Oroszország a körmére nézhet a Kijevben tüntető állampolgárainak

2014. február 26. 11:54

Nacionalistáktól futball-szurkolókon át meleg-aktivistákig sok orosz is részt vett a Kijevi tüntetésekben. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat most átadta ezen orosz állampolgárok listáját moszkvai társszervének. Az orosz belügyminisztérium meg fogja vizsgálni, hogy a listán szereplők összefüggésbe hozhatók-e szélsőséges cselekményekkel.

2014. február 26. 11:54

A hatalomhoz közel álló Izvesztyija című orosz napilap szerint 32 ember van a listán. Hozzáteszik: olyan személyekről van szó, akik az elmúlt két hónapban utaztak be Ukrajnába, hogy kivegyék részüket a hatalom elleni tiltakozó megmozdulásokból.

A beszámoló nem tér ki arra, hogy az SZBU még a fordulat, azaz Janukovics elnök elmenekülése és leváltása előtt adta át a szóban forgó listát, vagy azóta.

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy a kijevi főtéren és környékén tüntetők között voltak a Másik Oroszország radikális párt, valamint a nacionalista irányultságú Oroszok, az Orosz ítélet, a Nemzeti Demokrata párt, valamint a Jaroszlavka nevű futballszurkoló klub tagjai, de az orosz leszbikusok, melegek, biszexuálisok, illetve transzneműek (LMBT) közösségének képviselői is.

Az orosz lapnak egy név nélkül nyilatkozó moszkvai rendvédelmi forrás azt mondta, hogy az Ukrajnába utazott orosz aktivisták közül „többen támogatták a polgárháborút és blogjaikban hasonló fellépésre szólítottak fel Oroszországban is. A legaktívabbakat ellenőrzik most, hogy elkövettek-e szélsőséges cselekményt”.

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a Majdanon megfordult Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes, az orosz ellenzéki mozgalom egyik vezetője is. Rajta kívül február elején Kijevbe érkezett a Nemzeti-szocialista Kezdeményezés nevű jobboldali radikális szervezet vezetője, Dmitrij Bobrov is, aki a lap tudomása szerint létrehozta a Schultz-88 nevű fasiszta szervezetet. 

Az Izvesztyija közlése szerint Bobrov maga közölte, hogy Ukrajnában találkozott a zavargásokban részt vevő nacionalista csoportosulások vezetőivel, és az Oleh Tyahnyibok vezette Szvoboda párt képviselőivel is. Az orosz szélsőséges állítólag azt is kijelentette, nagy figyelemmel követte a tiltakozó akciók szervezését és úgy döntött, hogy átveszi a tőlük sikeresebb ukránok tapasztalatait.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!