőjét vagy külföldön. Az rmdsz zsebszervezetének nem hinnék semmit.
balbako_
2016. május 26. 16:58
Mindig mondtam, hogy a magyar lélek kiszorult határainkon túlra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!