Norvég szigorítás – nem szállhatott kompra négy szír menedékkérő

2015. november 27. 14:41

Négy szír menekült Norvégiába szeretett volna utazni csütörtökön, hogy ott adjon be menekültjogi kérelmet, azonban már a dániai kikötőben nem engedték fel őket a kompra a szigorúbb norvég határőrizeti szabályozás miatt. Aki nem tudja igazolni magát és az utazási papírokat felmutatni, nem utazhat Norvégiába az új rendelkezés szerint.

2015. november 27. 14:41

The Local dán oldala tájékoztat arról, hogy négy szír migránst nem engedtek fel Dániában a Norvégiába tartó kompra. A négy menekült menedékjogi kérelmet szeretett volna beadni Norvégiában, azonban nem jutottak el az északi országba csütörtökön. A Color Line társaság Hirtshals és Larvik között közlekedő kompjára nem jutottak fel az új norvég határőrizeti intézkedések miatt, amelyek csütörtökön léptek életbe.

Mi csak azt tettük, amire kértek minket, ellenőriztük a személyazonossági és a beutazási papírokat. Ha valaki ezeket nem tudja bemutatni, az nem utazhat Norvégiába – mondta el Helge Otto Mathisen, a hajózási társaság szóvivője. Hozzátette: „Azt mondták, hogy menekültek, és menekültjogot szeretnének Norvégiában”. A négy menekült jegyet is váltott a kompra.

Mathisen szerint a szíriaiak először tagadták, hogy a személyzet visszafordította őket a hivatalos okiratok hiánya miatt. Az nem volt egyértelmű, hogy a négy menekült szeretne-e Dániában menekültstátuszt kérni.

Az összes kompot átvizsgálják

A norvég miniszterelnök, Erna Solberg kedden jelentette be, hogy Norvégia az összes kompot átvizsgálja, ami Dániából, Svédországból és Németországból érkezik, és megerősítik a határellenőrzést a szárazföldi átkelőkön is. Az új rendelkezés miatt a kompüzemeltetőknek ellenőrizni kell, hogy az utasok rendelkeznek-e érvényes okmányokkal a Norvégiába való utazáshoz.

Norvégia azután szigorított a határőrizeti rendelkezésein, miután Svédország bejelentette, hogy szigorítják a menekültjogi szabályozást. A dán miniszterelnök azt mondta, hogy továbbra sem fognak bevezetni határőrizetet, mert az csak több menekültkérőt eredményezne az országban. Egy hete a norvég miniszterelnök is osztotta még ezt a véleményt, amikor azt mondta: félreértés, hogy a határőrizet szigorítása csökkenti a menekültkérők számát.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2015. november 27. 18:44
Elképesztő információt osztott meg a svéd határrendőrség parancsnoka a médiával: 14000 migránsról nem tudják, hogy hol vannak. A kérdés, hogy bármikor is sikerülhet-e a nyomukba jutni?
Megtalálta
2015. november 27. 17:44
Ejnye. Bankimun meg lapít?
kuwiq
2015. november 27. 17:21
Állat nácik ezek a norvégok, hogy eleht így bánni a menekültekkel? Egyébként a dánoknak van valami igazuk abban, hogy akkor nincs értelme a határőrizetet szigorítani, amikor közben vonattal hordják befelé migránsékat ezerszám. Mert a zseniális osztrákok és németek ezt csinálják.
bookmark
2015. november 27. 17:04
Csak mellesleg mondom, hogy a hétvégén nálunk járt rokonoktól tudom, hogy a milánói gépen 4-5 arab utazott BP- ről Milánóba, nyílván megfelelő iratokkal. Kik voltak, minek voltak itt? Kivel találkoztak? Tudja valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!