CBA-sodik a Spar

2014. december 17. 14:38

Többszörösére növelné franchise rendszerben működő üzleteinek számát jövőre a SPAR. A cél, hogy 2015-ben több tíz SPAR-üzlet alakuljon át franchise rendszervé, illetve további 30 olyan boltot is bevonnának a hálózatba, amelyek jelenleg más üzletlánchoz tartoznak.

2014. december 17. 14:38

A SPAR azt tervezi, hogy 2015-ben a jelenleginek a többszörösére növeli franchise rendszerben működő üzleteinek a számát – jelentették be a kiskereskedelmi hálózat magyarországi vezetői szerdán Budapesten. A SPAR-nak mintegy 400 üzlete van Magyarországon, ebből 24 működik franchise rendszerben. A 24-ből 16 vasárnap is nyitva tart.

Szeretnénk, ha 2015-ben a SPAR-üzletek közül több tíz átalakulna franchise rendszerűvé, és további 30 olyan boltot szeretnénk bevonni a hálózatba, amelyek jelenleg nem a SPAR-hoz tartoznak” – mondta el Heiszler Gabriella cégvezető.     Hozzátette, a SPAR kénytelen a megváltozott szabályozáshoz igazodni: 2015-ben nagyjából a 30-szorosára – 325 millió forintról 9 milliárd forintra – nő a kiskereskedelmi hálózat által fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj, s a SPAR emiatt drasztikusan csökkenti a jövő évre tervezett magyarországi beruházásait.

Közölte, ez azt jelenti, hogy átszámítva a tervezett bő 18 milliárd forint helyett kevesebb mint 8 milliárd forint befektetést hajtanak végre 2015-ben; az elmaradt beruházások miatt nagyjából 600 új munkahely nem jön létre. A kormányzat jelenlegi adópolitikája miatt elhalasztják nyolc új üzlet megnyitását, és nagyjából 30 áruház felújítását – közölte.

A vasárnapi zárva tartásról a cégvezető azt mondta: a forgalmuk nagyjából 8 százalékát realizálják vasárnap. A vállalatnál abban bíznak, hogy a forgalom áttevődik a hét többi napjára, és így a bevételük nem fog számottevően csökkenni.

Az OMV-vel tárgyalások folynak arról, hogy a sikeres tesztidőszak után további töltőállomásoknál nyíljanak SPAR Express üzletek, de ez nem függ össze a vasárnapi zárva tartással, a projekt elindításáról több mint egy éve született döntés – mondta Heiszler Gabriella.

Erwin Schmuck ügyvezető igazgató elmondta: Magyarországon nagyon heterogén a vásárlóerő, és ezt a sokféle igényt egy franchise partnerként működő családi vállalkozás sokkal jobban ki tudja elégíteni. Kiemelte, a SPAR – amely nem multinacionális nagyvállalat, hiszen osztrák családi tulajdonban van – kész elfogadni a szabályokat, „ha azok minden piaci szereplőre egyformán vonatkoznak”. Az alkalmazottak 70-80 százaléka szívesen dolgozna vasárnap – jegyezte meg.

A SPAR-nak több mint 13 ezer alkalmazottja van Magyarországon, ezzel saját számításai szerint az ötödik legnagyobb munkaadó. Tavaly 453 milliárd forint forgalmat ért el, ezzel a negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánc Magyarországon. Üzleteit naponta csaknem 600 ezer vásárló keresi föl. Csaknem ezer magyar cég a SPAR-üzletek állandó beszállítója, az eladott áruk 90 százalékát Magyarországon szerzik be.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. december 17. 22:17
Ugyanezt a franchise rendszert állami alapon is meg lehetne valósítani, erről szólt régen a Hangya. http://www.hangyaszov.hu/hangya Természetesen, ha csak állami van az sem jó, valami vegyes rendszer kéne, amelyik ötvözi az állandóságot a mindig meglévő változási kényszerrel. Ha az ár szalad túl magasra az értékhez képest, akkor az államiba mennek át a vevők, ha az érték lesz túl alacsony az árhoz képest, akkor a magánba.
lilla
2014. december 17. 21:49
> Kiemelte, a SPAR – amely nem multinacionális > nagyvállalat, hiszen osztrák családi > tulajdonban van Miota osztrak??? Holland : http://en.wikipedia.org/wiki/Spar_%28retailer%29
bdi
2014. december 17. 16:51
Naív a SPAR, ha azt hiszi, a franchise-osodással megússza. Biztos képes lesz a fidesz olyan törvényeket hozni, ami a különbséget tesz cba és spár között. (pl. 3 betűs név: 0%, 4 betűs név 50% adó)
liberálzöld.
2014. december 17. 15:44
Egyre nehezebb lesz a törvényeket a CBA-ra gömbölyíteni ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!