Változtat a kormány az üzemanyagok különadóján

2023. november 03. 15:06

Szakértők szerint árcsökkenést hozhat a kevesebb adókulcs.

2023. november 03. 15:06

Új bekezdésekkel egészült ki az extraprofitadókról szóló kormányrendelet – szúrta ki a Világgazdaság a Magyar Közlönyben. A kormányhatározat értelmében változik az üzemanyagok különadója. A változások a 2024 január elsejétől lépnek hatályba.

A kiskereskedelmi pótadó a következő módon alakult eddig.

  • Az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék
  • Az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék.
  • Az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék.
  • Az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,5 százalék.

Az újonnan megjelent kiegészítés arról rendelkezik, hogy

kifejezetten a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemben a fenti kulcsokhoz képest máshogyan kell megfizetni a pótadót:

Az adóévi nettó árbevételből keletkezett adóalaprész 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék lesz az adó, adóalap 500 millió forintot meghaladó része után pedig 3 százalék. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemben tehát ezentúl a korábbi négy helyett már csak kettő adókulcsot kell majd alkalmazni. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a a legnagyobb hálózatok, a Mol, a Shell, az OMW, az Orlen, amelyek a teljes üzemanyag-értékesítés mintegy 70-80 százalékát adják, amelyek bőven 100 milliárd forint nettó árbevétellel rendelkeznek.

Az eddigi 4,5 százalék helyett 3 százalékos adókulccsal adóznak majd. 

A gazdasági portál szerint ez végeredményben maga után vonhatja az üzemanyag fogyasztói árának mérséklődését is néhány forinttal.

A közepes méretű kereskedőknek, akiknél az árbevétel 500-100 milliárd forint között van ugyanakkor felemás a helyzet, egyrészt számukra növekedik az adóteher, viszont általában ők is a nagyobb hálózatoktól vásárolják az üzemenyagot, így akár ők is olcsóbban juthatnak hozzá.

A Világgazdasági forrásai szerint versenypiaci szempontból kifejezetten üdvözlendő, hogy a korábbi négy kulcs helyett már csak kettő lesz érvényben a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/PAP/Piotr Polak

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. november 03. 15:09
megint nyert Hernádi (és ugye, tudjuk, kik) nem zavar ez ssenkit rajtam kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!